حجت الاسلام سید مهدی علیزاده موسوی رییس پژوهشکده حج و زیارت در رابطه با توصیه های مقام معظم رهبری به زایران حج تمتع در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان گفت: نخستین نکته ای که در این عرصه باید به آن توجه کرد آن است که همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اگر امروز به دیده دقت به مسایل و مشکلات جهان اسلام بنگریم می بینیم که این جنگ، جنگ بین مسلمان ها نیست بلکه پشت پرده دست های مرموزی وجود دارد که دستان دشمنان اسلام است.
آنها تاکنون روش های مختلفی را برای مقابله با آموزه های اسلامی و مسلمانان امتحان کرده اند از جمله کشیدن کاریکاتور، منتشر کردن کتاب هایی مانند کتاب آیات شیطانی و ... و ساختن فیلم هایی مانند معصومیت مسلمانان. اما هیچ یک از این راه ها نتوانسته است موجب ضعف جهان اسلام شود و به همین دلیل می بینیم که آنها روش جدیدی در پیش گرفته اند که از طریق ذخایر و ظرفیت های خود جهان اسلام برای ضربه زدن به آن استفاده کنند و نام این پروژه را «اسلام بر ضد اسلام» نهاده اند.
وی افزود: مقام معظم رهبری در دیداری که با مهمانان خارجی کنگره بین المللی خطر جریان های تکفیری داشتند، اشاره فرمودند که ما وقتی داعش را می بینیم دلایل بسیاری وجود دارد که در پس این دست های مرموز آمریکا و دشمنان قسم خورده اسلام هستند. آنها رشد اسلام را مغایر با اهداف و منافع خود می دانند و ائتلاف و اتحاد مسلمانان را به زیان خود می بینند بنابراین تلاش می کنند تا با آن مقابله کنند، ایشان در این دیدار شش دلیل را ذکر کردند که داعش دست پرورده دشمنان اسلام است و فرمودند که مخاطب ما شمایی که در حال جنگ با امت اسلام هستید، نمی باشید بلکه مخاطبان و دشمنان اصلی ما کسانی هستند که شما را تغذیه می کنند و شما نیز از روی سادگی و غفلت به دام آنها افتاده و فریب می خورید.
حجت الاسلام علیزاده موسوی تصریح کرد: موضوع دشمن شناسی مسئله بسیار مهمی است. موضوع «بصیرت» به همان میزان که در داخل کشور باید به شدت به آن توجه کرد، در حوزه بین المللی و جهان اسلام نیز باید مورد توجه باشد.
شناخت این که دشمن اصلی ما کیست؟ ریشه مشکلات در کجاست؟ چگونه می توان آنها را شناسایی کرده و به مسلمانان و طرف های درگیر در جهان اسلام معرفی کرد؟
وی یکی از مهمترین راهکارها در این عرصه را استفاده از ظرفیت های حج برشمرد و گفت: یکی از مهمترین راهکارها که می توان از آن بهره گرفت و دست های پنهان و پشت پرده در تحولات جهان اسلام را به دیگران معرفی کرد، کنگره عظیم حج است.
مسلمانان قریب به 72 کشور جهان در این کنگره شرکت می کنند و بدون هیچ تنشی با هم دور خانه خدا طواف کرده، محرم می شوند، با هم به مشعر می روند، به عرفات می روند و اعمال را هماهنگ با هم انجام می دهند، این می تواند چندین آموزه و درس برای جهان اسلام داشته باشد.
نخست اینکه همانطور که خداوند دوست دارد در کنار خانه خود هیچ گونه جنگ و جدالی در میان اهل اسلام و اهل لااله الا الله وجود نداشته باشد و می فرماید: « لا رفث و لا فسوق فی الحج ...» یعنی حتی گفتن حرف درشت و نزاع بین دو برادر مومن موجب اخلال در احرام می شود، مسلما خداوند چنین چیزی را در سایر مناطق هم نمی خواهد. آموزه های اسلام به شدت با این مسئله که میان پیروان دین محمد (ص) اختلاف وجود داشته باشد، مخالف است.
اگر اینگونه نبود باید سفارش می شد که تنها کسانی حق حضور در خانه خدا - با این میزان از تقدس و جایگاه – را دارند که به عنوان مثال پیروان فلان فرقه خاص باشند و سایر فرقه ها حق حضور در مکه را ندارند. همان چیزی که امروز تکفیری ها آن را ادعا می کنند.
در حالی که خداوند اینگونه تقدیر کرده است که تمام فرقه ها و مذاهب اسلامی حتی سلفی هایی که گرایشات تکفیری دارند هنگامی که وارد مکه می شوند از امنیت برخوردار هستند.
رییس پژوهشکده حج و زیارت در ادامه خاطرنشان کرد: مسلمانان می بایست این واقعیت را درک کنند که خداوند خواسته است بندگانش در کنار هم با سلم و آرامش زندگی کنند و همین سلم و آرامش را به عنوان یک فرهنگ بپذیرند و هنگام بازگشت از حج برای کشورهای خود پیام آور رآفت و رحمت اسلامی و سلم و آرامش باشند.
مطلب دیگر توجه به این واقعیت است که افراد بسیاری از سراسر جهان اسلام در حج شرکت می کنند به عبارت دیگر نمایندگانی از طرف بیش از یک میلیارد مسلمان در سراسر دنیا در حج حضور دارند که مسئول تبیین و انتقال ویژگی ها و همچنین مشکلات خود برای ملت ها هستند. از طرف دیگر سایر مسلمانان نیز وظیفه دارند که با تمام وجود به مشکلات و معضلات هم نوعان خود گوش کرده و تا حد ممکن برای آنها چاره اندیشی کنند.
حج کنگره عظیمی است که جدای از اهداف فردی و عبادی دارای اهداف اجتماعی و سیاسی است و هدف آن نیز مطلع شدن از اوضاع و احوال سایر مسلمین است. در روایت داریم که اگر کسی شب بخوابد و صبح برخیزد در حالی که خبر از احوال برادر مومن خود ندارد مسلمان نیست.
با توجه به این توصیه ها، حج می تواند زمینه بسیار مناسبی برای تبادل و تعامل نظریات و اندیشه ها در این راستا باشد، وقتی مسلمانان فرهنگ وحدت را در حج یاد بگیرند و با مشکلات یکدیگر آشنا شوند و در پی علاج این مشکلات برآیند، باید بکوشند که همگام در این مسیر، دشمنی خود را با دشمنان اسلام نیز اعلام و تبیین کنند.
به عبارت دیگر حج محل برائت جستن از دشمنان است. همچنان که قرآن کریم می فرماید: « مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ ..»
یعنی همانطور که در میان خود رحمان و رحیم و مهربان هستند و به هم رحم می کنند در مقابل دشمنان و کفار نیز باید به شدت حاضر شوند که در اینجا منظور دشمنان حربی است. یعنی کسانی که برای تضعیف جهان اسلام نقشه می کشند و تمام تلاش خود را مصروف می دارند که مسلمانان را از صحنه بیرون کرده و آنها را از بین ببرند.
حجت الاسلام علیزاده موسوی افزود: مسلما وظایف مسلمانان این است که در ایام حج دشمنی خود را با دشمنان اسلام تبیین و از آنها اعلام برائت کنند و در کنار سایر مسلمانان مواضع خود را در مقابل دشمنان حربی مشخص نمایند، بنابراین با توجه به این منظومه فکری به نظر می رسد زایران ایرانی دارای رسالت اساسی هستند در شرایطی که یمن، فلسطین، سوریه، لبنان و بحرین در وضعیتی غیرعادی بسر می برند لازم است که از همه ظرفیت های حج استفاده و این ندای همگرایی و مظلومیت را در مکه مکرمه به عنوان ثمره حج بیان کرد.
نظر شما