به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، استان لرستان به عنوان سومین استان پر آب کشور، در سال های اخیر با مشکلات فراوانی در حوزه آب مواجه است.
خشک شدن رودخانه خروشان کشکان به عنوان فاجعه زیست محیطی نمونه ای از تشنگی استان لرستان به عنوان یکی از استان های پر آب کشور است.
این روزها بسیاری از چشمه ها و قنات ها این استان خشک شده و مردم در بسیاری از روستاهای استان لرستان با بی آبی مواجه هستند.
علیرضا کاکاوند، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان، امروز(25 مرداد) در جمع خبرنگاران، گفت: تعداد دو هزار و 853 روستا با جمعیتی بالغ بر 671هزار و 828 روستا در استان لرستان وجود دارد.
وی با بیان اینکه شاخص بهره مندی آب در استان لرستان تا سال 83 معادل 7/80 درصد بوده است، افزود: به دنبال خشکسالی های متمادی امروز شاخص بهره مندی آب استان 56/79 است.
کاکاوند، اظهار داشت: شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تعداد 121 هزار و 167 مورد مشترک دارد.
وی با بیان اینکه امروز بسیاری از روستاهای استان لرستان به کم آبی و بی آبی مواجه هستند، بیان کرد: 130 روستای لرستان با تانکر آبرسانی می شوند، که از این تعداد71 روستا به صورت دائم و مابقی به صورت پاره وقت آبرسانی می شوند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان لرستان، اذعان داشت: 120 روستای بالای 20 خانوار لرستانی نیز از نبود تاسیسات آب رنج می برند، که آب این روستا ها از طریق چشمه آب تامین می شود.
کاکاوند، افزود: برای ایجاد تاسیسات آب در این 120 روستا اعتباری بالغ بر 30 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی، با بیان اینکه برای تکمیل پروژه های نیمه تمام نیاز به 60 میلیارد اعتبار است، تصریح کرد: همچنین برای بروز کردن تاسیسات آب روستاهای استان لرستان نیاز به 90 میلیارد تومان اعتبار است.
این مقام مسئول، از جهش اعتبارات حوزه آب روستایی خبرداد و اضافه کرد: در سال گذشته 40 میلیارد تومان اعتباربه این نهاد تخصیص یافت.
وی با اشاره به کشت بی رویه هندوانه در استان، افزود: متاسفانه برای کشت هندوانه از چاه های غیر مجاز استفاده می شود.
کاکاوند، همچنین با اشاره به علت خشک شدن رودخانه کشکان، افزود: برداشت غیرمجاز از این رودخانه و همچنین خشکسالی های متمادی عامل خشک دن رودخانه کشکان است.
وی با اشاره به حفر 35 هزار و 85 مورد چاه در استان لرستان از ابتدای تاسیس شرکت آب و فاضلاب روستایی در استان، افزود: این چاه ها بیشتر با اولویت روستاهایی که آب ندارند حفر شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان، با بیان اینکه 254 حلقه چاه خشک شده است، بیان کرد: از سال گذشته تاکنون455 حلقه چاه حفر شده است.
این استان در حالی که این روزها از تشنگی نفس نفس می زند،که در فصل پاییز و زمستان و بهار با بارش نعمت الهی باران، سیلاب در مناطق مختلف این استان به راه می افتد.
بروز پدیده خشکسالی، مشکلات جدی را برای اراضی کشاوری، باغات و رودخانه های لرستان به وجود آورده، به نحوی که میزان برداشت آب های زیرزمینی در این استان تا بیش از 50 متر افزایش یافته است.
این درحالی است که از مجموع 800 هزار هکتار اراضی کشاورزی تنها 25 درصد آبی بوده که از این 25 درصد نیز تنها 30 هزار هکتار مجهز به سامانه آبیاری تحت فشار است.
وجود 50 آبشار فصلی و دایمی و دو هزار و 500 کیلومتر مسیر رودخانه، خود ظرفیتی است که در صورت توجه ویژه مسئولان، تخصیص اعتبار و احداث سدهای آب می تواند در رفع تشنگی استان موثر و با توجه به وجود خاک مساعد و آب و هوای مناسب در رونق کشاورزی و باغداری این استان نیز موثر باشد.
بی شک رونق کشاورزی برای استانی که از لحاظ صنایع در محرومیت است و با بیکاری دست و پنجه نرم می کند، اگر چاره ساز نباشد، می تواند موثر باشد و از دغدغه های مردم این استان بکاهد.
پایان پیام/
نظر شما