به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، در حالی امشب به وقت تهران پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای خروج ایران از اصل هفتم منشور سازمان ملل به رای گذاشته می شود که تحلیلگران سیاست خارجی در ایران نگاه های متفاوتی به این مساله دارند.
متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت بوی خشونت میدهد
محمدصادق کوشکی، کارشناس مسایل سیاست خارجی راجع به پیشنویس قطعنامه شورای امنیت که قرار است امروز به رای گذاشته شود و تاثیر آن بر روند اجرای توافق جامع هستهای به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: آنچه که در تهیه پیش نویس قطعنامه شورای امنیت رخ داد میزان صداقت و پایبندی طرفهای غربی به خصوص آمریکا در رسیدن به یک توافق برد برد را نشان میدهد.
وی ادامه داد: در متن این پیش نویس می توان فهمید طرف مقابل تمایلی به حل مساله به صورت برد برد ندارد و می خواهد مساله به صورت برد باخت حل شود.
کوشکی توضیح داد: در تهیه پیش نویس قطعنامه شورای امنیت شاهد اعمال نظرات یک سویه آمریکایی ها هستیم که آنها میخواهند فشار تحریمها بر ایران را کمافی سابق داشته باشند و لحن آنها در تهیه این پیش نویس دوستانه و مانند مجموعه کشورهایی که مایل به حل مشکل بوده اند نبود.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با تاکید بر این نکته که متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت بوی خشونت می دهد تصریح کرد: این قطعنامه در صورت تصویب موجبات دلسردی ملت ایران را فراهم می کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: طبق اظهارات امروز جان کری انها به هیچ عنوان دشمنی و کینه ای که با ایران دارند را فراموش نکرده اند و متن این پیش نویس چنین مضمونی را نشان می دهد.
صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برافراشتن پرچم سفید در مقابل ایران است
مهدی مطهرنیا، کارشناس مسایل سیاست خارجی راجع به متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که با منظور اجرای توافق هسته ای ایران و غرب امروز به رای گیری گذاشته می شود به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: این پیش نویس یک پیروزی قابل تامل برای جمهوری اسلامی ایران است چرا که در تاریخ شورای امنیت سازمان ملل هیچ کشوری تاکنون پس از ورود به اصل 7 منشور سازمان ملل از آن خارج نشده است و این اولین بار است که این اتفاق برای ایران رخ می دهد.
مطهرنیا با تاکید بر این نکته که اگرچه خروج ایران از اصل 7 سازمان ملل با تصویب این قطعنامه مشروط خواهد بود اما نشاندهنده توانایی ملت ایران در ایجاد فضای مثبت برای دستیابی به توافق هسته ای است چرا که شورای امنیت سازمان ملل مهمترین رکن این سازمان است سازمان ملل هم نمایندگی کل جهان را برای مدیریت امنیت بین المللی بر عهده دارند.
این کارشناس مسایل سیاست خارجی در ادامه علت دیگر پیروزی ایران در صورت تصویب قطعنامه شورای امنیت را گام نخست در جهت اجرایی کردن توافقنامه هسته ای عنوان کرد و افزود: 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل با صدور این قطعنامه برای اجرای توافق جامعه هسته ای اقدام می کنند و همین امر باعث می شود که اگر کنگره آمریکا بخواهد برخلاف این عمل کند دچار مشکل شود.
وی با تاکید بر این نکته که دولت امریکا عزم جدی خود برای اجرای توافق هسته ای را با گام برداشتن در مسیر شورای امنیت سازمان ملل پیش از بردن توافق به صحن کنگره آن کشور نشان داد خاطرنشان کرد: با صدور این قطعنامه یک پرچم سفید در برابر ایران برافراشته میشود. و باعث می شود طرف مقابل تحرکاتش را جدی تر انجام دهد و ما اطمینان بیشتری برای آنها برای اجرای توافق داشته باشیم.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل راه فرار برای ۱+۵ ایجاد می کند
فواد ایزدی، کارشناس مسایل سیاست خارجی راجع به متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل راجع به خروج ایران از اصل 7 منشور این سازمان که امروز به رای گذاشته می شود به خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان گفت: هدف این قطعنامه ایجاد یک راه فرار برای آمریکا و 1+5 در اجرای توافق جامع هستهای است.
وی با بیان اینکه با صدور این قطعنامه طرف مقابل هر زمانی ارایه کند می تواند از زیر تعهداتش شانه خالی کند براساس برجام ما تعهداتی داریم که پس از اجرا توسط آژانس راستی آزمایی می شود و بعد از آن طرف مقابل به اجرای تعهدات خود که تعلیق برخی از تحریمهاست خواهد پرداخت.
ایزدی ادامه داد: علاوه بر اینکه در اجرای تعهدات طرف مقابل لغو همه تحریمها خاطرنشان نشده و گفته شده تعلیق برخی از تحریمها، آمریکا با صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل می تواند اعتراضاتی درخصوص ایران داشته باشد که نیازی به مدرک ندارد.
این کارشناس مسایل سیاست خارجی تصریح کرد: طبق این قطعنامه بعد از سی روز ادامه تعلیق تحریمها براساس این اعتراض دچار مشکل می شود و همین کشور که معترض است می تواند به قاضی تبدیل شود و کل سیستم را بر هم بزند.
ایزدی با تاکید بر این نکته که طبق این قطعنامه اعتراض کنیم افزود: با این تفاوت که ما حق وتو نداریم و این قطعنامه به گونه ای طراحی شده که ایران در اعتراض بسیار محتاط باشد و حتی سعی کند اعتراضی به طرف مقابل نداشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما