خبرگزاری شبستان-اصفهان:
سعيدبن هبة الله بن حسن راوندي مشهور به «قطب الدين راوندي»؛ عالم بزرگ شیعی که بسیاری اوقات به جدش نسبت داده و سعید بن هبة الله راوندی میگویند از یک خانواده دانشمند در راوند کاشان دیده به جهان گشود اما تاریخچه و شرح حالی از تولد و دوران کودکی او نیز به دست نیامده است.
علامه قطب راوندی تحصیلات ابتدایی را نزد پدر خویش فرا گرفت و پس از آن در محضر درس شیخ ابو علی طبرسی، عماد الدین طبری و سید مرتضی رازی حاضر و سپس برای بهره مندی از علمای شهر قم رهسپار آن دیار شد به طوری که در مدت کوتاهی از چهرههای سرشناس شیعه شد.
قطب الدین راوندی ذوق شاعری و سرودن منظومه هایی به زبان عربی و بیشتر رشتههای علوم اسلامی تبحر و تخصص داشت آنچنان که آثاری چون کتاب الخرائج و الجرائح، قصص الانبیاء، شرح النهایه در ده جلد، نهیه النهایه، بیان الانفرادات، تهافت الفلاسفه، زهر المباحثه را از خود برجای گذاشته است.
خبرگزاری شبستان در این مجال به بهانه اجرای مراسم بزرگداشتی که دیروز 14 شوال سالروز وفات علامه قطب راوندی در آستان مقدس حضرت معصومه(سلام الله علیها) با ویژه برنامه آیین غباروبی و عطرافشانی مزار علامه قطب راوندی، مدیحه سرایی، اجرای تواشیح، سخنرانی و حضور کاروان راوندی های کاشان به میزبانی خادمین این آستان برگزار شد طی مصاحبه با عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان شخصیت این عالم برجسته را به مخاطبان معرفی می کند.
*معرفی شخصیت علامه قطب راوندی
عباسعلی فراهتی، عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان با تاکید بر اینکه ابوعلی فضل بن حسن بن فضل طبرسی، معروف به «امین الدین» از بزرگترین دانشمندان و مفسران شیعی در قرن ششم هجری استاد بزرگ علامه قطب راوندی است گفت: قطب راوندی شاگرد ممتاز شیخ طبرسی بوده و این امتیاز و شایستگی شاگرد، به حدّی رسیده است که قطب را با نام او و او را با قطب میشناسند.
وی، با تاکید بر اینکه علامه قطب راوندی عشق وافر به قرآن و تلاش بی دریغ در راه نشر معارف داشت گفت: نفس قدسی استادش طبرسی بزرگ نیز علی رغم این موارد نقش به سزایی در اندیشه و آثار گران سنگ قطب داشت و موجب شد که آثار و تالیفات علامه، رنگ خدایی و بوی وحی به خود بگیرد.
رئیس دانشگاه پیام نور کاشان، تصریح کرد: محمد بن علی معروف به «ابن شهر آشوب» از ستارگان درخشان تشیع نیز در کتاب «معالم العلماء» خویش با یادی از قطب الدین از وی به عنوان استاد خود نام برده و چند کتاب علامه را ثبت کرده است.
*تالیف 60 جلد کتاب در علوم گوناگون و معارف اسلامی
فراهتی، با تاکید بر اینکه علامه قطب راوندی در علم تفسیر، فقه، حدیث، فلسفه، کلام، تاریخ و دیگر موضوعات نوشتارهای فراوانی بر جای نهاده است افزود: آثار قطب الدین در علوم گوناگون و معارف اسلامی به بیش از 60 جلد میرسد که فقه القرآن، شرح آیات الأحکام، إحکام الأحکام، الاختلاف بین المفید و المرتضی فی بعض المسائل الکلامیة، أسباب النزول، الأغراب فی الإعراب، ألقاب الرسول و فاطمة و الأئمة علیهمالسلام، الإنجاز فی شرح الإیجاز فی الفرائض، تهافت الفلاسفة، جواهر الکلام فی شرح مقدمة الکلام تعدادی از این کتب ارزشمند است.
وی تدوین بیش از 40 جلد از کتاب های علامه قطب راوندی از جمله «آیات الاحکام» و «خلاصه التفاسیر» درباره دین و فقه را خاطرنشان کرد و گفت: اثر نبوغ و استعداد ذاتی قطب راوندی در تألیفات وی به آسانی مشهود است به طوریکه در نوشتههایش به تحقیقاتی عمیق پرداخته و بر نکاتی جالب توجه و زیبا که بر بسیاری از دانشمندان و بزرگان مخفی مانده، دست یافتهاست.
به گفته وی، قطب راوندی عالمی بود که موضوعات متنوعی از علوم و معارف اسلامی را در آثار و مباحثش به کار می گرفت و با بررسی تمام جوانب موضوع در نوشتههایش به نگاهی گذرا اکتفا نمیکرد تا بتواند دیدگاه های موافق و مخالف دیگران را مانند انسانی که حق را برای حق میخواهد به درستی نقل کند.
*الخرایج و الجرایح» معروفترین اثر قطب راوندی
استاد فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه کاشان در ادامه کتاب «الخرایج و الجرایح» را معروفترین اثر قطب دانست و گفت: این اثر تالیفی علامه در بیان مسائل کلامی و عقاید و در برگیرنده هفت کتاب پیرامون مسأله معجزه و شیوه زندگی رسول خدا(صلّی الله علیه و آله ) است.
فراهتی افزود: «رساله فی صحه احادیث اصحابنا(موضوع آن بیان صحت احادیثی است که علمای شیعه نقل کردهاند)، شرح الکلمات المائه(شامل شرح صد کلمه از سخنان حضرت علی ـ علیه السّلام) ،ضیاء الشهاب(شرحی بر کتاب شهاب الاخبار قاضی سلامه مصری)، لباب الاخبار، لب اللباب(اخبار و احادیثی در موضوع اخلاق)، مزار(کتابی بزرگ در موضوع زیارتنامهها)، المجالس فی الحدیث، دعوات معروف به سلوه الحزین(موضوع این کتاب ارزشمند مربوط به آداب دعاها و تأثیر آنها است که در چهار باب تدوین گشته است)، جنی الجنتین(در تاریخ اولاد امام هادی ـ علیه السّلام ـ و امام عسکری ـ علیه السّلام)، قصص الانبیاء(در این کتاب تاریخ و شرح زندگی پیامبران از زبان روایات بیان شده است)، المستقصی(کتابی در علم اصول فقه است که شرحی بر «الذریعه» سید مرتضی در علم اصول میباشد)، التغریب فی التعریب، الاغراب فی الاعراب، شرح العوامل المأئه(شامل صد عامل در علم نحو)، غریب النهایه(در شرح لغت های مشکل فقهی کتاب نهایه شیخ طوسی) و نفثه المصدور» (این کتاب دیوان اشعار قطب راوندی است) از دیگر تالیفات گران سنگ این عالم بزرگ است.
وی در پایان اظهار داشت: علامه قطب راوندی سرانجام روز چهارشنبه چهاردهم ماه شوال سال 573 هجری در شهر قم دیده از جهان فرو بست و در صحن بزرگ حضرت فاطمه معصومه(علیها السلام) به خاک سپرده شد که آرامگاه او هنوز هم زیارتگاه خاص و عام است.
شایان ذکر است: آیت الله مرعشی نجفی(رحمة الله علیه) مرجع بزرگ دینی به پاس خدمات این عالم سنگ قبری بلند و به یاد ماندنی را بر فراز قبرش به یادگار نهاد تا زائران حرم فاطمه معصومه(علیها السلام) در ابتدای ورود و خروج از صحن مبارکش چشمانشان به قبر این فرزانه بزرگ روشن شود.
پایان پیام/
نظر شما