به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، این روزها در اغلب محافل شهرداری موضوع بدهی های شهرداری به بانک ها مطرح می شود، بدهی هایی که برای اولین بار در جلسه تودیع و معارفه شهردار جدید به صورت جدی مطرح و به عنوان یک مشکل اساسی در شهرداری قم از آن نامبرده شد.
این بدهی ها به واسطه عملیات عمرانی در شهر قم ایجاد شده که مربوط به دوره شهرداران قبلی است که حال گریبانگیر شهرداری در دوره جدید شده است.
شهرداری برای اجرای پروژه های خود مجبور بوده که از وام های کلان بانکی استفاده کند که همزمان با سررسید پرداخت اقساط شهرداری نتوانسته به وظایف خود عمل کرده و علاوه بر اصل وام سود آن نیز بر بدهی های شهرداری اضافه می شود به گونه ای که روزانه شهرداری قم بابت جریمه و سود باید 560 میلیون تومان بدهی به بانک ها پرداخت کند.
در خصوص بدهی های شهرداری نیز این نکته قابل توجه است که ۷۲۴ میلیارد تومان مربوط به بدهی شهرداری از سود و اصل اوراق مشارکت بلوار پیامبر اعظم(ص) و 264 میلیارد تومان نیز مربوط به اوراق مشارکت فاز پنج عمار یاسر است که در زمان تصدی شهرداری عابدینیپوربوده است.
همچنین شهرداری در دوره دلبری نیز وام هایی را از بانک شهر گرفته که اغلب با سود 30 درصد است که با معوقات آن نزدیک به 300 میلیارد تومان می شود.
همچنین شنیده شده که موسسه کوثر قم نیز نزدیک به 16 میلیارد تومان به شهرداری وام داده است که با معوقاتی که در پرداخت داشته بدهی به این موسسه نیز به 20 میلیارد تومان رسیده است.
دیکر طلبکاران از شهرداری قم بانک آتیه است که رقم طلب 18 میلیارد تومانی نیز در این زمینه برای شهرداری قم به ثبت رسیده است.
البته این فارق از طلب های بانک های ملی و تجارت از شهرداری قم است که شهرداری بابت همه این مسائل به عنوان بزرگترین طلب کار به بانک ها به شمار می رود.
*شهرداری کار مشکلی را در پیش دارد
طبق گفته حسن بختیاری نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم باید این نکته را نیز در نظر گرفت که مبلغ سود اوراق و وامها و همچنین جرایم بانکی شهرداری قم به روزانه ۵۶۰ میلیون تومان میرسد که تقریبا برابر با درآمد شهرداری قم است.
وی افزود: این رقم برای شهرداری قم رقم بسیار سنگینی است و اینکه ما همواره آن را بیان می کنیم به دلیل است که شهرداری از هم اکنون به فکر بوده و بتواند مشکلات خود را برطرف سازد.
*آغاز تهاتر برای رفع مشکلات
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر قم در این خصوص می گوید: این موضوع به عنوان یک مشکل برای شهرداری به شمار می رود و از این رو اقداماتی برای تهاتر بدهیهای بانکی با املاک شهرداری قم انجام شده تا این روند بیش از این ادامه پیدا نکند.
حجت الاسلام آتش زر بیان داشت: پس از امضای توافقنامهای میان شهردار سابق قم و مدیرعامل بانک ملی کار کارشناسان دو طرف برای انتخاب املاکی که بتوان به عنوان معوض آنها را در نظر گرفت، آغاز شده و تا کنون تهاتر حدود ۱۰۰ میلیارد تومان قطعی شده است.
وی در پاسخ به این سئوال که این وام ها برای عمران و آبادانی شهر گرفته شد اما با وجود این همه سال گذشت از زمان بازپرداخت آیا گرفتن این تسهیلات صرفه اقتصادی داشته است یا خبر گفت: اگر روشی برای تسویه بدهیها تا یک سال آینده پیدا شود، میتوان گفت بدهکار کردن شهرداری قم به نفع شهر قم شده است و گرنه این موضوع هیچ سودی نخواهد داشت.
وی بیان داشت: البته این را هم باید گفت که در طرحهایی مانند احداث بلوار پیامبر اعظم(ص) یا فاز پنج عمار یاسر که موجب بخش اعظم بدهیهای شهرداری قم نیز هستند، ارزش افزودهای برای املاک ایجاد شده که پاسخگوی بدهیها است ایجاد شده و می توان از آنها استفاده کرد.
آتش زر معتقد است که باید روند سرمایه گذاری در قم افزایش یابد و از این طریق می توان بخش عمده ای از مشکلات را برطرف کرده و بدهی ها را پرداخت کرد.
*برگزاری جلسه با مسئولان بانک ها
سید مرتضی سقائیان نژاد شهردار قم نیز که با وجود این همه بدهی نمی تواند کوچکترین حرکتی را انجام دهد با نوشتن نامه ای به رئیس جمهور خواستار بخشش این بدهی ها شده تا بتواند به عمران و توسعه شهر بپردازد.
وی گفت: قرار است جلسه ای با مسئولان بانک ملی و تجارت داشته باشیم که 308 میلیارد تومان جریمه شهرداری قم بخشیده شود که در حال پیدا کردن راه های مورد نظر در این زمینه هستیم.
شهردار قم عنوان داشت: همه تلاش ما بر این است که بتوانیم در راستای عمران و آبادانی شهر کریمه اهل بیت(ع) تا جایی که ممکن است اهتمام و تلاش داشته باشیم که امیدواریم با رفع مشکل بدهی ها به نتیجه مطلوب برسیم.
نکته قابل توجه ای که شهرداری باید به آن اهتمام داشته باشد این است که اگر بتواند در راستای رفع بدهی های شهری اهتمام ورزد، می توان گفت که دریافت این تسهیلات به نفع شهر شده و اگر نتواند طی امسال و سال آِینده مشکل را برطرف کند، قطعا این تسهیلات دریافتی به جز ضرر هیچ چیزی برای شهر نداشته است.
پایان پیام/
سید مهدی حسینی
نظر شما