به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، آنچه به دوره امامت حضرت امام صادق(علیه السلام) ویژگی خاصی بخشیده، استفاده از علم بیکران امامت، تربیت دانش طلبان و بنیانگذاری فکری و علمی مذهب تشیع است. اصحاب حدیث، راویان آن حضرت را با اختلاف آرا و مذاهبشان گردآورده و عددشان به چهار هزار تن رسیده و آن قدر نشانههای آشکار بر امامت آن حضرت ظاهر شده که دلها را روشن و زبان مخالفان را از ایراد شبهه لال کرده است. ائمه هدی همگی از نوری واحد هستند و ویژگیهای علمی و دینی و علمی همگی انها یکسان بوده که در شرایط و مقتضیات زمانی خاص یکی از این صفات مجال ظهور پیدا کرده است. دوران امامت امام صادق(علیه السلام) مصادف بوده با مناقشات سیاسی و اجتماعی امویان و عباسیان و این امر فرصتی فراهم کرد تا حضرت صادق(علیه السلام) که به شیخ الائمه مشهور هستند به رسالت خود که تربیت عالمان دینی باشند بپردازند و اسلام را از این طریق نشر دهند.
حجت الاسلام محمد لاکانی، مدیر حوزههای علمیه استان گیلان با اشاره به وضعیت سیاسی دوران امام صادق(علیه السلام) اظهار کرد: با نزاع سیاسی امویان و عباسیان فضایی فرصتی پیش آمد تا امام صادق(علیه السلام) در گسترش علوم جامع و کامل اسلامی و حتی علوم فرادینی نقش فعالی ایفا کنند.
وی خاطرنشان کرد: روش امام صادق(علیه السلام) برای گسترش علوم اسلامی مبتنی بر شاگرد پروری، استعدادیابی و نخبه پروری بود.
مدیرحوزههای علمیه استان گیلان اضافه کرد: امام صادق(علیه السلام) در راستای این حرکت علمی، شاگران ممتاز و برجستهای را در مکتب خود تربیت کرد که و هر یک از شاگردان میتوانستند مکتب جعفری را گسترش و انتشار دهند.
روش علمی امام صادق بنیان حوزههای علمیه بوده است
لاکانی با بیان اینکه سابقه حوزه علمیه ریشه در دوران امامت امام باقر(علیه السلام) و امام صادق(علیه السلام) دارد، گفت: تربیت چهار هزار مجتهد و فقیه در مکتب امام صادق(علیه السلام) تابع نظم و قائده خاصی بود که میتوان گفت آن روش و اصول بنیان حوزههای علمیه فعلی بوده است.
وی در ادامه یادآور شد: امام صادق(علیه السلام) رئیس مذهب جعفری هستند اما به این معنا نیست که ایشان مکتب فقه جعفری را تاسیس کرده باشند بلکه این حرکت را پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) آغاز کرد و به طور جامع و کامل و با همه ابعادش در زمان امام صادق(علیه السلام) شکوفا شد.
مدیر حوزههای علمیه استان گیلان، فراهم بودن بستر اجتماعی برای ترویج دین اسلام را در موفقیت امام صادق(علیه السلام) در تربیت مجتهدان و فقهای بزرگ موثر دانست و گفت: امام صادق(علیه السلام) داشتهها و معارف اهل بیت(علیهما سلام) را به صورت ضابطه مند و قانون مند در قالب شاگرد پروری بروز دادند.
وی با بیان اینکه به تنهایی نمیشد معارف اسلامی را در آن روز جهان اسلام انتشار داد، اذعان کرد: بهترین روش در ان زمان شاگرد پروری بود و اینکه یک مکتب و روش و قائده جدیدی بنا شود و افراد توانمندی تربیت شوند و پیام اسلام را به نقاط مختلف دنیا برسانند.
ایده پردازی و صاحب اندیشه بودن از ویژگیهای تربیت یافتگان مکتب امام صادق
لاکانی تاکید کرد: تا کسی توانمندی لازم، فن بیان و نوآورانه در ارائه مطالب دینی نداشته باشد نمیتواند انتشار دهنده مبانی دینی و افکار اسلامی باشد.
وی ایده پردازی و صاحب اندیشه بودن را از ویژگیهای برجسته دانشمندان تربیت شده در مکتب امام صادق(علیه السلام) برشمرد و گفت: ویژگی مهم دیگری که شاگردان مکتب امام صادق(علیه السلام) علاوه بر جنبههای علمی داشتند، متخلق به اخلاق الهی و اسلامی بودند.
مناظره علمی روش مهم امام صادق برای تبیین اسلام
مدیر حوزههای علمیه استان گیلان، روش مهم و دیگر امام صادق(علیه السلام) را برای ترویج معارف اسلامی، روش مناظره عنوان و اظهار کرد: امام صادق(علیه السلام) در روش مناظره هم پایگاه ضعیف منافقان و فرقههای انحرافی را برای افکار عمومی تبیین میکردند و از طرف دیگر معارف اسلامی را تعلیم میدادند.
امام صادق(علیه السلام) را موسس کرسیهای آزاد اندیشی
وی امام صادق(علیه السلام) را موسس کرسیهای آزاد اندیشی دانست و گفت: در مناظرههای زمان ایشان افراد مخالف اسلام ایدههای خود را مطرح میکردند و امام صادق(علیه السلام) با پاسخ به اشکالات آنان اشکالات فکری جامعه را اصلاح میکردند.
لاکانی یادآور شد: روشن مناظهر نتیجه خوبی داشت و خوب جواب میداد چون افکار عمومی شبهات معاندین اسلام و پاسخ مستدل و علمی امام صادق(علیه السلام) را میشنیدند، اقناع میشدند و جایگاه مخالفان دین و معاندین در بین مردم از بین میرفت.
سیره امام صادق الگویی برای حفظ وحدت در جوامع اسلامی
مدیرحوزههای علمیه استان گیلان، در خصوص چگونگی بهرهبرداری از سیره امام صادق(علیه السلام) برای ایجاد وحدت در جامعه اسلامی، اظهار داشت: باید با تاسی از سیره ایشان پژوهشگرانو نخبگان توانمند تربیت کنیم تا اسلام ناب در تمام دنیا منتشر شود.
وی خاطرنشان کرد: دنبال کردن روش امام صادق(علیه السلام) در انتشار اسلام باعث میشود پاسخگوی نیازهای جامعه بشری در زمینه دین باوری و دین گرایی باشیم.
لاکانی با بیان اینکه امام صادق(علیه السلام) در همه ابعاد الگوی کاملی برای دنیای اسلام و جامعه بشری است، گفت: جوامع بشری در جهان تمنا و درخواست مبلغان دینی کارآمد دارند تا اسلام را بشناسند.
وی تاکید کرد: اگر نتوانیم خوب در این زمینه فعالیت کنیم و از متد و سیره امام صادق(علیه السلام) بهره کافی نبریم، افراد منحرف و کج اندیش مانند داعش و وهابیت براساس اندیشههای خود دین را تبیین میکنند و خوشان را نماد دین کامل معرفی میکنند.
مدیر حوزههای علمیه استان گیلان، اعلام کرد: اگر چهره واقعی اسلام و دین را به جوامع بشری بشناسانیم یعنی همان سیره امام صادق(علیه السلام) را دنبال کنیم مانع از انحراف و تفرقه در جهان اسلام و دیگر جوامع خواهیم شد.
لاکانی نامه مقام معظم رهبری به جوانان غربی و اروپایی را در راستای شناساندن بیواسطه اسلام به جوانان غربی خواند و گفت: بسیاری از دشمنیها با اسلام به خاطر عدم معرفی درست از سوی ما و معرفی غلط اسلام از سوی غرب است.
امام صادق فرهنگ ناب فقه شیعی را گسترش داد
حجت الاسلام محمد فروتن، استاد حوزه علمیه مهدویه رشت با اشار به خدمات امام باقر(علیه السلام) و امام صادق(علیه السلام) به گسرتش معارف اسلامی، گفت: تعلیم و ترویج فرهنگ علوی و فقه ناب محمدی(صلی الله علیه و آله و سلم) از زمان امام باقر(علیه السلام) رقم خورد و در زمان امام صادق(علیه السلام) به اوج خودش رسید.
وی با بیان اینکه در دوران امامت امام باقر(علیه السلام) و امام صادق(علیه السلام) امویان و عباسیان بر ر حکومت با هم درگیر بودند، گفت: در دوران امام صادق (علیه السلام) درگیری آنها هم به اوج رسید و امام هم معارف اسلامی در زمینههای تفسیر، کلام، عقاید، اخلاق و به ویژه فقه به شاگردان و علمایی که نوعاً محدث هم بودند و استعدادشان را امام تشخیص میداد تعلیم داد.
استاد حوزه علمیه مهدویه رشت یادآور شد: در تاریخ اسامی چهار هزار نفر از شاگردان دانشمند امام صادق(علیه السلام) ثبت شده و این افراد کسانی بودند که به درجه اجتهاد رسیده بودند و میتوانستند فقه را از قرآن کریم و متون اسلامی استخراج کنند وگرنه شاگردان امام صادق(علیه السلام) بیش از این تعداد است.
خدمات امام صادق به توسعه دیگر رشتههای علمی
وی درخصوص خدمات امام صادق(علیه السلام) به توسعه دیگر رشتههای علمی، گفت: جابربن حیان که به پدر علم شیمی معروف است و در اروپا از خدمات علمی وی استفاده بسیار شده از شاگردان مکتب امام صادق(علیه السلام) بود.
فروتن، امام صادق(علیه السلام) را گسترش دهنده فرهنگ ناب فقه شیعی دانست و گفت: در تعالیم ان حرضرت به همه ابواب فقه و جزئیات فقه اسلامی اشاره شده است.
وی با بیان اینکه امام صادق(علیه السلام) احادیثی دارند که گامهای بزرگی در وحدت بین شیعه و سنی برداشتند، اظهار داشت: ایشان همواره میفرمودند در تشیع جنازه اهل سنت بروید، در عروسی آنان شرکت کنید و در مجالسشان بروید و بیشتر دعوت به وحدت داشتند.
استاد حوزه علمیه مهدویه رشت تصریح کرد: هدف امام صادق(علیه السلام) از پایهگذاری فقه جعفری بیان مبانیناب اسلامی و فقهی بوده و هدفشان تقابل با اهل سنت نبوده است.
وی اذعان داشت: هر چه در حوزههای علمیه در سراسر دنیای اسلام داریم برگرفته از زمینههای فرهنگی حرکت علمی بود که امام صادق(علیه السلام) برای ما فراهم کرد.
فروتن اظهار کرد: همه مسلمانان به نحوی مدیون حرکت فرهنگ ساز اما مصادق(علیه السلام) بوده و مراجع و زعمای اسلام شاگرد مکتب امام باقر(علیه السلام) و امام صادق(علیه اسلام) هستند.
نظر شما