کاهش جرائم و ناهنجاری های اجتماعی از شاهراه حفظ کرامت انسانی

خبرگزاری شبستان: روایات بسیاری وجود دارد که ارزش و کرامت انسان را اهمیت فراوان داده و توهین به او را بدتر از توهین به کعبه که نماد عظیم مسلمان است و جایگاه والایی دارد، در نظر می گیرند.

محمد شریفی نیا، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به رابطه کرامت انسانی و کاهش جرم و ناهنجاری های اجتماعی اظهار کرد: اعتماد به نفس ناشی از خودپنداری مثبت است و اعتماد به نفس کافی موجب ارزشمندی و عزت نفس می شود.

 

وی ادامه داد: افرادی که دارای عزت نفس بالایی هستند، برای خویشتنِ خود اهمیت قائل بوده و جایگاه مناسبی در نظر می گیرند و همین جایگاه سبب می شود افراد در روابط فردی و اجتماعی تلاش داشته باشند تا عزت نفس خویش را حفظ کنند؛ در همین راستا روایت جالبی از امام هادی (ع) وارد شده است که: «من هانت علیه نفسه لاتامن مِن شره؛ کسی که برای خود ارزشی قائل نباشد از شر او ایمن نباش.»

 

مدیر گروه راهنمایی و مشاور موسسه آموزشی اخلاق و تربیت با تاکید بر این که بنابراین کسی که به خود اهمیت نمی دهد به دیگران هم اهمیت نمی دهد، تصریح کرد: در انیجا دو نکته باید مورد توجه قرار گیرد و بحث روان شناسانه آن با مفهوم انتزاع توضیح داده شود.

 

وی عنوان کرد: اگر نگاه مان نسبت به دیگران و توقعی که از آنها داریم مثبت و حاکی از ارزشمندی آنها باشد، این تصور به فرد مقابل، سبب می شود که فرد خود را در موقعیت برتری قرار داده و ببیند و از ارتکاب اعمالی که او را به عنوان فردی پیش پا افتاده، سخیف و مبتذل جلوه می دهد، اجتناب کند.

 

وی با بیان اینکه مفهوم دیگر جامعه شناسی در این زمینه وجود دارد که به آن مفهوم برچسب زدن گفته می شود، عنوان کرد: این مهم است در تعیین رفتار آدمی به این معنا که دیگران فرد را با چه چیزی بشناسند و چه برچسب و عنوانی به او بدهند و به لحاظ شخصیتی او را به عنوان فرد برتر بشناسند یا این که برعکس یک فرد کم اهمیت و فاقد برجستگی و منزلت کافی معرفی کنند.

 

مولف کتاب "مبانی کاربرد روانشناسی در تعلیم و تربیت" با بیان اینکه همین برچسب زدن تاثیر مستقیمی بر نوع رفتار می گذارد، ابراز کرد: در آموزه های دینی تاکید شده است که افراد را به خوبی و نیکی یاد و خطاب کنید و تا می توانید نسبت نامناسب و ناسزا به افراد ندهید به دلیل آن که وقتی نسبتی به فردی داده شد، همان برچسب زدن تلقی می شود و فرد خود را با این برچسب شناسایی می کند و به تناسب رفتارهای او نزدیک به آن برچسب می شود.

 

به گفته وی به طور مثال زمانی که به فردی نسبت تنبلی داده می شود این برچسب سبب می شود آن فرد تصور کند حال که من فرد کم ارزش و تنبلی هستم، همین باشم به دلیل اینکه چنین تصوری از من دارند.

 

شریفی نیا اضافه کرد: گاه برخی افراد در راستای انحراف دیگران دست به این اقدام می زنند و تلاش می کنند فردی را که دارای ادعا و اعتقادی ارزشمند است را با برچسب زدن از مسیر خود منحرف کنند از سوی دیگر نیز انتظارات نامناسب و تناسب نداشتن با شخصیت و توانایی و باورها و اعتقادت فرد می تواند ارزش ها و هنجارهای را در فرد شکسته و عزت نفس و کرامت انسانی او را پایین آورده و او را از مسیر صحیح خارج کند.

 

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه خاطرنشان کرد: به نظر می رسد تلقی تعلیم و تربیت اسلام از انسان، کریم بودن و کرامت داشتن اوست؛ در این زمینه روایات بسیاری وجود دارد که ارزش و کرامت انسان را اهمیت فراوان داده و توهین به او را بدتر از توهین به کعبه که نماد عظیم مسلمان است و جایگاه والایی دارد، در نظر می گیرند و برای کرامت انسان جایگاه رفیع و بالایی قائل اند.

کد خبر 480126

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha