به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری بیزنس اینسایدر، در اوت سال 2014 بود که آمریکا به جنگ علیه داعش پیوست. یک سال از آن زمان می گذرد و اکنون زمان ارزیابی این است که جنگ علیه داعش در این مدت، چه مقدار پیشرفت داشته است.
روز گذشته منابع عراقی از كشته شدن ۲۳۶ نفر از عناصر داعش در حمله به مواضع آنها در استانهای موصل و الانبار خبر دادند.
دکتر «مایکل نایتس» از موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک معتقد است که دفاع از سامرا، بغداد و کربلا در برابر تروریست ها موفقیت بزرگی برای ارتش عراق بوده است. آزادسازی جرف الصخر، تکریت و دیگر مناطق نیز پیروزی افتخارآمیزی برای آنها محسوب شد.
در خصوص درگیری ها در رمادی و حدیثه نیز خوش بینی هایی وجود دارد. تقریبا تمام مناطق شیعه نشین در حال حاضر آزاد شده و مناطق باقی مانده ی تحت کنترل داعش و دور از بغداد کمتر اولویت دارد.
دفاع از اربیل نیز نشان داد که امریکا و غرب نسبت به بقای کردستان عراق بسیار حساس هستند.
«الکس ملو» تحلیلگر بخش امنیتی عراق نیر معتقد است: در ژوئن 2014 مواضع مهم تروریست ها در کمربندی جنوب بغداد، شمال دیاله و تکریت سقوط کرد. رمادی و همچنین فلوجه نیز در حال حاضر در حال پاکسازی است.
«داگلاس اولیوانت» کارشناس ارشد مطالعات امنیت ملی در بنیاد «نیو امریکا» می گوید: با وجود برخی شکست ها، عراق در جنگ با داعش پیشرفت هایی داشته است. به گفته وی، موفقیت در رمادی و فلوجه در تابستان امسال نشان خواهد داد که آیا تلاش ها به سرعت نتیجه می دهد یا خیر.
«احمد علی» کارشناس موسسه مطالعات بین المللی و منطقه ای در دانشگاه آمریکایی عراق- سلیمانی گفت: داعش اکنون در لاک دفاعی فرو رفته است و این تغییر چشمگیری است. این نتیجه به راحتی به دست نیامده است. داعش در سال 2014 کنترل شماری از شهرهای عراق در شمال و غرب این کشور را در دست گرفت اما اکنون این گروه در عراق دیگر پیشروی ندارد.
«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق از هفته گذشته برنامه اصلاحاتی گسترده ای را آغاز کرده است. نخست وزیر عراق یکشنبه گذشته در دومین بسته اصلاحی، به طور ویژه کوچک کردن دولت را هدف قرار داد و با کاهش تعداد اعضای هیات دولت از 33 وزیر به 22 وزیر و لغو چهار پست وزارتی و ادغام چهار وزارتخانه دیگر، مرحله دوم اصلاحات را آغاز کرد.
همچنین روز پنجشنبه در سومین گام اصلاحات گسترده در عراق برای مبارزه با فساد مالی و اداری، نخست وزیر این کشور دستور کاهش شمار محافظان شخصی مسئولان دولتی را صادر کرد.
در سوریه نیز داعش با حملات گسترده ای از زمین و هوا مواجه است.
«دیوید گارتن استین راس» کارشناس ارشد از بنیاد «دفاع از دموکراسی ها» معتقد است: بسیاری از سیاست های ائتلاف ضد داعش شبهاتی را در خصوص استراتژی کنونی برانگیخته است. شکست ائتلاف در همکاری با گروه ها و قبایل مردمی ، یک فرصت از دست رفته محسوب می شود.
با وجود چنین ضعف هایی، حضور منطقه ای داعش در مصر و لیبی موجب نگرانی هایی شده است.
نظر شما