به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا، خرافه نوعی وهم و خیال است که از جهل و نادانی نشأت گرفته است. در طول تاریخ، خرافهها به دلیل جهل و نادانی مردم در ادیان مذهبی ریشه دوانده و امروز با وجود حاکمیت علم در جهان شاهد وجود برخی از این خرافه ها در اعمال مردم هستیم.
خداوند متعال نخستین رسالت پیامبران و ائمه معصومین(علیهم السلام) را مقابله با خرافه پرستی و بدعت قرار داد تا به حقیقت رسیده به کمال رهنمون شوند.
مسلمانان همواره از انجام اموری که وهن مذهب را در پی دارد منع شدهاند و یکی از این امور که عدهای از روی غفلت مرتکب آن میشوند، مسئله دخیل بستن به درخت است.
بستن نخ به شاخههای یک درخت، برای برآورده شدن حاجات و نیازهای فردی تنها مختص به شهر خاصی نیست بلکه اینگونه اقدامات در میان استانهای مختلف در سراسر کشور وجود دارد و به رغم هشدارهای مراجع تقلید و بزرگان دینی بسیاری از افراد هنوز هم بر اساس باورهای شخصی بدون توجه به دیدگاه مراجع دینی این امر را تکرار میکنند.
یکی از روستاهای صومعهسرا دارای یک درخت با قدمت بیش از یکصد سال است که نظر ما را به خود جلب کرد زیرا مردم برای برآورده شدن حاجاتشان به شاخهها و تنه این درخت عظیمالجثه نخ و پارچه سبز میبندند.
وقتی از یکی از حاضرین در این مکان در راستای سبز بستن به شاخه درخت سوالی پرسیدیم، وی گفت: از زمانهای دور این درخت برای اهالی این محل دارای قداست خاصی بود و هر کسی حاجتی داشته باشد برای برآورده شدن آن نخ سبزی را به شاخه درخت میبندد و حاجتش زود برآورده میشود.
وی در پاسخ این سوال که این کار شما خرافه است و نباید انجام دهید افزود: این یک امری است که مردم این روستا کامل آن را پذیرفتهاند و در آنان نهادینه شده است.
روحیه خرافه پرستی یکی از عادات و روشهای کهنه و تاریخی در ذهن مردم
در این راستا حجتالاسلام ولیرضا قربانی، مسئول حوزه علمیه خواهران صومعهسرا به خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا اظهار کرد: یکی از عادات و روشهای کهنه و تاریخی در ذهن مردم روحیه خرافه پرستی است.
وی افزود: وقتی مردم از عرصه عقل و استدال و منطق دور میشوند به خیالات و اوهام می پردازند که این امر باعث میشود دنبال چیزهایی بروند که اصلا اساس و مبنای عقلی ندارد و همواره در طول تاریخ این خرافه پرستی جایگاهی در متن زندگی مردم داشته است.
مسئول حوزه علمیه خواهران صومعهسرا با بیان اینکه در تاریخ گاها خرافه پرستی، جهتها و حرکتهای اجتماعی را تعیین میکرد، گفت: در زمان کنونی نیز در بسیاری از ملتها خرافه پرستی با شدت بین آنها رواج دارد.
حجتالاسلام قربانی با اشاره به اینکه در دنیا عدد 13 را نحس میدانند در صورتی که این عدد با دیگر اعداد هیچ تفاوتی ندارد، تصریح کرد: این موضوع، خیال و اوهامی بیش نیست و در ذهن مردم ما هم خرافه پرستی در شکلهای مختلف وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: مردم به درختان سبز میبندند و به درختان و سنگ و ... رنگ و لعاب قداست میدهند که این موضوع با دستور و سیره اسلام منافات دارد.
مسئول حوزه علمیه خواهران صومعهسرا اظهار کرد: روزی که پسر حضرت ابراهیم(علیه السلام) از دنیا رفت، بسیار محزون و گریان بود از قضا همان شب خسوف شد و مردم بر این اعتقاد شدند که چون پسر پیغمبر مرده است ماه عزادار شده و پیغمبر از این افکار مردم ناراحت شد و در مسجد برای مردم صحبت کرد که غم من و گرفتن ماه به هم ارتباط ندارد و ماه گرفتگی یک امر طبیعی بوده که پیش آمده است.
سیره عملی پیامبران مبارزه عملی با ترویج روحیه خرافه پرستی بود
حجت الاسلام قربانی با بیان اینکه سیره عملی پیغمبران و معصومین(علیهمالسلام) مبارزه عملی با ترویج روحیه خرافه پرستی بوده است، افزود: ما باید مردم را نسبت به خرافه پرستی از طریق وعظ، مجالس دینی، رسانه، و ... آگاهی کنیم تا به این سمت گرایش پیدا نکنند.
وی با بیان اینکه دعانویسی و رمالی و .. هم نوعی خرافهپرستی است که برخلاف دستورات اسلام بوده و اسلام هیچگاه ما را به چنین چیزهایی توصیه نمیکند، گفت: مردم باید مسائل را آنگونه که هست، بسنجند نه اینکه تا جایی کار ما گیر میکند به مشکل بر میخوریم این ها را به عهده جن و چیزهای نامرئی بگذاریم.
مسئول حوزه علمیه خواهران صومعهسرا تصریح کرد: افراد برخی درختان را مقدس میدانند و با سبز بستن و شمع روشن کردن به آن حالت مقدس میدهند که اینها واقعیت ندارد و جز اوهام چیز دیگری نیست.
خرافه پرستی سبب وهن در دین است
حجتالاسلام منوچهر احمدیپور، رئیس تبلیغات اسلامی صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در صومعهسرا با بیان اینکه به طور مستقیم نمیتوان دخیل بستن به درخت را رد کرد، اظهار کرد: برخی از مردم بر این اعتقادند که زیر بعضی از این درختها ساداتی دفن هستند که به احترام آن سید بزرگوار به درخت دخیل میبندند.
وی افزود: ولی اگر این امر بخواهد به این معنا باشد که این درخت به خودی خود مورد تقدس است قابل قبول نیست و جز خرافات میباشد.
رئیس تبلیغات اسلامی صومعهسرا با بیان اینکه یکی از مهمترین کارهای پیامبر(صلیالله علیه و آله) بعد از ظهور اسلام مبارزه با خرافات بود، گفت: ایشان برخی از سنتهای مردم را اصلاح و برخی را به کل از بین برد زیرا سبب وهن در دین میشد.
حجتالاسلام احمدیپور با بیان اینکه سبز بستن به درخت متاسفانه یکی از سنتهای اشتباهی است که به خصوص در استان ما در حال افزایش است، تصریح کرد: وقتی خداوند میفرماید من از رگ گردن به شما نزدیکترم پس توسل جستن به درخت کار مورد پسندی نیست.
وی با بیان اینکه توکل و توسل دو رمز موفقیت انسانها است، خاطرنشان کرد: بستن نخ به درخت سبب وهن در دین میشود و مسئله جالبی نیست.
رئیس تبلیغات اسلامی صومعهسرا اظهار کرد: رسانههای خارجی آمادهاند از ما که نماد شیعه هستیم، خلافی ببینند تا در فضای مجازی نشر دهند وشیعیان را به خرافه پرستی محکوم کنند.
حجتالاسلام احمدیپور با بیان اینکه مردم نباید با اندیشه ژرفی که دارند با بستن نخ به درخت و خرافه پرستی اینگونه با دین اسلام برخورد کنند، افزود: انتظار میرود مسئولان امر تذکرات را به مردم بدهند و آنها را با واقعیت آشنا کنند تا مردم دچار سردرگمی و گم کردن راه اسلام نشوند که این اعمال همه به ضرر دین و به خصوص تشیع است.
نظر مراجع عظام در خصوص دخیل بستن
مراجع عظام آیتالله وحید خراسانی، آیتالله ناصر مکارم شیرازی و آیتالله نوری همدانی در پاسخ به استفتاء خبرگزاری مهر دخیل بستن را بدعت و خرافات اعلام کردند.
دفتر آیت الله وحید خراسانی دخیل بستن را بدعت دانست و در ادامه یادآور شد: "باز کردن قفل برای مسئولین نگهداری اماکن متبرکه مستلزم مشقات بسیاری است. بهتر است به جای این کار نخ دل خود را به نخ دل حضرت دوست ببندند. انجام ندادن این کار بهتر است چرا که بدعت و خرافات محسوب می شود. اگر هزاران نفری که برای زیارت به این اماکن می روند هر کدام یک نخ را به ضریح ببندند بازکردن این نخ ها برای مسئولین حفظ و نگهداری اماکن متبرکه مستلزم مشقات بسیاری است".
دفتر آیت الله ناصر مکارم شیرازی در پاسخ به استفتائی که در این رابطه صورت گرفته آورده است: "این کار از خرافات است و از آن بپرهیزید".
دفتر آیت الله نوری همدانی نیز در پاسخ به استفتاء خبرنگار مهر در رابطه با دخیل بستن به ضریح اماکن متبرکه این اقدام را بدعت و حرام دانست.
پایان پیام/
نظر شما