به گزارش خبرنگار خبرگزاري شبستان از مشهد، خدابخش احمدي، مسئول مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیها... (عج)، صبح امروز(17مرداد) در «پنل تخصصي آشنايي با روانشناسي با رويكرد ديني» اظهار كرد: آرامش و امید بخشیدن به فردی که در موقعیتی سخت و مشکل از حیث فردی، خانوادگی یا اجتماعی قرار گرفته، تنها با کمک گرفتن از اعتقادات دینی و مذهبی او میسر خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه دین بهترین راهنما برای ابعاد معنوی، روانشناختی، اجتماعی و جسمانی انسان است، گفت: دین نه تنها یک ارتباط، بلکه راهنمای عمل از مبنا تا مقصد است که می تواند تمام ابعاد روانشناختی انسان را فرمول بندی کرده و در اختیار انسان قرار دهد.
مسئول مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیها... (عج) افزود: دین عاملی در جهت رفاه روانی، جسمانی و معنوی همراه با آرامش بیشتر و با کمترین دغدغهها در زندگی انسان است.
هنوز با الفبای روان شناسی اسلامی آشنا نشده ایم
وي با تاکید بر اینکه ما هنوز با الفبای روان شناسی اسلامی آشنا نشده ایم، خاطرنشان کرد: این در حالی است که منابع اسلامی در این زمینه محتوایی غنی و سرشار دارد و می تواند به تمامی نیازهای بشر پاسخ دهد.
احمدي با بيان اين مطلب كه بزرگترین خدمت مذهب به خانوادهها اعطای معنا، مفهوم و هدف به زندگی است، تصريح كرد: علم روان شناسی امروز تنها بخشی از مشکلات و مسائل ما را می تواند پاسخگو باشد اما تمامی مسائل ما این مواردی نیست که روان شناسی غرب به آن پرداخته و تنها قصد دارد رفتار انسان را به صورت علمی تجزیه و تحلیل کند.
وي افزود: اسلام یک منبع سرشار از علم است که با فرهنگ ایرانی به طور کامل مطابقت دارد و تولید علم روانشناسی در کشور ما در مقطعی در 300 سال پیش قطع شد و ما امروز وارد کننده آن از خارج هستیم.
قرآن کریم منبعی عظیم در علم روانشناسی است
احمدی قرآن را منبعی عظیم در خصوص روانشناسی دانست و افزود: امروز دانشگاههای ما کمتر از قرآن استفاده میکنند؛ این در حالی است که اگر قرآن در مبانی روانشناسی استفاده شود از لحاظ منابع پیشرفت قابل توجهی خواهیم داشت.
اين استاد دانشگاه تصریح کرد: گرچه در زمینه ایجاد تحول در علم روان شناسی اقدامات مناسبی انجام شده اما کافی نبوده و باید این گام های کوتاهی که برداشته شده به گام های بلندتر تبدیل کرد
وی با بیان اینکه باید نیازهای کشور را در بحث مشاوره شناسایی کنیم، اضافه کرد: باید از نظریههای خارجی استفاده کنیم اما در ابتدا باید آن را بومی سازیم و با فرهنگ کشور مطابقت داده و بعد استفاده کنیم.
احمدي افزود: هر چند نمی توان تحولات جدی در این زمینه را در دانشگاه ها انکار کرد و همواره رساله ها و مقالاتی با این رویکرد داوطلبانه از سوی دانشجویان در حال تدوین است، اما هنوز جای کار فراوانی باقی است و راه طولانی را در پیش داریم.
ضرورت تلاش برای اسلامی کردن علوم روانشناسی
وي با اشاره به جایگاه کنونی علم روان شناسی و مبانی آن اظهار کرد: مباني ارائه شده در علم روانشناسي محصول و ساخته فکر و اندیشه غرب است که البته خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی تلاش هایی شده و آموزه های اسلامی این مبانی را تحت الشعاع خود قرار داده است و با کوشش حوزه و دانشگاه می توان امیدوار بود در آینده علم روان شناسی اسلامی نه تنها در کشور بلکه در جامعه جهانی به منصه ظهور برسد.
احمدي با بيان اينكه به دليل اهميت ويژه حرفه مشاوره و رواندرماني، جايگاه مباحث اخلاقي و نظام ارزشي در آن كمتر از مباحث تخصصي مشاوره نيست، گفت: مشاوره و مباحث مرتبط با آن در بستر فرهنگ جوامع معنا و اعتبار پيدا كرد و مشاهده ميشود كه مشاوره هاي ارائه شده در كشورها، مليتها و قوميتهاي مختلف بر حسب فرهنگ و ارزشگذاري ها متفاوت است.
وی یکی از اصول درمان را مطابقت فرهنگ مراجعه کننده با درمان دانست و ارزیابی کرد: حال چنانچه از یک روش ضد اسلامی استفاده شود درمانگر عدول کرده است البته باید توجه کرد که تعداد این افراد بسیار کم است.
مسئول مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیها... (عج) گفت: تبدیل کردن دین به یک روش درمانی اقدامی بسیار مشکل است چرا كه باید مبانی دینی را تبدیل به یک مدل و پروتکل درمانی کرد و بعد از آنان بهره برد.
پايان پيام/
نظر شما