خبرگزاری شبستان: حتما شما هم به عنوان شهروندی که در پایتخت زندگی می کند تجربه حضور در میادین میوه و تره بار را داشته اید، امکان ندارد که در تهران زندگی کنید و خلاصه برای یکبار هم که شده گذرتان به سمت این بازارها نخورده باشد.
شاید اولین توصیفی که ذهن تان برای این بازارها داشته ازدحام وشلوغی وهیجان خرید باشد، افرادی که در غرفه های خود مشغول پاسخگویی و البته تبلیغ محصولات خود هستند. در این هیاهو است که به تدریج بعد از خرید روزانه صدای آشنای اذان را می شنوید و دلتان می خواهد با وجود تمام خستگی و رنج ناشی از خرید و بار سنگین میوه و تره بار نماز را اول وقت بخوانید؛ نیازی نیست در جست وجوی مکانی خارج از بازار برای اقامه نماز باشید.
اگر درهمان حوالی مسجدی باشد تکلیف کاملا مشخص است در غیر این صورت باکمی جست وجو درمیدان حتما با یک نمازخانه مواجه می شوید. نمازخانه هایی که در بیش از 120 میدان میوه و تره بار از مجموع 190 میدان از سوی سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار راه اندازی شده است.
مکانی دنج، هرچند کوچک اما مناسب برای اقامه نماز در همهمه شلوغی یک بازار. هرچند فضایی کوچک درمیادین میوه وتره بار به نمازخانه اختصاص یافته ولی ایجاد آنها مصداق بارزی از تحقق شهر اسلامی و البته سبک زندگی اسلامی است.
به منظور بررسی اقدام سازمان میادین میوه و تره بار در خصوص تجهیز این میادین به نمازخانه، با مهندس صفوی، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار شهرداری تهران، به گفت وگو نشستیم.
وی که با حوصله به تک تک سوالات ما پاسخ می گوید، در ابتدا اشاره ای به جریان ساخت این نمازخانه ها می کند و می گوید: مرداد ماه سال 1393 بود که دکتر قالیباف، شهردار تهران به همراه مدیران ارشد شهرداری ودرقالب ستاد نظارت دوره ای شهرداری برای بازدید به سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار آمدند. دکتر قالیباف در جریان این بازدید در مورد نگرش های خود نسبت به بحث های فرهنگی در سطح شهر و البته میادین میوه و تره بار مسایل و موضوعات متعددی را عنوان کردند، از جمله مطالب قابل توجهی که عنوان شد نقش اثربخش سازمان مدیریت میادین در مباحث فرهنگی بود.
مهندس صفوی در تشریح رویکرد شهردار تهران مبنی بر نقش سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار در حوزه فرهنگ گفت: قطعا میادین میوه و تره بار بر مسایل فرهنگی تاثیر می گذارند چرا که بخشی از اوقات مردم در این میادین وبازارها سپری می شود، شهروندان می آیند و می خواهند سبد کالای خود را تامین کنند، حضور هفتگی و حتی روزانه مردم در بازارها، خود نشان از تاثیری دارد که این میادین می توانند بر پیوند متقابل اقتصاد و فرهنگ داشته باشد به این دلیل که این میادین و بازارها محل رفت و آمد مردم هستند.
وی ادامه می دهد: همچنین در بازدید شهردار از سازمان مدیریت میادین و میوه و تره بار، موضوع نماز و قرآن از مسایل مهمی بود که بر آن تاکید ویژه ای شد. در نتیجه ما به این موضوع توجه ویژه ای داشته و در واقع می خواستیم بازاری را داشته باشیم که فقط نگاه اش فروش و توزیع میوه نباشد بلکه بازاری داشته باشیم که در آن توجه به معنویات نقش پر رنگی داشته باشد، این بود که در طول ماه مبارک رمضان به ویژه فضای متفاوتی را شاهد بودیم و مادین اصلی میوه و تره بار تهران نماز جماعت اقامه شد.
صفوی درادامه با اشاره به گسترش فرهنگ مصرف گرایی در جامعه ادامه می دهد: مردم ساعت ها وقت خود را در مراکز خرید و بازارها سپری می کنند. گاهی می بینیم که در مراکز خرید بزرگ نمازخانه ها کوچک است و یا به صورت جدی به آن پرداخته نمی شود و آن قدر که مثلا به پخش یک موزیک پاپ در فضای آن مرکز خرید اهمیت داده می شود به سایر مسایل از جمله فضایی برای عبادت اهمیت نمی دهند، البته ما مخالف نیستیم هر مرکزی رویکرد خود را دارد اما مساله نماز باید در اولویت باشد.
وی در این راستا در مورد تغییر نگرش سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار می گوید: ما تصمیم گرفتیم برای اعتلای فرهنگ دینی، پیوند قرآن و نماز را به صورت جدی در سطح سازمان در دستور کار قرار دهیم. چه شعار و آهنگی بالاتر از اذان؟ در حال حاضر تمامی میادین و بازارهای ما به سیستم اتوماتیک اذان گو مجهز هستند و گلبانگ اذان را در تمامی میدان بازارها داریم. زمانی که شهردار تهران از سازمان بازدید داشتند تعداد نمازخانه های ما در سطح میادین و بازارها بسیار اندک بود اما بعد از آن در طول یکسال اخیر تمامی میادین و بازارها نمازخانه دارند.حتی در میادین و بازارهایی که فضای کمی داشتند از پارتیشن برای ایجاد فضای نمازخانه ای استفاده شد.
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار در ادامه در مورد توسعه و بهبود ونیز وضعیت فعلی نمازخانه های میادین میوه و تره بار گفت: توسعه و تجهیز نمازخانه ها به عنوان یک اصل برای ما مطرح است، از این نظر هم مردم و هم کارکنان و کارگرانی که در میادین حضور دارند در فضای نمازخانه ها برای اقامه نماز حضور می یابند . البته میادینی که در جوار مساجد هستند طبیعتا شرایط متفاوتی دارند چراکه در جوار مساجد هستند و برای اقامه نماز به مسجد می روند.
وی در پایان تاکید می کند: ما در مورد سبک زندگی قرآنی یک سری محصولات فرهنگی اجتماعی شامل کتابچه هایی ارایه کرده ایم، مانند کتابچه «صد آیه، صد پیام» که در راستای بحث نماز و قرآن است.
با نگاهی به سخنان مهندس صفوی، می توانیم این نتیجه گیری را داشته باشیم که بروز و نمود سبک زندگی اسلامی ایرانی و به ویژه الگوی زندگی شهری حتی در کلان شهر تهران میسر است به این شرط که با یک حرکت جهادی نظیر آنچه که در این سازمان در طول یکسال اخیر مشاهده کردیم، اقدامات اجرایی و هدفمند صورت پذیرد.
پایان پیام/
نظر شما