به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، مصطفی پرورش مشاور و روان شناس خانواده و علوم تربیتی، شامگاه سه شنبه(27 مرداد) در سومین شب برگزاری جشنواره ملی آه و آهو در کاشان گفت: انسان باید تمایلات خود را بین دیوار عقل و اراده کنترل کرده تا با این تفکر همیشه در حجره آرامش زندگی کند.
وی با تاکید بر اینکه تمایلات مثل سیل است که به دیوار عقل و اراده نیاز دارد افزود: اراده هیچ راهی جز قوانین بشری و الهی ر ا تامین نمی کند.
به گفته وی، زیباترین شکل تربیت انسان زندگی در حجره عقل و اراده است چرا که عقل به عنوان سرمایه خداوند در تشخیص و تفکیک خوب و بد می تواند انسان را هدایت کند.
این مشاور خانواده، عقل را بالاتر ین امتیاز انسان در تشخیص خوب و بد دانست و گفت: واژه عَقَلَ در عربی که برای بستن پای شتر به عنو ان عقال به کار می رود به این دلیل به قدرت تشخیص خوب از بد نیز گفته می شود که می تواند پای تمایلات را ببندد تا نیروی انسان بیهوده هدر نرود.
پرورش، با اشاره به اینکه نسل حاضر نیرو های خود را هدر می دهد گفت: کنترل نیرو و تمایلات با عقل در مسیر رشد و ثواب ضروری است.
*کنترل انسان سیری ناپذیری با سه خود الهی، انسانی و حیوانی
وی با سیری ناپذیری بودن انسان از کودکی تا بزرگسالی را تاکید کرد و گفت: سه روش تربیتی در کنترل خود الهی با رنگ سفید، خود انسانی با رنگ خاکستری و خود حیوانی با رنگ سیاه برای کنترل عطش سیری ناپذیری انسان و جود دارد.
به گفته وی، والدین نباید همه چیز را برای فرزندانشان آماده کنند و این همان چیزی است که متاسفانه جمع زیادی از خانواده های امروز به آن توجه ندارند و به اسم محبت مسیر رشد تربیتی فرزندانشان را در جهت سرازیری قرار داده اند.
این استاد علوم تربیتی، عدم توجه به خواسته های فرزندان را نیز توسط والدین سربالایی و عامل عقده ای شدن فرزندان عنوان کرد و گفت: در هر دو صورت فرزند طعم زندگی را نمی فهمد بنابراین زیباترین مسیر تربیت آشنایی از ابتدا تا انتها با پستی و بلندی است.
پرورش، اظهارداشت: پدر و مادر شایسته در تربیت فرزندانشان به موقع پاسخ مثبت یا منفی می دهند بنابراین نه سربالایی و نه سرازیری هیچکدام در مسیر تربیت فرزند خو ب نیست.
وی، مطرح کردن خواسته ها توسط فرزندان از پدر و مادرها را تاکید کرد و گفت: و الدین اجازه دهند فرزندان تلفن درخواست خواسته هایشان نزد آنها برای پاسخگویی زنگ بخورد.
*تربیت یعنی کنترل کردن خواسته ها از خردسالی تا بزرگسالی /انسان چشمه جاری
به گفته وی، تربیت یعنی حجرات و تربیت یعنی کنترل کردن خواسته ها از خردسالی تا بزرگسالی است بنابراین در مسیر تربیت باید ذهن بچه ها را با سوال باز کرد نه اینکه با توضیح پر کرد.
این متخصص، با استناد به این حدیث که «الناس کمعادن الذهب و الفضة» انسان را چشمه دارای توان، جاری و فزاینده نه یک حوض دانست و گفت: اگر بهترین آب تصفیه را هم در حوض بریزی بعد از مدتی تبدیل به لجن می شود اما چشمه همواره در حال جریان و سریان است.
پرورش، مواجهه فرد با مساله، پیدا کردن توان و لیاقت شخصی و حل مساله با توان شخصی را سه رکن اصلی تربیت و مفهوم عقل برشمرد و اضافه کرد: طعم زندگی اینست که فرزند خود با توان خودش مسائل را حل کند.
وی، سختی بیدار شدن برای خواندن نماز صبح قبل از آفتاب، روزه گرفتن،قرار گرفتن کعبه در سرزمین گرم عربستان را برای بزرگ شدن انسان، ایستادن در سختی ها و رسیدن به بزرگی عنوان کرد و گفت: همه انسان های بزرگ با مشکلات بزرگ، بزرگ شدند.
*اراده شاخص شخصیت و اساسی ترین ویژگی فرد/اراده فرمان شخصیت انسان
به گفته وی، اراده شاخص شخصیت و اساسی ترین ویژگی انسان است که به معنی ایستادن و گفتن یک پاسخ منفی بزرگ به همه زشتی ها است همانند امام خمینی(ره) که اساسی ترین ویژگی وی اراده بود.
این مشاور خانواده، اراده را فرمان شخصیت انسان در دستانش ذکر کرد و اذعان داشت: انسان با این فرمان در پیچ و خم زندگی به کوه ترس و اضطراب نمی خورد و به دره رفتارهای زشت نیز سقوط نمی کند.
پرورش، علت بروز تمام مشکلات ارتباطی را به دلیل عدم کنترل اراده عنوان کرد و گفت: بدترین انسان ها کسانی هستند که اراده خود را دست دیگران می دهند.
وی انواع زندگی بااراده، بی اراده و لحظه ای را یادآورشد و ابراز کرد: بدترین انسان ها، انسان های لحظه ای هستند یعنی کسی که فرمان اراده اتومبیل شخصیتش را در پیچ و خم زندگی به دست دیگران می دهد به کوه اضطراب می خورد و به دره افسردگی سقوط می کند.
به گفته وی، انسان هیچ وقت نباید بگوید دست خودم نبود چون بی پایه ترین سخن انسان است در حالیکه پنجره شخصیت انسان اراده است.
*اراده پنجره شخصیت در جلوگیری از ورود بدی ها
این مشاوره خانواده، با تاکید بر اینکه انسان اراده به عنوان پنجره شخصیت خودش را به روی بدی ها و زشتی ها ببندد و در ورود خوبی ها بگشاید گفت: انسان پنجره شخصیت خود را هر وقت به طرف دیگران باز می کند باید یک محافظ قوی مثل توری های جلوی پنجره های خانه جلوی آن برای دراماندن از ورود بدی های بیرون و عدم خروج خوبی هایش از آن بگذارد.
پرورش، با اشاره به اینکه هیچ وقت نباید ریشه های شخصیت خود را به دیگری حتی همسر و پدر و مادر گره بزنید ادامه داد: جنگل به این دلیل زیباست که درختان آن با فاصله از هم زیست می کنند.
*کنترل خود حیوانی زیباترین شکل تربیت است
وی، زیباترین شکل تربیت را کنترل خود حیوانی و تفکر را سبک انسان سازی ذکرکرد و گفت: تخت زندگی را کنار پنجره اراده با محافظی که برای آن قرار می دهید بگذارید تا بتوانید با استفاده از همه خوبی های بیرون بدون آسیب دیدن از بدی های بیرون بهترین لذت را ببرید.
به گفته وی، انسان خو د نجار و معمار خویشتن خویش است و باید بداند که شخصیت چوبی با اره محکوم به بریدن است.
پرورش، با تاکید بر اینک هر فردی فرمان شخصیتش دست خودش باشد به موقع می تواند پنجره شخصیتش را بازکند یا ببندد، اظهار کرد: انسان با حفظ این استراتژی می تواند در همه حوادث و طوفان ها بایستد و خاشاکی به چشمش نرود.
وی با اشاره به اینکه اصل مطلب سوره حجرات اینست که انسان برای شخصیت خود اتاق یا حجره با دیوار عقل و اراده بسازد گفت: این دو دیوار می تواند تمایلات را کنترل کند.
به گفته وی، میل به ترقی و پیشرفت، خوش بینی و تلاش از راه های رسیدن به تفکر مثبت می باشد که تلاش در بین این سه رکن از همه مهمتر است.
*تفکر مثبت در خانواده یعنی نشستن به دور سینی بزرگ اندیشه
این استاد تعلیم و تربیت افراط در خوش بینی را هم مایه از دست دادن دندان های زندگی تاکید کرد و افزود: تفکر مثبت در خانواده یعنی نشستن به دور سینی بزرگ اندیشه و اخلاص یعنی تا آخرین کیسه برنج را در آن سینی بزرگ خالی کنید و با صفا، صمیمیت و کمک هم بدون پنهان کاری پاک کنید.
پرورش افزود: زندگی مثل کیسه برنج است وقتی زن و شوهر در آن یک شن ریزه و یک مورد نامطلوب را دیدند نباید از همدیگر پنهان کنند و اشتباه را نیز به رخ یکدیگر نکشند بلکه کیسه برنج را تا ته آن خالی و به کمک هم پاک کنند.
به گفته وی، تنگ نظری، کوته فکری و افراط را نباید در کیسه برنج زندگی راه داد بلکه با سعه صدر، اخلاص و پرهیز از پنهان کاری و کمک به هم و ذهنی بزرگ زندگی کرد.
پرورش، اظهارداشت: خانواده یعنی جدای از مشخصه ها همواره دوست داشتن یعنی بهترین پدر و مادر مثل باران و خورشید هستند که بر همه جا چه سرسبز چه کثیف یکنواخت می بارد و می تابد.
*هنر والدین نسبت به تربیت فرزندان عمل به حد وسط است/لوستر شخصیت را وسط زندگی قرار دهید
وی، آیه قرآنی «کذلک جعلناکم امة وسطا» را خاطرنشان کرد و گفت: هنر والدین آن است که نسبت به فرزندان خود بدون در نظر گرفتن جنسیت دختر و پسر، خوب و بد بودن حد وسط عمل کنند به عبارت دیگر لوستر شخصیت را وسط زندگی قرار دهند تا نورش یکسان به همه بتابد و همه را زیبا کند.
به گفته وی، وقتی لوستر شخصیت روی سر یکی از اعضای خانواده قرار بگیرد بقیه در تاریکی مرتکب اعمال خلاف به دور چشم ما می شوند پس ما همه به نوازش احتیاج داریم پس نوازش های خود را غیر شرطی کنید.
گفتنی است: جشنواره ملي آه و آهو به همت موسسه خادمين امام رضا(عليه السلام) در كاشان در قالب جشن هاي مردمی دهه كرامت ويژه ميلاد ثامن الحجج و حضرت فاطمه معصومه(سلام الله عليها) در راستای نهادینه سازی معارف و شعائر ناب اسلامی با محوریت سیره رضوی از طریق ارائه مباحث خانواده رضوی توسط کارشناسان برجسته به مدت 11 شب تا چهارم شهريور در محوطه روباز باشگاه جهان پهلوان تختی این شهرستان برگزار می شود.
این جشنواره در دومین و سومین شب برگزاری آن در شب های 26 و 27 مرداد در قالب همایش خانواده با ویژه برنامه های تلاوت قرآن، پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، صلوات خاصه امام رضا(علیه السلام)، اجرای نمایش گروه کارگردانی خسروی، تقدیر از هشت نفر از آزادگان هم نام با ثامن الحجج و تجلیل از پنج مادر شهید مفقود الاثر شهیدان عباس دلیری، سردار محمدرضا ابراهیم زاده، جواد سیاهکاری، علی پژویان و مهدی کوه پیما همراه با پخش نوای نقاره زنی برگزار شد.
نظر شما