آیا بهشت بر زائر حضرت معصومه (س) واجب می شود؟!

خبرگزاری شبستان: خداي را حرمي است و آن مكه است، و پيغمبر (ص) را حرمي است و آن مدينه است، و اميرالمؤمنين(ع) را حرمي است و آن كوفه است و ما را حرمي است و آن قم مي‏ باشد و زني از فرزندانم در آن دفن شود به نام فاطمه (س)...

به گزارش خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن یکم ذی القعده سالروز ولادت باسعادت حضرت معصومه (س)، کریمه اهل بیت (ع) پاسخ دو سوال درباره ثواب و اجر زیارت ایشان را که مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی در اختیار ما قرار داده است، مرور می کنیم:

 

آیا كسي كه امام رضا (ع) و يا حضرت معصومه (س) را زيارت كند، بهشت بر او واجب مي‏ شود؟

درباره زيارت امام رضا (ع) يا خواهر بزرگوارشان (س) و نيز زيارت امامان ديگر علیهم السلام روايات زيادي وجود دارد. اما در بعضي از اين روايت‏ها كه، مسند است، قيودي وجود دارد. و مطلق نيست، مثلاً در روايتي كه از امام رضا (ع) است، آمده: "ما زارَني أحَدٌ مِن أولِيائي عارِفاً بِحَقّي إلّا شُفِّعتُ فيهِ يَومَ القِيامَةِ؛ زيارت نمي‏كند مرا احدي از نزديكان و دوستانم در حالي كه آگاه باشد به حقم، مگر اين كه در فرداي قيامت او را شفاعت كنم".(1)

درباره زيارت حضرت معصومه (س)، روايتي از امام رضا (ع) وارد شده است كه به سعد بن علي فرمودند: «اي سعد، براي ما، نزد شما قبري است.» سعد به امام ‏(ع) عرض کرد: قبر فاطمه معصومه (س) دختر امام كاظم (ع) را مي‏فرماييد؟ امام‏ (ع) فرمود: «بلي، هر كس او را زيارت كند در حالي كه عارف و آگاه به حق او باشد، بهشت بر او واجب است». در اين دو روايت قيد "«عارفاً بحقي يا بحقها» آمده است.(2)

عارف و آگاه به حق امام و يا امامزاده ‏هاي بزرگوار كسي است كه اولاً: جايگاه و مقام خاندان عصمت و طهارت ‏عليهم ‏السلام را نزد خدا بداند و آنها را بشناسد. ثانياً بداند اين خاندان به لحاظ مبرّا بودن از پليدي و آلودگي و طاهر بودن از گناه و زشتي و داشتن تقوا، معنويت و عبادت و طهارت روح و ترس از خدا به چنين مقامي دست پيدا كرده ‏اند.

ثالثاً: بداند رضايت اين خاندان از انسان، در گرو رضايت خدا است. يا صرف نظر از اين روايات، روايات و آيات بسياري هست كه خداوند تنها از انسان پاك و وارسته، اعمال را مي‏پذيرد. كسي نمي‏تواند رضايت و شفاعت و توجه امامان (ع) را جلب كند، مگر آن كه خداوند از او راضي باشد و اعمال و عبادات خود را به نحو احسن انجام دهد در ضمن مي‏ توان گفت كه برخي از اين روايات براي تشويق به زيارت و توجه به اين خاندان وارد شده تا در سايه توجه به اين خاندان (ع) با مكتب اصيل اسلامي و سيره و سنت امامان و احكام و قوانين الهي آشنا شويم.

 

در حدیث داریم: «كسي كه حضرت معصومه (س) را زيارت كند، بهشت بر او واجب است»، آيا گناه زائران هنگام زيارت بخشيده مي ‏شود؟

در روايات زيادي از حضرت امام رضا (ع) و فرزند بزرگوارشان امام جواد (ع)، در مورد حضرت معصومه (س) نقل شده است كه: «من زارها فله الجنه»؛(3) «هر كس حضرت فاطمه معصومه (س) را در قم زيارت كند، از براي اوست بهشت». شيخ صدوق به سندي صحيح از سعد بن سعد از امام رضا (ع) و نيز از امام جواد(ع)، عين همين روايت بالا را آورده است.(4)

علامه مجلسي از حضرت امام رضا (ع) روايت كرده كه آن حضرت (ع) فرمودند: «اي سعد، نزد شما قبري است از ما»، سعد گفت: گفتم: فداي تو شوم، قبر فاطمه دختر امام موسي(ع) را مي‏فرمايي؟ امام (ع) فرمودند: «بلي من زارها عارفاً بحقها فله الجنه؛ هر كه او را زيارت كند در حالي كه حق او را بشناسد از براي اوست بهشت». سپس امام رضا (ع) كيفيت زيارت آن حضرت (س) را بيان فرمود.(5)

همچنين از امام صادق(ع) روايت شده كه فرمودند: «خداي را حرمي است و آن مكه است، و پيغمبر (ص) را حرمي است و آن مدينه است، و اميرالمؤمنين(ع) را حرمي است و آن كوفه است و ما را حرمي است و آن قم مي‏باشد و زني از فرزندانم در آن دفن شود به نام فاطمه (س)، كه هر كس او را زيارت كند، بهشت او را واجب شود.»(6)

بنابر اين روايت، اگر كسي حق آن بزرگوار (س) و پدر و برادر و خاندانش علیهم السلام را بداند و عارفانه آن حضرت (س) را زيارت و حقوق خدا و مردم را ادا کند و ديگر تصميم بر گناه نداشته باشد، قطعاً بهشت جاودان بر او واجب مي‏گردد. اگر چه زيارت كردن آن بزرگوار (س)، امكان دسترسي به چنين توفيقي را، براي انسان مهيا و آماده مي‏ كند. ضمن اين كه انسان در فرداي قيامت از شفاعت آن حضرت (س) و خاندان كريمش علیهم السلام بهره‏ مند خواهد شد.

پي نوشت‏ها:

 1. مرحوم شيخ حر عاملي، وسائل الشيعه، ج 14، ص 553.

2. علامه محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، ج 48، ص 316؛ مستدرك الوسائل، ج 10، ص 368.

3. بحار الأنوار، ج 99، ص 265، حديث اول.

4. شيخ عباس قمي، مفاتيح الجنان، ص 1106، فضيلت زيارت امامزادگان و نيز زيارت حضرت معصومه(س) در قم (چاپ كانون انتشارات علمي).

5. همان، ص 1107.

6. بحار الانوار، ج 99، ص 267، حديث 5 به نقل از تاريخ قم.

 

کد خبر 479203

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha