زاغه های زیرزمینی نماد سخت کوشی و اتحاد در چهارمحال و بختیاری

خبرگزاری شبستان: زاغه های زیرزمینی روستای پیربلوط از توابع استان چهارمحال و بختیاری نمادی از سخت کوشی و وحدت مردم این سرزمین در زمان های نه چندان دور است.

خبرگزاری شبستان - چهارمحال و بختیاری

 

روستای پیربلوط از توابع شهرستان شهرکرد، بخش مرکزی، دهستان حومه در طول 50 درجه و 42 دقیقه شرقی و 32 درجه و 25 دقیقه عرض شمالی در ارتفاع 2 هزار و 180 متری از سطح دریا به مساحت سه و ۴۸ صدم هکتار استقرار یافته است.

 

روستای مذکور به لحاظ موقعیت نسبی از شمال به روستای کاکلک، از جنوب به ارتفاعات، از شرق به شهر نافچ و از غرب به روستای ارجنک منتهی می شود. فاصله روستای پیربلوط تا مرکز دهستان 11 کیلومتر تا مرکز بخش 18 کیلومتر و تا مرکز شهرستان و استان (شهرکرد) 18 کیلومتر می باشد.

روستای پیربلوط

 

طبق شواهد موجود (سنگ قبور و ...) قدمت روستای پیربلوط به 400 سال قبل می رسد. وجه تسمیه روستا، وفور درخت بلوط در اطراف آن بوده و البته روایت دیگری نیز در خصوص نامیده شدن روستا به پیربلوط وجود دارد که می گوید درخت بلوطی در نزدیکی روستا وجود داشته و در جوار آن مکان متبرکه ای وجود داشته که باعث نامیده شدن روستا به پیربلوط شده است.

 

ساکنان روستای پیربلوط ترک قشقایی، مسلمان و شیعی مذهب و حدود 2 هزار و 500 نفر می باشند. اهالی روستا به ترتیب اولویت در بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات فعالیت دارند.

پیربلوط

روستای پیربلوط قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها دارای یک دبستان ابتدایی بود و بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، دارای برق، آب آشامیدنی سالم، تلفن، خانه بهداشت، آموزشگاه های ابتدایی پسرانه و دخترانه، مدرسه راهنمایی و مدتی نیز دارای دبیرستان دخترانه شد. از آنجایی که اهالی پیربلوط به اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السلام) ارادت خاصی دارند، در حال حاضر چهار هیئت مذهبی برادران و سه هیئت مذهبی خواهران در این روستا فعال است و پیربلوطی های مقیم مهدیه، شهرکرد و تهران بزرگ نیز سه هیئت دیگر را تأسیس کرده اند و در مناسبت های مذهبی از جمله؛ محرم و صفر، ایام فاطمیه، رمضان المبارک و ... مراسم های باشکوهی اجرا می کنند.

 

در دوران هشت سال حماسه و ایثار دفاع مقدس، روستای پیربلوط تعداد هشت شهید گلگون کفن را تقدیم انقلاب اسلامی کرده و رزمندگان، جانبازان و ایثارگران این روستا رشادت های کم نظیری از خود در قالب تیپ مقدس آقا قمر بنی هاشم (علیه‌السلام) به یادگار گذاشته اند.

 

از سخاوت و بخشندگی اهالی این روستا به ویژه قشر زحمت‏کش کشاورز همین بس که در راستای همکاری با مسئولین نظام مقدس جمهوری اسلامی و برای تسهیل در امر ارائه خدمات آموزشی، فرهنگی، مذهبی و ... تاکنون افزون بر 82 هزار متر مربع زمین برای احداث سالن ورزشی، زمین فوتبال، خانه بهداشت، دبیرستان، مدارس راهنمایی و ابتدایی، پایگاه مقاومت بسیج، امور متوفیات، مخابرات و شرکت تعاونی و قرض الحسنه به صورت رایگان واگذار کرده اند.

 

محلات قدیمی روستای پیربلوط روی لایه سنگی بسیار سخت قرار گرفته که در زمانهای قدیم زیر این سنگها را خالی کرده اند و زاغه های زیادی حفر شده و اهالی از این زاغه ها برای نگهداری دامها و طیور خانگی خود استفاده می کرده اند.

دام

در گفتگویی که با عده‌ای از اهالی و همچنین یعقوب عسگری، از اعضای شورای اسلامی داشتیم، اذعان داشتند که قدمت این زاغه ها به قدمت روستا است.

 

وی، افزود: از این زاغه ها برای نگهداری امن احشام استفاده می شده است؛ زیرا با توجه به اینکه این غازهای زیرزمینی فقط دارای یک در ورودی و خروجی هستند و طبقه فوقانی آن نیز منزل اهالی بوده، امنیت بالایی داشته اند.

ساکن روستای پیربلوط درچهارمحال وبختیاری

گفتنی است: زاغه های زیرزمینی در تابستان از هوای خنک و بسیار مطبوع و در زمستان از گرمای بسیار خوبی برخورداند که در کاهش مصرف انرژی آن هم در سال های گذشته که امکانات امروزی نبوده بسیار مطلوب به نظر می رسد.

 

این زاغه های زیرزمینی در زیربناهای مختلف با کمک اهالی به یکدیگر و با همدلی و اتحاد مثال زدنی ساخته شده اند و در پرسش از قدیمی ترین افراد روستا متوجه شدیم که برای ساخت این محلها فقط غذای نیروهای کمکی در طول روز تأمین می شده و دستمزدی پرداخت نمی شده است.

پیربلوط

شایان ذکر است: برخی از زاغه های زیرزمینی روستای پیربلوط هم اکنون نیز برای نگهداری دام اهالی مورد استفاده قرار می گیرد و می توان از این محلها برای بازدید گردشگران استفاده بهینه کرد که نیازمند برنامه ریزی مسئولان محلی و استانی است.

پیربلوط

با توجه به شرایط اقتصادی و نیاز ساکنان روستا به تأمین معیشت با هزینه های کم، یکی دیگر از کاربردهای زاغه های زیرزمینی روستای پیربلوط می تواند تبدیل این محل ها به کارگاه پرورش قارچ باشد که نیاز چندانی به نور ندارد و این پیشنهاد را نیز می توان با بررسی کارشناسی و تغییر کاربری، جامه عمل پوشاند.

پیربلوط

پایان پیام/

کد خبر 476968

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha