به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمعه (30 مرداد) با برخی مراجع و علمای قم دیدار کرد.
تدریس تاریخ علوم پزشکی در اسلام در دانشگاههای علوم پزشکی کشور
آیت الله مکارم شیرازی مرجع تقلید شیعیان در دیدار وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: من شمار ا از مردان موفق میدانم و این توفیق شما به خاطر خلوص نیت شما بوده است و در آستانه هفته دولت امید است موفقیتهای بیشتری رونمایی شود.
آیت الله مکارم شیرازی اظهار داشت: سلامت جامعه حرف اول را در تمام فعالیتهای اجتماعی میزند، سلامتی زمینه پیشرفت علم و تکنولوژی را در همه حوزه ها فراهم میکند.
مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: خدمات اجتماعی شما خدمات کلیدی در جامعه است و در این دو سال پیشرفتهای بی نظیری در علوم پزشکی کشور رخ داده است.
وی تأکید کرد: خدمات پزشکی در جامعه باید به سمتی پیش رود که مردم به جز بیماری، رنج دیگری نداشته باشند.
آیت الله مکارم شیرازی یادآور شد: امروز دولت در شرایط مالی بحرانی به سر میبرد و کشور نیز در تحریم است، اما با این حال باید تلاش خود را در ایجاد خدمات رسانی بهتر داشته باشیم.
مرجع تقلید شیعیان بیان داشت: یکی از مسائلی که باعث مهاجرت روستائیان به شهر میشود، مسأله درمان است و در شرایط بحرانی از روستا ها به شهر میآیند، بنابراین باید به گونه ای باشد که خیال روستائیان در این خصوص، راحت باشد.
وی افزود: وزارت بهداشت و درمان باید یک اعتماد کامل ایجاد کند که مردم برای درمان بیماری، راهی خارج از کشور نشوند، زیرا علاوه بر این که هزینه زیادی دارد، اعتراف به ضعف علوم پزشکی هم دارد و ضعف ایران را در حوزه علوم پزشکی نشان میدهد، بنابراین باید تسهیل خدمات صورت بگیرد.
آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: بالا بردن سطح اخلاق پزشکی کمتر از خود کارهای درمانی پزشکی نیست و بخش مهمی از درمان، اخلاق پزشکان و به خصوص پرستاران در حوزه مراقبت از بیمار است.
مرجع تقلید شیعیان ادامه داد: بخشی از پزشکی ما به پرستاران بر میگردد، عمل جراحی از یک طرف و خدمات مراقبت بیمار از طرف دیگر و همه مجموعههای مرتبط با علوم پزشکی باید اصلاح شود.
وی عنوان کرد: در بیمارستان ها توصیه میشود که مشاوران مذهبی حضور داشته باشند، این مسأله به طور یقین بر بیماران تأثیر خواهد داشت و سبب میشود که پیوند و ارتباط مردم با دین بیشتر شود.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که استان قم، هر سال بیش از 20 میلیون میهمان و زائر دارد، گفت: استان قم باید از نظر علوم پزشکی مجهز باشد، همچنین درمانگاه جمکران در مکان مناسبی تأسیس شده است و باید از نظر خدمات رسانی کامل باشد.
مرجع تقلید شیعیان با اشاره به این که تاریخ علوم مختلف و به ویژه تاریخ علم پزشکی از نظر اسلام مورد بررسی قرار بگیرد، اظهار داشت: کتابهای پزشکی ابن سینا به مدت سیصد سال در مراکز علمی تدریس میشده است، بنابراین سعی شود که در دانشکدههای علوم پزشکی، سوابق و تاریخ پزشکی در اسلام تدریس شود،
وی با بیان این که ما صادرکنندگان علم پزشکی به غرب هستیم، تصریح کرد: سوابق پزشکان مسلمان به خصوص پزشکان مسلمان ایرانی باعث افزایش اعتماد به نفس در جامعه پزشکی میشود و بدین وسیله، دانشمندان علوم پزشکی تلاش خود را در کشفیات پزشکی میکنند.
آیت الله مکارم شیرازی در پایان اظهار داشت: امام علی ع میفرماید: «بیماری چند مزیت دارد، بیمار همواره به یاد خداست، گناهان بیمار پاک میشود و دیگر این که دعای بیمار مستجاب میشود».
خدمات وزارت بهداشت و درمان ماندگار باشد
آیت الله صافی گلپایگانی مرجع تقلید شیعیان نیز در دیدار وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: مردم قدردان زحمات جامعه پزشکی هستند و امروز از خدمات حوزه پزشکی رضایت دارند.
مرجع تقلید شیعیان اظهار داشت: مقاصد و عملکرد شما در راستای فرزندآوری و سلامت خانواده در این چند سال اخیر قابل تقدیر است و اسلام نیز مجموعه کاملی از دستورات برای این موارد در حوزه سلامت خانواده داده است.
آیت الله صافی گلپایگانی تصریح کرد: به طور یقین، اقدامات وزارت بهداشت در ایجاد تمهیدات جهت افزایش جمعیت خانواده مورد مرضی امام عصر (عج) خواهد بود.
وی تأکید کرد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هم در کیفیت و هم در کمیت خدمات ارزندهای به مردم ارائه میدهد که قابل تقدیر است.
مرجع تقلید شیعیان گفت: وزارت بهداشت و درمان باید تلاش کند که خدماتی که به مردم ارائه میدهد، ماندگار باشد و به صورت موقتی و گذرا نباشد.
آیت الله صافی گلپایگانی در پایان عنوان کرد: در جامعه اسلامی، باید در خدمات مربوط به زنان، اهتمام ویژه ای صورت بگیرد.
وضعیت اقتصادی مردم با سیاست فرزندآوری تناقض دارد
آیت الله موسوی اردبیلی مرجع تقلید شیعیان نیزدر دیدار وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دو سال گذشته، اقدامات جدی داشته است که قابل تقدیر است، اما باید تلاش بیشتری در ارائه خدمات و بهبود خدمات پزشکی صورت بگیرد.
مرجع تقلید شیعیان تصریح کرد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید از باب اعتقادات دینی گام بردارد و در مسیر اعتقادات دینی فعالیت کند.
آیت الله موسوی اردبیلی اظهار داشت: جامعه، خدمات وزارت بهداشت را می بیند و قدردان خدمات وزارتخانه است و جامعه پزشکی بدانند که اجرشان با خداست.
وی افزود: برخی از مردم برای درمان بیماری های خود به خارج از کشور مسافرت می کنند و وزارت بهداشت باید این فرهنگ را تغییر دهد.
مرجع تقلید شیعیان با بیان این که در بهسازی و ترمیم بیمارستان ها باید اهتمام ورزید، گفت: اقدامات دولت در زمینه بهداشت و درمان، مردم را امیدوار کرده است، اما باید بیشتر کار شود.
آیت الله موسوی اردبیلی تصریح کرد: وضعیت اقتصادی مردم به ویژه کارگران با سیاست فرزندآوری و افزایش جمعیت تناقض دارد و برای رفع این مشکل باید چاره اندیشید.
وی با اشاره به مشکلات بیمه گفت: متأسفانه برخی بیمه ها، کار تجاری می کنند، اما وظیفه صنعت بیمه، خدمت رسانی به مردم است.
مسئولان به افزایش رشد جمعیت توجه کنند
آیت الله سبحانی دیدار وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه فقه همواره با اطبا همراه بوده است، گفت: فقه با نظرات طبیبان کمال پیدا می کند؛ به عنوان مثال در مسائلی نظیر استفاده از آب، غسل، روزه، حج و جراحات در صورت مشکل، نظر پزشکان اخذ می شود تا اگر برای فردی ضرری دارد، از آن اجتناب شود.
این مرجع تقلید با اشاره به دیدار خود با دکتر روحانی، اظهار داشت: بنده در این دیدار برگه ای را در خصوص وضعیت برخی بیمارستان های قم به رئیس جمهور دادم و ایشان نیز به بنده قول دادند به آن عمل کنند و وعده احداث بیمارستان هزار تخت خوابی را در قم مطرح کردند.
آیت الله سبحانی بر لزوم توجه بیشتر به قم به عنوان مرکزیت دین تاکید کرد و افزود: اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است، اما شما که در مسئولیت قرار دارید نسبت به قم توجه بیشتری داشته باشید.
وی در ادامه سخنان خود بر لزوم توجه مسئولان به افزایش رشد جمعیت تاکید کرد و گفت: نباید کشور به سوی پیری پیش برود، چرا که نبوغ و استعداد در جوانان کشف می شود
وی تصریح کرد: قم مرکزیت اسلام است و از کشورهای مختلف در این شهر حضور دارند.
تقدیر آیت الله وحید خراسانی از خدمات دکتر هاشمی
آیت الله وحید خراسانی نیز در دیدار با وزیر بهداشت بر لزوم خدمت رسانی به مردم تاکید کرد و گفت: ما نباید فراموش کنیم صد سال قبل کجا بودیم و صدسال بعد کجا خواهیم بود؛ پس تا فرصت دارید به مردم خدمت کنید.
این مرجع تقلید با قدردانی از خدمات شایسته دکتر هاشمی، اظهار داشت: بدون تعارف باید بگویم خدمات دولت های سابق را نیز مشاهده کردم، اما در غیاب شما نیز گفته ام وزیر بهداشتی مثل شما در دولت های گذشته نیز نبوده و این توفیقی است که نصیب شما شده است.
آیت الله وحید خراسانی با اشاره به اینکه هرشخصی را براساس آثارش مورد قضاوت قرار می دهند، ابراز داشت: ما خدمات شما را در میان دیگران ندیده بودیم؛ خدمات شما سبب قضاوت ما به شما می شود.
وی خطاب به وزیر بهداشت تاکید کرد: این مسیری که شما در اصلاح امور سلامت مردم پیش گرفتید قابل قطع نیست و هر وزیری بعد از شما بیاید الزاما خدمات شما را ادامه خواهد داد.
تأثیر فرهنگ و وضعیت معیشت مردم به کاهش فرزندآوری
سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این دیدارها عنوان کرد: پزشکان در دوران انقلاب و پیروزی انقلاب و دفاع مقدس و در دوران سازندگی، نقش مهمی داشتند.
هاشمی با بیان این که جامعه پزشکی واسطه بین مردم و خداوند است، گفت: در سال های گذشته، پزشکانی از کشورهای مختلف در نقاط مختلف کشور به طبابت مشغول بودند و بسیاری از بیماران ایرانی به اسرائیل می رفتند، اما امروز نه تنها این اتفاق نمی افتد، بلکه در همه رشته ها، فاصله ما با کشورهای پیشرفته کمتر از 6 ماه است و حتی در برخی رشته ها نوآوری داریم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: در بخش خصوصی، پیشرفت های زیادی در حوزه بهداشت و درمان مشاهده می شود و جامعه پزشکی به وظیفه خود عمل می کند، اما گاهی از رسانه ها، تبلیغات و صحبت هایی می شود که زیبنده جامعه ای که به علم الابدان می پردازد، نیست.
وی تصریح کرد: در حوزه بهداشت و درمان، رئیس جمهور به وظیفه خود عمل کرد و با وجود کمبود اعتبارات و خالی بودن خزانه، بیش از 10 میلیون نفر بیمه شدند و بخشی مشکلات مردم کاهش یافت.
هاشمی با بیان این که در برخی روستاها دسترسی به پزشک و امکانات بهداشتی و درمانی افزایش یافته است، افزود: متأسفانه در دهه های اخیر در حوزه سلامت، آنچنان که باید، فعالیت جدی صورت نگرفته است، به طوری که در چند سال اخیر، عمران و آبادانی در کشور گسترش یافت، اما به فکر تأسیس بیمارستان نبودیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: در طول این چند دهه، 3 درصد بودجه عمرانی به ساخت بیمارستان و مراکز بهداشتی اختصاص یافته است که نشان می دهد به این مسأله کم توجهی شده است.
وی ادامه داد: تقریبا اکثر بیمارستان ها زیان ده هستند، در حوزه سلامت کارهایی صورت گرفته است، اما راه طولانی در پیش است و باید کارهای ماندگار صورت بگیرد.
هاشمی تصریح کرد: مردم شاهد طرح های بزرگتر بودند، اما آنچه باعث تأسف است، این است که برخی خدمات به صورت مقطعی و یا تبلیغی بوده است، اما ما تلاش می کنیم که کارهای پایدار و ماندگار صورت بگیرد و در حوزه سلامت، خدمات مناسبی به مردم ارائه شود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برخی معتقدند که دولت عملکرد خوبی در مورد افزایش جمعیت نداشته است؛ در سه الی چهار سال اخیر، تشویق به فرزندآوری افزایش یافت و با وجود این که نقش وزارت بهداشت در فرزندآوری کم است، اما در این زمینه موثر بوده است، به طوری که تعداد موالید، 65 هزار نفر نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
وی افزود: در سال های اخیر، تعداد موالید در مناطق مختلف به 1 و هفت دهم رسیده است، در حالی که تعداد موالید باید در جامعه، حدود 2/2 باشد تا ضامن پیشرفت ملت باشد و امنیت کشور ما را تأمین کند و بدین وسیله بتوانیم، جامعه ای شادات، جوان و بانشاط داشته باشیم.
هاشمی تأکید کرد: در استان قم، هم موالید افزایش یافته، هم طلاق کاهش یافته است و هم ازدواج افزایش یافته است، اما واقعیت این است که فرهنگ و وضعیت معیشت مردم، آنها را به فرزندآوری و قوام خانواده کمتر ترغیب کرده است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: ما در خصوص افزایش جمعیت، وظیفه خود را انجام می دهیم، امید است در زمینه اقتصاد، گشایشی ایجاد شود که فرزندآوری در کشور افزایش دهد.
نظر شما