بازگشایی سفارت های ایران و انگلیس/ ادعای جدید آمریکایی ها از نحوه بازرسی پارچین

خبرگزاری شبستان: ادعای جدید آمریکایی ها از نحوه بازرسی آژانس از پارچین، کلیدی که قفل هسته ای را گشود، بازگشایی سفارت های ایران و انگلیس از سرتیترهای مهم اخبار در حوزه سیاست خارجی بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ادعای جدید آمریکایی ها از نحوه بازرسی آژانس از پارچین، کلیدی که قفل هسته ای را گشود، بازگشایی سفارت های ایران و انگلیس از سرتیترهای مهم اخبار در حوزه سیاست خارجی بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
 

ایران برای دفاع از خود هر اقدام مشروعی را انجام می‌دهد

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در جمع خبرنگاران بعد از دیدار با مسئولان عالی رتبه وزارت خارجه چین گفت: ملاقات بنده با مقامات چینی نقاط مثبت و سازنده بسیاری داشت و در ارتباط با روابط دوجانبه همکاریهای منطقه ای و بین المللی گفتگو کردیم. چین قویا معتقد است که روابط با ایران راهبردی باشد و زمینه‌های این روابط راهبردی فراهم شده است.

ولایتی تاکید کرد: حجم روابط ایران و چین در طی سالهای اخیر در منطقه نخست بوده است و با هیچ کشور دیگری حجم روابط به این مقدار بالا نبوده است.

وی اظهار کرد: براساس طرحها و تصمیماتی که در دستگاههای مختلف اتخاذ شده بسیار امیدواریم روابط دو کشور به بالاترین سطح ممکن برسد.

وی ادامه داد: در دیداری که وزیر خارجه چین به ایران سفر داشتند با هم توافق کردیم که ظرفیت روابط دو جانبه به 200 میلیارد دلار در سال می تواند برسد و آثار و نشانه‌های این روند از هم اکنون مشهود است.

ولایتی در بخش دیگری از صحبتهای پیرامون این دیدار گفت:‌ آن روزهایی که روابط ایران با چین به دلیل مداخلات غربی ها مشکل بود حجم روابط با این کشور در مرتبه نخست قرار داشت.

چین و ایران با اراده و استقلال در جهت گسترش روابط گام برمی دارند

علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن خوش آمدگویی به مدیرکل آسیا و شمال آفریقای وزارت امور امور خارجه چین گفت: دو کشور در حوزه های مختلف و متنوع روابط راهبردی دارند و هر دو کشور به طور مستقل برای ادامه روند همکاریها تلاش می کنند دو کشور در دوره هایی از تاریخ نمی توانستند به طور مستقل برای روابط خودشان تصمیم گیری کنند اما امروز با تمام استهلاک و اراده در این جهت گام برمی دارند.

ولایتی تصریح کرد: مسئولان عالی ایران بر گسترش این روابط تاکید دارند و راه برای توسعه همکاریها وجود دارد و البته در چین هم این نگاه هم وجود دارد و باید از این فرصت استفاده شود.

وی ادامه داد: رفت و آمدهای مقامات دو کشور در سطوح مختلف نشاندهنده این مهم بوده و هست بحث جاده ابریشم و طرح هایی که وجود دارد نیازمند یافتن مسیرهای امن و باثبات است در منطقه ایران در این دوره زمینه همکاریهای جدی در این زمینه وجود دارد و باید برنامه‌ریزی مناسبی را به انجام رساند ضمن آنکه موضوع شانگهای و پکن هم قابل توجه است.

در ادامه این دیدار دنگ لی مدیرکل آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه چین گفت: ایران به عنوان دوست چین برای ما بسیار مهم است و باید در زمینه ارتقای روابط تلاش کرد بعد از توافق هسته‌ای شرایط مناسبی ایجاد شده و روابط دو طرف بیش از گذشته در حال پیشرفت است.

وی ادامه داد: ما و ایران به طور مستقل برای پیمودن مسیر توسعه تصمیم گیری می کنیم این امر می‌تواند در جهت صلح و ثبات در جهان بسیار موثر باشد.

یکی از دلایل رسیدن به توافق هسته ای فتوای رهبری بود

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم یادمان آینه‌داران آفتاب با بیان این که بعد از فروپاشی نظام دو قطبی، نظام دیگری جایگزین آن نشد، گفت: البته عده‌ای برای این که نظام تک محور آمریکا را جایگزین نظام دو قطبی کنند فجایع زیادی انجام دادند ولی در این مسیر موفق نبودند.

وی با بیان این که تاکنون نظام جدیدی جایگزین نظام دو قطبی نشده است افزود: از اوایل دهه 90 میلادی و فروپاشی نظام دو قطبی ما در دنیای در حال گذار به سر می‌بریم. برهه‌ای که مقام معظم رهبری چندین‌بار از آن به عنوان پیچ حساس تاریخ روابط بین‌الملل یاد کرده است و در دیدار سال گذشته با سفیران از آن به عنوان جهان در حال گذار یاد کردند.

رییس دستگاه دیپلماسی کشور با تاکید بر این که نظام متصلب دو قطبی فروپاشیده است، ‌ادامه داد: دنیا در حال تکاپو است و از سرمایه خود استفاده می‌کند که نظام آینده با ارزش‌ها، دیدگاه‌ها و منافع هر یک از بازیگران تطابق بیش‌تری داشته باشد.

ظریف با تاکید بر این که با توجه به فروپاشی نظام دو قطبی این امکان ایجاد شد که سایر دولت‌ها بدون توجه به مبانی قبلی قدرت بتواند در عرصه بین‌الملل نقش ایفا کند چنانچه جمهوری اسلامی ایران نیز از این فرصت استفاده کرد،‌ افزود:‌ در حال حاضر بازیگران در عرصه بین‌الملل از دولت‌ها نیز فراتر رفته‌اند و به مانند گذشته نیست که فقط دولت‌ها در این عرصه نقش آفرین باشند. ما در این عرصه شاهد نقش آفرینی بازیگرانی منفی از جمله گروه‌های تروریستی القاعده و داعش هستیم و در بعد مثبت نیز بازیگرانی مانند حزب الله نقش ایفا می‌کنند.

نگرش های غلط گروه های افراطی داعش و بوکوحرام مشترک است

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و خانم حانا سروا تته، وزیـر امور خـارجه و همگرایی منطقه ای غنـا، مسائـل روابـط دوجانبه و منطقه ای و بین المللی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.

خانم حانا سرواتته با اشاره به سوابق مناسبات دو کشور اظهار داشت: ما به مقامات جمهوری اسلامی ایران بخاطر موفقیت در توافق هسته ای با قدرتهای بزرگ تبریک می گوییم و ما همچون گذشته علاقمندیم در بخش های اقتصادی، بهداشتی، آموزشی و فرهنگی همکاریهای دو کشور را گسترش دهیم.

وزیر امور خارجه همگرایی منطقه ای با تشریح آخرین تحولات اجتماعی و اقتصادی و اولویت های دولتی غنا اظهار داشت: اولویتهای دولت در زمینه ارتقای مناسبات بهداشتی و آموزشی، علمی بوده و امیدواریم از تجربیات جمهوری اسلامی ایران در این زمینه ها بهره مند شده و بتوانیم در قالب پروژه های مورد علاقه و از طریق برگزاری کمیسیون مشترک بموقع ، فعال سازیم.

خانم حانا سروا تته درخصوص بحران افراط گرایی در کشورهای همسایه غنا اظهار داشت: رویکرد افراط گرایی بوکوحرام موجب افزایش ناامنی در برخی از کشورهای آفریقایی شده و غنا با بهره گیری از ظرفیتهای مختلف، توانسته مرزهای امنیت خود را در برابر بحران تروریسم ایمن سازد.

ظریف با تشریح راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مناسبات آفریقایی گفت: روابط مناسبات جمهوری اسلامی ایران با آفریقا همواره اولویت داشته و ما براساس اصول ثابت با اراده جدی خواهان گسترش مناسبات دوجانبه بوده ایم و امیدواریـم در چهارچوب آماده سازی سفر آینـده رئیس جمهوری غنـا بـه تهران زمینه های جدید را با مکانیزمهای مورد نیاز در این رایزنیها مورد مطالعه و تبادل نظر قرار دهیم.

دست و پا زدن در ته چاهی که برای ایران کنده شد

با انقلاب اسلامی مردم ایران استکبار جهانی تغییر روش در حکومتداری ایران را برنتافت و برای مبارزه با جمهوری اسلامی ایران به روش های زیادی متوصل شد.

در آخرین تلاش ها پرونده هسته ای ایران به بحرانی ساختگی از سوی بدخواهان کشورمان تبدیل شد اما از آنجایی که ماه پشت ابر نمی ماند، حقانیت ملت ایران در این موضوع هم مانند موارد گذشته به جهانیان به اثبات رسید. این امر باعث شد شکاف عمیقی بین همپیمانان غربی برای آسیب رساندن به ایران ایجاد شود. در همین زمینه می توان به دو یار همیشگی که همواره علیه ایران با یکدیگر استراتژی می چیدند یعنی انگلیس و آمریکا اشاره کرد.

با آغاز به کار دولت روحانی کم کم فاصله بین انگلیس و آمریکا در نزدیک شدن به ایران ایجاد شد و انگلستان روابط دیپلماتیکش با ایران را شروع به ترمیم کرد. این پروسه نزدیک به دو سال طول کشید تا این که روز گذشته وزیر خارجه این کشور پس از ۱۲ سال وارد تهران شد.

سفر دو روزه وزیر خارجه انگلیس به تهران دو هدف بسیار مهم را دنبال می کرد. ابتدا این که سفارت این کشور را بازگشایی کند تا به صورت رسمی روابط سیاسی دو کشور را ترمیم بخشد و دوم این که هیاتی تجاری متشکل از شرکت های بسیار بزرگ نفتی همچون شل را برای قراردادهای مهم به اهالی تجارت ایران معرفی کند.

این هدف تا جایی برای انگلستان حائز اهمیت بود که اولین دیدار فیلیپ هاموند با مقامات جمهوری اسلامی ایران به دیدار وی با وزیر نفت ایران اختصاص یافت و در این جلسه هیات نفتی تجاری انگلیس هم حضور داشتند.

اما شکاف ایجاد شده بین انگلیس و آمریکا در ایجاد روابط با جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در اظهارات وزیر خارجه بریتانیا هم نمود واضحی داشت.

عملکرد دولت تدبیر وامید در سیاست خارجی/کلیدی که قفل هسته ای را گشود

دولت تدبیر و امید در حالی وارد سومین سال عمر خود می شود که از نظر سیاست خارجی توانسته گام های بلندی بردارد و منتقدان و موافقان این دولت بر این امر اذعان دارند.

حسن روحانی همواره در محافل سیاسی و رسانه ای به عنوان شیخ دیپلمات معروف بود تا این که بر کرسی ریاست جمهوری تکیه کرد و حالا افکار عمومی با توجه به دیپلمات بودن او توقع خاصی در حل مشکلات سیاست خارجی داشتند.

از وقتی که روحانی توانست به پاستور برود گمانه زنی ها برای انتخاب وزیر خارجه او آغاز شد تا اینکه ظریف این کرسی را به دست آورد.

بر همین اساس، دولت یازدهم اولین اقدامات خود در زمینه سیاست خارجی را با دعوت از کشورهای مختلف به منظور شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور آغاز کرد و در حالی که همه فکر می کردند ایران در اوج انزواست سران بیش از ۵۰ کشور جهان در این مراسم حضور یافتند.

سپس این دولت شروع به برداشتن گام بلندی برای حل بحران ساختگی هسته ای برای ملت ایران کرد و تیم مذاکره کننده هسته ای را تغییر داد.

رئیس دولت تدبیر و امید پس از آن راهی نیویورک شد تا در مجمع عمومی سازمان ملل حضور یابد و این اولین حضورش با تابو شکنی هایی در عرصه سیاست خارجی همراه بود.

روحانی در حاشیه حضور در نیویورک با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا تماس تلفنی برقرار کرد.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه روحانی که حالا مسئول مذاکرات هسته ای شده بود در این سفر با همراهی روحانی به دیدار و گفتگو با وزرای خارجه گروه ۱+۵ به ویژه جان کری پرداخت و تابوی سیاست خارجی ایران و آمریکا در امر هسته ای را شکست. از آنجا بود که مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ رنگ و بویی تندتر به خود گرفت تا آن که پس از نزدیک به دو سال بالاخره توافق تاریخی هسته ای ایران و جهان با عنوان برجام به امضا رسید.

نظر ما كاملا مستقل از آمريكاست

فيليپ هاموند، وزير خارجه انگليس كه صبح امروز در سفري دو روزه و به منظور بازگشايي سفارت اين كشور وارد تهران شده پس از ديدار وگفتگو محمد جواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان در نشست خبري مشترك با وي گفت: نظرات ما در خصوص برجام كاملا از آمريكا مستقل است.

وي ادامه داد: در ايران و آمريكا راجع به برجام اختلاف نظرهايي وجود دارد در حالي كه در انگليس، آلمان و فرانسه از آن استقبال كلي شد.

وزير خارجه انگليس با بيان اينكه ما سفارت را بازگشایی کردیم و این اولین قدم است که پیوندها را برای روابط بین مردم ایران و انگلیس تسهیل کنیم، در پاسخ به خوش آمدگویی ظریف گفت:‌ واقعا خوشحالم که اولین وزیر خارجه انگلیس هستم که پس از سال 2003 به ایران می‌آید.

وي گفت: از زمان انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس‌جمهور در ایران ما شاهد بودیم که جو بهتری برای بهبود روابط در بازگشایی سفارت‌ها داشته‌ایم.

هاموند با تصريح اينكه ايران همواره در منطقه یک کشور مهم بوده و هست، تاكيد كرد: گفت‌وگوها میان دو طرف بسیار اهمیت دارد که البته نقش سفارتخانه‌ها در ایجاد زمینه لازم برای گفت‌وگو میان دو کشور بسیار ضروری است.

وزیر امور خارجه انگلیس ادامه داد: ما قرار است با ایران روابط اقتصادی گسترده‌ داشته باشیم.

وي با اظهار اينكه البته در زمینه‌هایی نیز که اختلاف نظرات شدیدی داریم، عنوان كرد: ما می‌توانیم گفت‌وگو کنیم و از کانال‌های جدید ایجاد شده مثل توافق برجام و بازگشایی سفارت دو کشور در زمینه‌هایی مثل مقابله با داعش، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و افزایش ثبات خاورمیانه همکاری کنیم.

هاموند در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه تلویزیونی پرس تی وی مبنی بر اينكه برنامه‌های این کشور جهت افزایش تعاملات اقتصادی و تجاری‌اش با ایران چيست، توضيح داد:‌ ما در تلاش هستیم که بتوانیم روابط اقتصادی طولانی و ماندگاری با ایران داشته باشیم.

روابط ما با آمريكا متفاوت از انگليس است

محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان عصر امروز پس از ديدار و گفتگو با فيليپ هاموند وزيرخارجه انگليس در تهران، در خصوص احتمال گشوده شدن سفارت آمريكا در ايران گفت: دليل بازگشايي سفارت انگليس در تهران قطع روابط بين دو كشور براي مدت محدودي بود.

وي ادامه داد: روابط ما با آمريكا متفاوت از روابطمان با انگليس است و آمريكا بايد روش هايش در مورد ايران را تغيير دهد.ظریف با اشاره به بازگشایی مجدد سفارت دو کشورافزود: این یک شروع مجدد برای روابط دو کشور است.

وي با اظهار اينكه دیدگاه‌های متفاوتی بین دو کشور در مورد برخی از موضوعات وجود دارد، خاطرنشان كرد: این اختلاف‌نظرها را می‌شود از طریق گفت‌وگو و تعامل و رسیدن به درک مشترک به پیش برد و به روش بهتری برای برخورد با این اختلاف نظرها رسید.

ظریف در ادامه با تصريح اينكه ما می‌توانیم اختلاف نظرات موجود با انگليس را از طریق دستیابی به درک مشترک و گفت‌وگو رفع کنیم ، گفت: البته در صورتی که توافق برجام از سوی همه اعضای آن به درستی انجام شود در آینده روابط نیز بهبود خواهد یافت.

وی افزود: البته ما با انگلستان اشتراک نظر برای مبارزه با داعش و تروریسم، ایجاد ثبات در منطقه و همکاری‌های اقتصادی داریم و در مورد برخی مسائل منطقه‌یی نیز نیاز به گفت‌وگو داریم.

وزیر امور خارجه کشورمان عنوان كرد: در مورد مسائل دیگری نیز که اختلاف نظر داریم مثل حقوق بشر باید گفت‌وگو کنیم.

وي با بيان اينكه روابط ایران با اتحادیه اروپا که انگلستان نیز عضو مهم آن است گسترش خواهد یافت، اظهار داشت: گفت‌وگوهایی که در مدت دو سال گذشته در مذاکرات برجام با هاموند داشته‌ایم به ما فرصتی برای بهبود روابط داده است.

سفارت های ایران و انگلیس در لندن و تهران بازگشایی شد

ظهر یکم شهریور ۹۴ با حضور فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس سفارتخانه این کشور در تهران بازگشایی شد.

بنابراین گزارش، همزمان با این اقدام سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در لندن با حضور کاردار کشورمان بازگشایی شد.

در مراسم امروز در تهران، تابلوی سفارت بریتانیا به جای تابلوی سفارت سوئد به عنوان دفتر حافظ منافع انگلیس بر روی این ساختمان نصب شد.

در همین رابطه صبح امروز محمد جواد ظریف رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در حاشیه نشست علمی مذاکرات هسته‌ای و علوم سیاسی در ایران که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شده بود در پاسخ به سوالی در مورد بازگشایی سفارت انگلیس در تهران، اظهار کرد: امروز انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی به نقش سازنده ایران در منطقه و جهان پی برده‌اند و حضور آنها نشان دهنده این واقعیت است.

ظریف با بیان این‌که از قبل قرارمان این بود که روابطمان را با کشورهای مختلف دنیا به جز استثناهایی که وجود دارد عادی سازی کنیم، ادامه داد: سفارت انگلیس را نیز ما نبستیم بلکه خودشان بستند و امروز انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی به نقش سازنده ایران در منطقه و جهان پی برده‌اند و حضور آنها در ایران نشان دهنده این واقعیت است.

وی در ادامه به خبرنگاران گفت: ما اختلاف نظر و تفاوت دیدگاه‌هایی با برخی از کشورهای اروپایی از جمله انگلیس داریم ولی فکر می‌کنیم در یک محیط تعاملی مبتنی بر چشم باز و مبتنی بر واقع گرایی این مسائل قابل بحث است و احساس می‌کنیم که با روشی جدی و دقیق می‌توانیم کار را به پیش ببریم.

ادعای جدید آمریکایی ها از نحوه بازرسی آژانس از پارچین

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه در اقدامی سندی را منتشر کرد که مدعی است پیش‌نویس سند توافق محرمانه ایران و آژانس است.

علاوه بر «آسوشیتدپرس»، برخی رسانه‌های دیگر مانند خبرگزاری «فاکس‌نیوز» نیز همین سند را در گزارش‌های اختصاصی منتشر کرده‌اند.

در بخش زیر، ترجمه مفاد مندرج در سند ادعایی آورده شده است:

ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در موضوع پارچین به توافقات زیر که باید به صورت متوالی انجام شوند، دست یافتند:

۱- ایران تصاویر مربوط به اماکنی که درباره آنها به صورت دو جانبه بین ایران و آژانس با در نظر گرفتن نگرانی‌های نظامی توافق می‌شود، و اعم از آن، اماکن مشخص شده در بند ۳ در زیر را در اختیار آژانس قرار خواهد داد؛

۲- ایران ویدئوهای مربوط به اماکنی که درباره آنها به صورت دو جانبه بین ایران و آژانس با در نظر گرفتن نگرانی‌های نظامی توافق می‌شود، و اعم از آن، اماکن مشخص شده در بند ۳ در زیر را در اختیار آژانس قرار خواهد داد؛

۳- ایران هفت نمونه محیطی گرفته شده از نقاطی از داخل یک ساختمان که آژانس آنها را در حال حاضر شناسایی کرده و مورد موافقت ایران واقع شده است، و [همچنین] دو نقطه از بیرون مجموعه پارچین که در مورد آنها بین ایران و آژانس توافق خواهد شد را در اختیار آژانس قرار خواهد داد؛

۴- آژانس صحت فنی فعالیت‌های مورد اشاره در بندهای ۱ تا ۳ را تضمین خواهد کرد. این فعالیت‌ها با استفاده از تجهیزات اعتبارسنجی‌شده ایران که هم‌ارز با مشخصات فنی معین‌شده توسط آژانس باشند، انجام خواهند شد؛

۵- بعد از اقدامات فوق‌الذکر، مدیر کل [آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] به عنوان مهمان افتخاری دولت ایران، همراه با معاون خود بازدید عمومی خواهند داشت؛

۶- ایران و آژانس یک میزگرد فنی حول موضوعات مرتبط با پارچین برگزار خواهند کرد.

 

کد خبر 482325

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha