به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، در این پیشگفتار این کتاب به قلم نویسنده چنین آمده است:«زبان تهراني، زباني است جذاب و شيرين و همه پسند و همه گير كه در اين شصت هفتاد سال اخير به همه جا نفوذ كرده است. و در آينده نيز به نفوذش مي افزايد و به همه جا سرك مي كشد. اگر اين حركت تداوم خود را حفظ كند كه مي كند شايد صد الي صدو پنجاه سال ديگر زبان تهران جايگزين ساير لهجه ها شود، اما خود بچه هاي تهران آن هنگام ديگر نيستند كه برپايي امپراتوري زبانشان را جشن بگيرند.
زنده یاد مرتضی احمدی خود درباره تالیف اثرش چنین می نویسد :«من براجمع آوري فرهنگ برو بجه هاي ترون به ياري حافظه ام متكي بودم و گپ زدن بچه محل هاي هم سن و سالم و بچه هاي اصيل تهران و يادداشت كردن نكاتي كه در گفته هايشان مي يافتم و اميدوارم كه با اين كار كمي دينم را به زادگاهم ادا كرده باشم»
کتاب فرهنگ بروبچه هاي ترون، در سه دسته بندي «کلمات ويژه»، «واژه ها و تعبيرات» و «اصطلاحات و ضرب المثل ها» نوشته شده است و به گفته ي نویسنده با تکيه بر تجربيات زندگي، حافظه و گپ و گفت هاي دوستانه با بچه محل هاي اصيل تهراني اش، اين مجموعه را به عنوان فرهنگ واژه گرد آورده است که قضاوت درباره این اثر را به عهده خوانندگان آن می گذاریم.
مرتضی احمدی (زادهٔ ۱۰ آبان ۱۳۰۳ تهران، درگذشتهٔ ۳۰ آذر ۱۳۹۳ تهران) بازیگر سینما و تلویزیون، صداپیشه و خواننده اهل ایران بود. او در چهار عرصهٔ «سینما، تلویزیون، رادیو و تئاتر» بازیگری صاحب سبک، در هنر دوبلاژ گویندهای با یک صدای خاص و منحصربهفرد (و بهواقع بیجایگزین) و نیز یادآور عصر طلایی دوبله در کشورمان بود. در نگارش کتابهایش نیز نویسندهای یکّه، خوشقلم و توانا نشان میداد. کتابهایی که هر یک برآمده و چکیدهای از سالها پرسه زدن و جدیت در یکی از عرصههای مورد علاقه و فعالیتش بودند. در هنر آواز و موسیقی نیز یکی از معدود خوانندگان سبک بیات تهران بود، به علاوه اینکه نام و صدایش در زمرهٔ انگشتشمار پیشپردهخوانان قدیم برده میشد. او کسی بود که از هر انگشتش هنری در حد کمال یا دستکم نزدیک به کمالیافتگی میبارید و خالق گنجینهای از چند هنر مختلف به شمار میرفت .
از جمله فعالیتهای دیگر مرتضی احمدی گردآوری و نگارش فرهنگ عامیانه (فولکلور) تهران است. او در این زمینه کتابهای: (کهنههای همیشه نو)، (فرهنگ بر و بچههای تِرون)، و (پرسه در احوالات تِرون و تِرونیا) را تألیف کرده است. علاوه بر تألیفاتش در حوزه فرهنگ نویسی، او برخی از قدیمیترین ترانههای کوچهبازاری تهران را به صورت (ضربی خوانی) بازخوانی کرده است.
انتشارات هیلا ویراست دوم« فرهنگ برو بچه هاي ترون» را منتشر کرده است.
پایان پیام/
نظر شما