تحولات مدرن امروزی در مناطق بکر گردشگری، به توسعه فرهنگی هویتی لطمه می زند

خبرگزاری شبستان: معاون امور عمرانی استاندار کردستان، کم کاری و نبود استراتژی مشخص در حق منطقه گردشگری اورامان و پالنگان تاوان مسئولان دانست و گفت: تحولات مدرن امروزی در مناطق بکر گردشگری، به توسعه فرهنگی هویتی لطمه می زند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری کردستان، امیر قادری، معاون امور عمرانی استاندار کردستان، در کارگروه گردشگری استان، با اشاره به اینکه اورامان و پالنگان بهشت گردشگری طبیعی غرب کشور هستند، گفت: معماری پلکانی، خانه های با نمای سنگی در شیب تند، باغستانهای دل کوه نمونه هایی از ویژگی برجسته این مراکز مهم گردشگری کردستان به شمار می آیند.

وی کوتاهی و کم کاری و نبود استراتژی معین و مشخص را تقصیر مسئولان دانست و گفت: من مخالف خدمات و امکانات دستگاههای خدمات رسان در مراکز گردشگری روستایی کردستان نیستم اما تجربه نشان داده است که هرجا امکانات توسعه پیدا کرده منظر و بافت و سیمای فرهنگی و طبیعی هویت اصیل خود را از دست داده و عملکردهای بخشی بدون وجود استراتژی مدون سبب تخریب این هویت ها بوده است.

معاون امور عمرانی استاندار کردستان تصریح کرد: در گذشته خانه های چندین طبقه بصورت خشک چینی و با استفاده از مصالح بومی منطقه توسط پیشینیان بخوبی و با ذوق و سلیقه فراوان طراحی و اجرا و نقش آفرینی شده است اما امروزه بناهای ساخته شده در اورامان با بناهای تهران و سنندج تفاوتی ندارد و این یک فاجعه بزرگ و لطمه ای بزرگ بر پیکر این هویت اصیل فرهنگی به شمار می آید.

قادری افزود: وقتی نبود استراتژی مدون موجب وارد شدن لطمات جبران ناپذیر بر پیکره هویت اصیل در مناطق گردشگری طبیعی و فرهنگی شده است مسئولان باید به خود بازگردند و ریشه این مسائل را در خود جستجو کنند.

وی همه مسئولان را در بخش های مرتبط، در مقابل این قضیه مسئول دانست و گفت باید با حساسیت از بخشی نگری پرهیز کنیم و به این حقیقت ایمان داشته باشیم که یکی از محورهای توسعه کردستان گردشگری است و باید با جدیت در راه توسعه و اعتلای زمینه های گردشگری همت کنیم.

امیر قادری خاطر نشان کرد: در اورامان بجای استفاده از مصالح سنگی و بومی منطقه از بتن و آجر و سیمان استفاده شده و برای ریشه یابی این معضل باید به پیشینیان در اورامان بازگردیم و از آنان بپرسیم که اصالت اورامان و هویت اورامان را چگونه ساخته اند که ما اینگونه نسبت به آن بی تفاوت هستیم.

رییس کارگروه گردشگری کردستان تاکید کرد: باید با تدوین استراتژی مشخص و با برنامه ریزی دقیق کاری کنیم که از قابلیت های بالقوه و بالفعل اورامانات و روستاهای مشابه بخوبی استفاده شود و از خود بپرسیم گردشگرانی که به اورامان می آیند برای مشاهده خانه های نوساز چند طبقه و هتل های چند ستاره می آیند یا برای مشاهده خانه های پلکانی قدیمی با مصالح بومی و محلی.

معاون عمرانی استاندار کردستان گفت: متاسفانه این بی توجهی ها مختص اورامان و پالنگان و دیگر مناطق استان کردستان نیست بلکه در غالب نقاط کشور شاهد این بی توجهی ها هستیم.

وی گفت: دستگاههای مرتبط و عضو این کارگروه در ارائه خدمات در مناطق گردشگری همچون اورامان باید با هم هماهنگ باشند و برای نمونه شهرداری و شورای شهر اورامان چگونه ممکن است با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هماهنگ نباشند و عدم هماهنگی بین دستگاهها پذیرفتنی نیست.

قادری با اشاره به اینکه راه و شهرسازی باید هر چه سریعتر نسبت به تهیه طرحی جامع و ارائه آن به کارگروه گردشگری اقدام نماید، گفت: دفتر فنی استانداری کردستان مشغول تهیه طرح هادی با شرح خدمات خاص متناسب با وضعیت بومی برای شهر اورامان است و بزودی تدوین و خلاصه آن برای دستگاههای مرتبط ارسال می گردد تا در کارگروه گردشگری مورد بررسی و نهایتا تصویب گردد.

وی خاطر نشان کرد: صندوق کارآفرینی و امید تسهیلات خوب و مناسبی را برای توسعه مشاغل و صنایع دستی در اورامان پرداخت نموده و دیگر موسسات و بانکها این روند را ادامه داده تا زمینه های گردشگری اورامان و پالنگان ارتقا یابد.

معاون عمرانی استاندار کردستان گفت: سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هماهنگی های لازم را برای ثبت جهانی اورامان با همدیگر داشته باشند.

به گفته امیر قادری اگر چه سد بلبر مطالبه جدی مردمان منطقه اورامان است اما نباید مطالعات اجرای این سد بدون پیوست های زیست محیطی و بدون توجه به میراث گرانبهای فرهنگی اورامان باشد و بدون ارزیابی های دقیق فرهنگی و تاریخی و زیست محیطی این سد نباید اجرایی گردد.

وی تاکید کرد: گاهی اجرای برخی پروژه ها بجای توسعه خرابکاری ایجاد می کند و این مساله مدنظر ما نیست و نباید در این موضوع دچار دوگانگی و تناقض شویم علی الخصوص در شرایطی که ثبت جهانی اورامان در دست اقدام است.

امیر قادری ضمن اشاره به محدودیت اعتبارات در استان تاکید کرد: دستگاههای خدمات رسان همچون آب و برق و گاز و مخابرات به مصوبات کارگروه توجه و از همین اعتبارات محدود نگاه ویژه به مناطق هدف گردشگری داشته باشند زیرا این مناطق اولویت دار بوده و مبادا ارائه خدمات بدون توجه به هویت ها سبب تخریب سیما و منظر طبیعی و اصیل این مناطق شود.

وی خاطر نشان کرد: متاسفانه بی برنامگی باعث شده که هر چقدر تردد گردشگران به مناطق بکر و دارای هویت اصیل فرهنگی و تاریخی زیاد شده نتیجه معکوس داشته و بخاطر نداشتن برنامه و استراتژی مشخص بجای توسعه فرهنگی و هویتی، این مناطق دستخوش تحولات مدرن و امروزی شده اند و این مساله به ثبت جهانی اورامان لطمه می زند.

پایان پیام/

کد خبر 477084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha