کیفیت علمی طلابِ درس خارج، چگونه است؟ / افتتاح نخستین مدرسه علمیه تخصصی درس خارج

خبرگزاری شبستان: آیت الله حسینی گفت: حدود ۳۰ درصد طلاب، صلاحیت علمی لازم برای حضور در درس خارج را دارند که یکی از دلایل بروز این وضعیت، عدم برگزاری آزمون های شفاهی و کتبی است.

آیت الله سیدحبیب الله حسینی، استاد درس خارج فقه در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان اظهار داشت: کسانی می توانند مدرسِ خارج فقه و اصول باشند که به درجه اجتهاد رسیده باشند؛ و کسی که حداقل 5 سال در درس خارج شرکت کرده و مطالب را بفهمد، به چنین مرتبه ای می رسد.

 

شرایط مدرسِ درس خارج

وی اضافه کرد: مهمترین شرایط تدریس درس خارج عبارتند از: سال ها حضور در درس خارج، رسیدن به مرحله اجتهاد، داشتن اجازه اجتهاد از مراجع یا فقها، آشنایی با علوم مرتبط (ادبیات عرب، صرف و نحو، منطق، فقه و اصول) در حد کفایت، موفقیت در مصاحبه شفاهی (و البته امروزه آزمون کتبی).

 

استاد درس خارج فقه حوزه علمیه تهران ادامه داد: یک استاد درس خارج باید بتواند کتب خلاف، تهذیب و استبصار شیخ طوسی، وسائل الشیعه شیخ حر عاملی، اصول، فروع و روضه کافی شیخ کلینی، من لا یحضر الفقیه شیخ طوسی، مستمسک العروه الثقی آیت الله سیدمحسن حکیم و عروه  آیت الله سیدابوالقاسم خویی را به خوبی بیان و تحلیل کند، نظرات فقهی خود را به بحث بگذارد و پاسخگوی اشکالات احتمالی طلاب باشد.

 

درصد کمی از اساتید درس خارج، مطالبی از مذاهب اربعه بیان می کنند

وی با تاکید بر اینکه آشنایی با مذاهب اربعه اهل تسنن (حنفی، مالکی، حنبلی و شافعی) و صحاح سته (صحیح مسلم، صحیح بخاری، صحیح ترمذی، صحیح نسائی، سنن ابن ماجه و سنن ابی داود) موجب تقویت غنای علمی استاد می شود، گفت: البته تنها برخی از اساتید درس خارج فقه با اصول این مذاهب و یا جزییات این صحاح آشنا هستند و برخی نیز که آشنایی دارند به بیان آنها نمی پردازند.

 

آیت الله حسینی با بیان اینکه برخی دانشگاه ها صرفا دانشجویان تحصیلات تکمیلی را می پذیرند که در تربیت عالیه آنها بسیار موثر است، خاطرنشان کرد: به همین ترتیب ضروری است مدارس علمیه اختصاصی درس خارج تاسیس شود تا وضعیت این دروس، سامان جدی یابد. به همین منظور نخستین مدرسه تخصصی درس خارج فقه و اصول استان تهران «حجت بن الحسن (عج)» از سال تحصیلی 95-1394 شروع به کار می کند و طلاب پایه 10 تحصیلی به بالا برای ثبت نام می توانند با شماره های 09195734823، 09195735105، 33564663 و یا 33564059 تماس حاصل نمایند.

 

ضرورت برگزاری آزمون ورودی در مراحل پذیرش و دانش آموختگی

وی اخذ آزمون ورودی در مرحله پذیرش اولیه و آزمون نهایی در مرحله دانش آموختگی و یا صدور اجازه اجتهاد را بسیار لازم دانست که مطمئنا در مدرسه حجت بن الحسن (عج) رعایت می شود، تصریح کرد: باید دروس خارج فقه و اصول ساماندهی شود تا هر طلبه ای نتواند وارد این دروس شود؛ در حالی که امروزه شاهد حضور برخی طلاب فاقد صلاحیت علمی هستیم.

 

استاد درس خارج فقه اضافه کرد: مشاهده برخی طلابی که ممارست و مجاهدت علمی و تحقیقاتی بسیاری دارند نویدبخش آینده روشن برای حوزه های علمیه و امر بسیار مهم تبلیغ است. هرچند طلابی را می شناسم که بدیهیات طلبگی مانند مفرد، مثنی و جمع را بلد نیستند با این وجود در درس خارج شرکت می کنند.

 

وی در پایان اظهار داشت: تجربه سال ها حضور در درس خارج مراجع و فقها و همچنین تدریس این درس برایم اثبات کرده که شاید حدود 30 درصد طلاب صلاحیت علمی لازم برای حضور در درس خارج را دارند و یکی از دلایل بروز این وضعیت، عدم برگزاری آزمون های شفاهی و کتبی است.

کد خبر 479975

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha