به گزارش خبرگزاری شبستان، كتاب حاضر ترجمهی جلد نهم از مجموعه چهارده جلدی «یادداشتهای سیاسی ایران» است كه اسناد و مكاتبات سفارت انگلیس در تهران با وزارت خارجهی این كشور را دربر میگیرد. جلد نهم دورهی زمانی بین سالهای 1931 تا 1934 یعنی حدود سالهای 1310 تا 1313 را شامل میشود.
در این دوره زمانی چهار ساله شاهد علاقهمندی ایران به گسترش روابط با دیگر كشورهای همسایه هستیم. در همین دوره روابط دیپلماتیك ایران با افغانستان، عراق و تركیه گسترش مییابد. سفر رضاشاه به تركیه و آشنایی با مظاهر تجدد غربی در آن كشور یكی از نقاط عطف تاریخ ایران به شمار میآید. تأثیرپذیری او از آتاتورك و اندیشههای سكولاریستی و غربگرایانه وی بر سیاستهای رضاشاه در سالهای بعد تأثیر شگرفی داشت. اما موضوعی كه بیشترین حجم اسناد و مكاتبات این كتاب را به خود اختصاص داده روابط ایران با شركت نفت ایران و انگلیس و گسترش اختلافات بین آنهاست. این اختلافات تا آنجا ادامه یافت كه قرارداد قبلی لغو و قرارداد جدیدی با شركت نفت ایران و انگلیس منعقد گردید.
افول قدرت سیاستمداری همچون تیمورتاش نیز در این دوره اتفاق میافتد. تیمورتاش كه زمانی قدرتمندترین فرد ایران بعد از رضاشاه و به شدت مورد وثوق وی بود، از قدرت كنار گذاشته و پس از مدتی كشته شد. در این جلد اسناد بسیاری به شخصیت و فعالیتهای سیاسی وی اختصاص یافته است. مسلماً اسناد دیگری در این دوره وجود داشته كه به دلایلی منتشر نشده است اما همین مقدار میتواند ما را با روایتی متفاوت از تاریخ ایران در این دوره آشنا سازد.
کتاب حاضر در 818 صفحه با شمارگان یک هزار نسخه راهی بازار نشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما