به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، (15مرداد) آیین غباروبی و عطرافشانی حرم حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (علیه السلام) در مشهد اردهال کاشان با حضور خبرنگاران این شهرستان و مدیر کل اداره اوقاف و امورخیریه استان اصفهان اجرا شد. در ابتدای این مراسم معنوی و نورانی که با حضور هیات امنای آستان، مسوولان شهرستان کاشان و استان اصفهان برگزار شد آیاتی از کلام الله تلاوت شد و پس از آن روضه خوانی و مداحی حاج محمود شریفی(کمیل) شاعر و ذاکر اهل بیت (علیهم السلام) فضا را حال و هوایی وصف ناپذیر و دلنشین بخشید.
کسانی که برای غبارروبی وارد حرم مطهر شدند پیراهن های سفید و بلندی بر تن داشتند با دستمال هایی معطر به عطر و گلاب کاشان تا با غبارروبی از قبر مطهر نخستین فرستاده اهل بیت(سلام الله علیهم اجمعین) در ایران در کاشان در کنار مزار این امامزاده واجب التعظیم که ثوابی همسنگ زیارت سید الشهدا در کربلا دارد جان و دل را جلا و صیقل دهند.
نوای گرم و سوزناک مرثیه سرایی شاعر و ذاکر آل لله حاج محمود شریفی در ذکر مصائب ائمه اطهار خاصه اباعبدالله الحسین(علیه السلام) حال خوشی به فضا بخشیده بود آنچنان که تو در پنج شنبه سید الایام و روز زیارتی امام حسین (سلام الله علیه) خود را در صحن و سرای آن حضرت می دیدی و خشنود از اینکه با پای دل زائرکربلا شدی.
غبارروبی و جمع آوری نذورات در کیسه های سبز رنگ که توسط خادمان، مدعوین و اعضای هیات امنای تمام شد بار عام به بانوان خبرنگار، خادم و مدعو داده شد تا از نزدیک قبر مطهر شهید اردهال را به نیابت از جد غریب آن حضرت در کربلا بوسه زنند و ادای احترام و توسل کنند.
خادمان آستان شهید اردهال در پایان مراسم پارچه هایی سبزرنگ و معطر را به عنوان تبرک به حاضران در مراسم اهدا کردند.
بعد از مراسم غبارروبی نیز نشستی در کتابخانه آستان با حضور حجت الاسلام رضا صادقی مدیر کل اداره اوقاف و امورخیریه استان اصفهان، ابوالفضل صدرائیه فرماندار کاشان، مصطفی جوادی مقدم رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، خیرین و سرمایه گذاران بخش خصوصی و تعدادی دیگر از مسوولان این شهرستان برگزار و در خصوص توسعه عمرانی و ارائه راهکارهای معرفی بین المللی این آستان به جهان اسلام و اندیشمندان از طریق بحث گردشگری حلال و مذهبی بحث و بررسی شد.
خبرنگارانی که مشرف به این توفیق بزرگ شدند و رزق معنوی از کرامت و رحمت خدا را در سربرگ فعالیت کاریشان در آستانه روز خبرنگار ثبت کردند بسی خشنود و مفتخرند که هر چه در دومین جمعه از مهرماه هر سال از آیین قالیشویان برای سلطان علی بن باقر(علیه السلام) قلم زدند امروز آقای مهربان آنها را به میهمانی ویژه در محضرش دعوت کرد و بر دل و قلبشان انواری از نور و امید، خیر و برکت و معنویت تاباند و به آنها نظر لطف و مرحمت کرد.
گفتنی است آیین غباروبی و عطرافشانی حرم حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (علیه السلام) در مشهد اردهال کاشان با حضور خبرنگاران به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان کاشان و با هماهنگی هیات امنای این آستان به عنوان دومین برنامه از برنامه های تجلیل از خبرنگاران کاشانی امروز (15 مرداد) برگزار شد.
خبرگزاری شبستان در پایان این گزارش شخصیت حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (علیه السلام) و تاریخچه ورود آن حضرت به ایران در کاشان را برای مخاطبان بیشتر معرفی می کند:
سلطان علی بن باقر(ع) یکی از پنج امامزاده لازم التعظیم در کشور است
نام این امامزاده به عنوان یکی از برجسته ترین و پنج امامزاده لازم التعظیم در کشور، علی با القاب ابالحسن و طاهر از مادرش با نام ام ولد (نام او زینب. لیلا. ام حلیمه) و پدرش امام پنچم حضرت امام محمد باقر بن الحسین (ع) است.
سلطان علی ابن باقر (ع) دارای دو فرزند به نام های احمد و فاطمه می باشد که فاطمه یکی از همسران امام موسی کاظم (ع) است.
آن حضرت در سال 113 هجری در اوایل قرن دوم هجری با مسئولیت نائب خاص امام محمد باقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) به میزبانی اهالی منطقه فین کاشان و روستای خاوه اردهال در دوران حکومت هشام بن عبدالملک (105- 125) وارد ایران در منطقه فین کاشان شد.
این امامزاده لازم التعظیم که جایگاه فرزند، برادر و عموی امام و ابوزوجه امام هفتم را در خاندان رسالت دارد پس از سه سال ارشاد و تبلیغ دین اسلام و حل مشکلات اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی مردم منطقه ، به تاریخ 27 جمادی الثانی سال 116 ه.ق به دست دشمنان کینه توز در قتلگاه محلی در دره ازناوه (در نزدیکی مشهد اردهال و چهار کیلومتری حرم مطهر) درسن 32 سالگی پس از جنگی نابرابر به همراه بیش از یکصد نفر از یاران با وفایش به شهادت رسیدند.
حضرت سلطان علی بن باقر(ع) در این جنگ نابرابر که تنها 55 سال بعد از واقعه کربلا اتفاق افتاد با لب تشنه سر از بدن مبارکش جدا و به دارالخلافه فرستاده شد.
مدفن یا مرقد یاران آن حضرت نیز که در رکابش به شهادت رسیدند تعدادی در قتلگاه و حدود 70 نفر از آنها نیز در جوار حضرت در بارگاه ملکوتی حضرت سلطان علی بن باقر(ع) قرار گرفت بطوری که کرامات زیادی از امامزاده در حرم مطهر و محل قتلگاهش مشاهده شده و حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی نیز طی بازدید از سردابه حضرت و اذعان به آثار حیات گونه ای در اجساد مطهر 70 نفر از یارانش درجوار بارگاهش اثبات شده است.
*تایید علمای انساب بر انتساب سلطان علی به امام محمد باقر (ع(
علمای انساب در معرفی این امامزاده عظیم الشان از دو نفر اتفاق نظر دارند. یکی اینکه ایشان فرزند بلافصل امام پنجم (ع) است، دوم اینکه بدن مطهر این بزرگوار در مشهد اردهال مدفون می باشد. اسناد معتبر زیادی درباره موجودیت و محل شهادت حضرت علی بن محمد باقر (ع) وجود دارد که از جمله آن مرجع تقلید شیعیان جهان مرحوم آیت الله مرعشی نجفی می باشد که در مزارات علویین می نویسد : یکی از مزارات اولاد ائمه اطهار مزار حضرت علی بن امام محمد باقر (ع) است که در جوار قبر آن جمعی از علویین مدفونند، همچنین مرحوم مقدس اردبیلی نیز صراحتا حضرت را فرزند بلا فصل امام محمد باقر می داند.
مقام عظمای ولایت حضرت آیت الله خامنه ای ( مدظله ) نیز در مورد شخصیت آن حضرت این گونه می گوید: امام باقر (ع) فرزند خودشان را به این منطقه گسیل کردند برای توجه دادن مردم و پاسخگویی به احساسات ارادتمندانه آنها به ساحت اهل بیت که همبن جناب علی بن محمد باقر است که در مشهد اردهال مدفون است.
*عامر بن ناصر فینی و خواجه نعمان دو فرستاده فینی ها به مدینه
عامر بن ناصر فینی و خواجه نعمان دو فرستاده فینی ها به مدینه در دعوت از سلطان علی بن باقر (ع)درباره هجرت امامزاده سلطانعلی (ع) به ایران و نبرد او با زورمداران کافر منطقه و شهادت مظلومانه اش به دست زرین کرفش، حاکم اردهال، تذکره ای موجود است که حدودا به نهصد سال قبل تعلق دارد.
زمانی که مردم فین کاشان مذهب تشیع را پذیرفته بودند، چون امام و پیشوا نداشتند، دو قاصد به نام های عامر بن ناصر فینی و خواجه نعمان به مدینه نزد امام باقر (ع) فرستادند و از او درخواست پیشوایی برای تعلیم اصول و احکام دین و هدایت و ارشاد خود کردند. امام درخواست فینی ها را پذیرفت وفرزند خود علی را به ایران فرستاد.
حضرت امامزاده علی (ع) که در ایران به حضرت سلطان علی (ع) شهرت یافت، در راه مدینه به فین مورد استقبال شیعیان دهکده ها و قصبه های میان راه قرار گرفت. در برخی از دهات مانند جاسب قم و خاوه اردهال چندی اقامت گزید. مدت اقامتش در خاوه حدود یک ماه به درازا کشید در این مدت خاوه ای ها از او با خلوص نیت پذیرایی کردند و از فیض حضور و دانش و معرفت دینی اش بهره ها گرفتند. سرانجام از خاوه به میان خواهندگانش به فین آمد و در آن جا استقرار یافت.
*حضور سلطان علی بن باقر (ع) در مسجد جامع فین و مسجد جامع کاشان
سلطان علی بن باقر(ع) زمانی که در منطقه فین استقرار یافت در مسجد جامع فین نماز می خواند و نماز جمعه را در مسجد جامع کاشان اقامه می داشت و به عبادت موعظه هدایت مردم می پرداخت و هر کسی مسئله شرعی یا سوالی داشت از امامزاده می پرسید و از وجودش استفاده می برد. چند سالی به این طریق گذشت و گروه بزرگی از مردم که به مذهب تشیع گرویده بودند به دور حضرت گرد آمدند و به پیروان او پیوستند.
*وحشت دشمن از نفوذ و محبوبیت روز افزون امامزاده در منطقه و کثرت شیعیان
نفوذ روز افزون امامزاده در مردم منطقه و افزایش جمعیت شیعیان، حاکمان منطقه را به خوف و وحشت انداخت . در آن زمان، حکومت اردهال در دست حارث ملقب به زرین کفش بارکرسفی بود که در قلعه ای بر سر کوه اردهال زندگی می کرد. زرین کفش پیغامی به ازرق، والی قم می فرستد و او را از نیروی فزاینده شیعیان و گرایش مردم به سلطان علی آگاه می کند. ازرق با شنیدن خبر، پیکی به نزد زرین کفش روانه می کند و از او سر بریده حضرت سلطان علی را می طلبد. پس از دریافت حکم ازرق، زرین کفش با حکام محلی و عمال خود، از جمله زبیر نراقی و ارقم به مشاوره و مصلحت اندیشی می نشیند و با هم نقشه قتل او را می کشند.
دو روز پس از آن، خبر شهادت سلطان علی به فینی ها می رسد. فینی ها پیاده و سواره با بیل و چوب و نیزه ، به سوی دشت اردهال راه می افتند و خود را به بالین پیکر پاره پاره حضرت می رسانند و او را بنابر وصیتش در محل کنونی، و در بالای تپه به خاک می سپارند.
*وصیت سلطان علی بن باقر به فینی ها/سالی یکبار یاد مرا زنده نگهدارید
در چگونگی غسل و خاک سپاری حضرت سلطان علی (ع) در روایت در میان مردم زبان زد است. به روایتی، فینی ها پیکر امامزاده را در یک تخته قالی می گذارند (بهترین تحفه در آن زمان قالی بوده سپس مردم فین بهترین تحفه، قالی را انتخاب می کنند و به سر تپه می برند و خاک می کنند. فینی ها دلسوخته و داغدار ، پس از خاکسپاری، به خوانخواهی شهیدان دشت اردهال برخاستند و با همان چوبها و نیزه ها و بیل های خود به تعقیب زرین کفش و قاتلان امامزاده و شهیدان دیگر پرداختند و با کشتن بسیاری از آنها خونخواهی کردند. زرین کفش را هم در دهکده کرمه اردهال دستگیر کردند و او را به دم اسبی بستند و در صحرا رها کردند. پس از این واقعه، فینی ها با خود عهد بستند که تا دار قیامت، هر سال در دومین جمعه پاییز (مهرماه) که مقارن با روز خاک سپاری شهید اردهال است به زیارتش به مشهد اردهال بیایند و یاد واقعه شهادت و مراسم خاکسپاری او را در سالگرد شهادتش با مراسم قالی شویان زنده نگه دارند و همچنین به وصیت آن حضرت عمل کرده باشند که حضرت به فینی ها وصیت کرده حداقل سالی یک بار یاد مرا زنده نگهدارید.
*اردهال سرزمین مقدس
اردهال برای مردم سرزمینی مقدس به شمار می آید در فضیلت کوه اردهال در خطبه امیرمومنان علی (علیه السلام) که پس از فراغت از جنگ جمل در راه بصره خوانده آمده است؛ حضرت علی (علیه السلام) در این خطبه وقوع جنگی را در دیار قم پیش بینی می کند و می گوید: در این واقعه بسیاری از مردم قم کشته خواهند شد و بسیاری از «فرزندان و زنان ایشان ره برده ببرند و منزل های ایشان را غارت کنند و سراهای ایشان را خراب گردانند مردم قم پناه دهند با کوهی که آن را وراردهار گویند.
*اردهال از دیدگاه حضرت رضا (علیه السلام):
علامه مجلسی دانشمند بزرگ جهان تشیع- که رضوان حق بر او مبارک باد- در صفحه 214جلد 60 بحار الانوار می نویسد: حدیث کرد مرا احمد بن خزرج بن سعد از برادر خود موسی ابن خزرج که او می گفت من شنیدم از ابی الحسن الرضا علیه السلام که او می فرمود روزی از روزها فرمود: اتعریف موضعا یقال له «وراردهال» گفتم بلی، و مرا در آنجا دو ضیعه (باغ یا زمین) است.
حضرت رضا علیه السلام فرمود: الزمه و تمسک به (بدان ملازم باش و متمسک شو) سپس سه مرتبه فرمود نعم الموضع وراردهال (خوب جایی است اردهال) *اجرای مراسم قالیشویان با حضور نماینده یونسکو و سفرای کشورهای اسلامی مراسم از ساعت هشت صبح جمعه 11 مهر که امسال برای نخستین بار دومین جمعه مهر ماه در روز 11 مهر ماه سال 116 هجری قمری سالروز شهادت سلطان علی بن باقر(ع) مقارن گشته است با تلاوت قرآن و مداحی در صحن اصلی آستان مقدس سلطان علی بن باقر(ع) آغاز شد و با سخنرانی مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کشور از ساعت 9 ادامه یافت.
پایان پیام/
نظر شما