به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد طراز اسلامی مسجدی است که در همه ابعاد فرهنگی، دینی و اجتماعی بتواند در محله ای که در آن واقع شده است نقش آفرین باشد. این تعریف حجت الاسلام عابدین زاده، امام جماعت مسجد ولیعصر (عج) بلوار ابوذر تهران از یک مسجد طراز است.
وی که هفت سالی می شود در این مسجد در کسوت امام جماعت حضور دارد معتقد است: مساجد راه سختی را پیش رو دارند تا به مرحله طراز اسلامی برسند هرچند که در طول سال های پس از انقلاب با تغییر نگاه های مردم و متولیان مساجد روند رو به رشدی را شاهد بوده ایم که می توان آن را سیر تکاملی دانست ضمن اینکه عمده تغییرات مساجد بعد از انقلاب اسلامی به همین تغییر نگرش ائمه جماعات باز می گردد که همواره سعی در محتوایی کردن فعالیت ها در مساجد داشته اند.
وی می گوید: با این وجود باز هم می بینیم مساجد چه از نظر فعالیت و چه از نظر تعداد در سطح جامعه دارای تطابق نیستند ضمن اینکه مشکلات مساجد از یک جنس نیست. اگر بتوانیم حمایت های سیستمی از مساجد داشته باشیم مقدار قابل توجهی از کار درست می شود. امام جماعت موتور محرکه مسجد است که باید فارغ البال از مسایل معیشتی فقط مسجد را دغدغه خود بداند.
حجت الاسلام عابدین زاده بر حضور و همکاری گسترده نهادهای مختلف از جمله سازمان تبلیغات اسلامی در کنار مرکز رسیدگی به امور مساجد اشاره می کند و ادامه می دهد: نقش حوزه های علمیه نیز در این میان قابل توجه است، به هرحال خاستگاه ائمه جماعات حوزه علمیه است ولی برای تربیت طلبه و روحانی باید برنامه ریزی بعد از آن هم داشت، اگر حوزه طلبه تربیت می کند برای مثال قوه قضاییه هم از این نیروها در راستای تربیت قاضی بهره مند می شود. پس نمی توانیم بگوییم که چون طلاب محصول حوزه های علمیه هستند و در مساجد حضور دارند بنابراین کلیه کم و کسری های ارایه محتوا در مساجد به حوزه ها بر می گردد که طلاب را تربیت کرده اند. جوزه طلبه را پرورانده است و یک سری اطلاعات عمومی و خاص در حوزه دین به او ارایه داده است، ولی مدیریت مساجد باید آموزش های ویژه ای را لحاظ کند تا بتوانیم این رویکرد محتوایی در مساجد را افزایش دهیم. انتظار از روحانیت باید معقول باشد وباید نسبت به داده هایمان به حوزه انتظار داشته باشیم. اگر مساجد امروز با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند علل مختلفی در این مساله دخیل بوده اند. همه نهادهای متولی در امر مسجد از حوزه های علمیه تا مرکز رسیدگی به امور مساجد و کلیت دولت باید نسبت به مساله مسجد ورود پیدا کرده و دغدغه داشته باشند.
امام جماعت مسجد ولیعصر (عج) در بخش دیگری از صحبت های خود بر راهکارهای جذب جوانان به مسجد اشاره می کند و می گوید: جذب جوان به مسجد مستلزم آن است که مسجد بتواند توانایی های فرهنگی دینی جوان را ارتقا بخشد. الان مساجد را دست ائمه جماعاتی می دهیم که هم می خواهد در مسجد حضور داشته باشد و کار فرهنگی کند و هم اینکه از سوی دیگر دغدغه زندگی را دارد، تحت فشار معیشتی است و اگر چنین فردی بخواهد در مسجد فعالیت کند اما توانمند نباشد قطعا کاری از پیش نخواهد برد. پس باید اول امام جماعت را فارغ البال کنیم یعنی امام جماعت فقط امام جماعت باشد و هزینه زندگی او تامیین شود. یک ده آباد به از صد شهر خراب. مسجد آباد بهتر از آن است که امام جماعتی باشد و برای تامیین زندگی خود مجبور باشد چندجا شاغل باشد.
حجت الاسلام عابدین زاده معتقد است: امام جماعت با توجه به نکات فوق می تواند موفق عمل کند اما با این وجود هم باید در مسجد یک روحانی کمکی به عنوان مسئول فرهنگی مسجد حضور داشته باشد و با امکانات و ابزار و البته زبان ر وز قوی باشد چراکه هسته فرهنگی مسجد قدم اول در جذب جوان است. مساله بعد اینکه باید امکانات جانبی هم برای مساجد تعریف کنیم، امروز برای پژوهش های جزئی هم نیازمند به رایانه هستیم، ویدئو پرژکتور نیز باید به تعداد مناسبت در مسجد باشد و امکانات رفاهی نظیر دوره های ورزشی باید در مسجد تعریف شود. امکانات باید متناسب با فعالیت ها همسو باشد این حکم عقل است.
وی به معرفی مسجد خود می پردازد و می گوید: من هفت سال است که در این مسجد حضور دارم. البته مسجد در سال 1361 ساخته شد. این منطقه (بلوار ابوذر) به خصوص در سال های اخیر تبدیل به منطقه ای شده است که می توان آن را به لحاط امکانات اقتصادی منطقه خوبی دانست، در عین حال مردم متدین و با فرهنگی ساکن این منطقه هستند و منطقه محیایی است برای اینکه حتی بتواند الگو باشد. بعضا برخی مناطق هستند که از جنبه مذهبی بافت خوبی دارد ولی فقر مادی مانع از فعالیت است و گاهی برخی مناطق امکانات مادی خوبی دارد اما از نظر مذهبی منطقه ای فقیر است . خوشبختانه منطقه بلوار ابوذر جایگاه خوبی دارد.
حجت الاسلام عابدین زاده با اشاره به اینکه مسجد «ولیعصر» (عج) بلوار ابوذر همواره مسجد فعالی بوده است گفت: زمانی که وارد مسجد شدم سعی کردم که عمده فعالیت را روی هم افزایی و تعامل میان فعالان داخل مسجد بگذارم و بعد از آن فعالیت های عمرانی را در راستای فعالیت های فرهنگی آغاز کردم. تاسیس تره بار، ساخت نانوایی سنگکی، دندان پزشکی، باشگاه ورزشی، زبان کده، صندوق خیریه و کتابخانه از جمله فعالیت هایی است که در طول این هفت سال در مسجد سامان داده ایم. ضمن اینکه سعی کردم که فضای مسجد جوان پسند باشد. برای مثال وجود یک ویدئو پرژکتور از همان ابتدا مد نظرمان بود و قرآن و ادعیه را پخش می کردیم. برخی از سخنرانی ها نیز در قالب پاور پوینت ارایه می شد. پخش مستند ادواردو آنیلی را حتی قبل از پخش تلویزیون در مسجد داشتیم.
وی در بخش دیگری از معرفی فعالیت های مسجد در راستای هم افزایی با جوانان گفت: ما حتی در حیاط مسجد در ساعت های غیر نماز فضایی را برای بازی فوتبال و والیبال بچه ها فراهم کرده ایم، گاهی هم خودم با آنها همراهی می کنم. پتانسیل قوی بر ای کار کردن در مسجد هست هرچند که دوست داشتم باز هم بهتر از این ها باشد.
گفتنی است مسجد ولیعصر(عحج) در بلوار ابوذر، بین پل پنجم و ششم واقع شده است.
پایان پیام/
نظر شما