ایران؛ چهارراه و پل شرق به غرب جهان است

خبرگزاری شبستان: سیاست خارجی ایران علاوه بر حفظ استقلال، بین نگاه به شرق و غرب گرایی توازن ایجاد کرده است.

خبرگزاری شبستان: مذاکرات هسته ای و واقعیات ژئوپلیتیک ایران ایجاب می کند که این کشور همواره توازنی بین شرق و غرب ایجاد و شعار « نه شرقی ، نه غربی ؛ جمهوری اسلامی » را با قدرت پیگیری کند.نشست های متعدد ایران و روسیه طی دو سال اخیر بارها ثابت کرده است که تهران و مسکو ، علی رغم راهبردی نبودن روابط در زمان کنونی ، دارای تجربه مشترکی در زمینه روبه رو شدن با فشارهای سیاسی و اقتصادی از سوی غرب هستند و همکاری هایشان به ویژه در زمینه های دفاعی، نفت و گاز و انرژی هسته ای را گسترش داده اند. این درحالی است که این دو کشور در زمینه مسائل ژئوپولیتیک همچون سوریه هم همکاری دارند.ایران و روسیه برای نیل به تعادل استراتژیک آن هم در زمانی که خاورمیانه پر از چالش های متعدد است و پس از بحران اوکراین تنش میان روسیه و غرب افزایش یافته،با یکدیگر شروع به همکاری های جدی کرده اند.روسیه به ایران برای نفوذ در خاورمیانه و افزایش صادرات و همچنین گسترش حوزه قدرت خود در لبنان و عراق و سوریه و یمن و بحرین نیاز دارد به همین خاطر حاضر به همکاری با ایران شده است.ایران نیز با حفظ استقلال ، از این همکاری ها استقبال کرده است.

طی سالهای اخیر، جمهوری اسلامی ایران در حالی که به دلیل برنامه هسته ای خود و تحریم های ظالمانه،از اروپا و آمریکا فاصله گرفته بود، سیاست «نگاه به شرق» را دنبال کرد. این یک تاکتیکی بود که در مقاطع مختلف اجرا شد و باعث کاهش اثرات تحریم ها شد و روسیه ، چین و هند و ژاپن و کره جنوبی و ویتنام را در مدار توجه ایران قرار داد.سیاست «نگاه به شرق» فعلی تهران فقط یک تاکتیک نیست، بلکه نتیجه یک توازن استراتژیک است که ایران با بهبود روابط با کشورهای اروپایی، دستیابی به تنش زدایی (حداقل در مورد بحران دروغین هسته ای )با ایالات متحده و گسترش روابط با روسیه، چین و هند است.

با سفر رئیس جمهور ایران به روسیه و شرکت وی در نشست شانگهای و بریکس ، ایران نشان داد به شرق به اندازه غرب اهمیت می دهد.دکتر روحانی در اجلاس شانگهای و بریکس سخنرانی کرد و همچنین در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا هم حضور داشت. این جلسات نشانه گسترده شده جهت گیری سیاسی و اقتصادی سیاست خارجی ایران است. ایران به طور جدی خواستار همکاری های منطقه ای و جهانی است.

اما نکته دیگر سیاست خارجی ایران نگاه به غرب است.حل و فصل مساله هسته ای ، مذاکره مستقیم با آمریکا و اروپا ، اجزای این راهبرد ایران است.بعبارت دیگر ایران ، هر دو را می خواهد.هم شرق را ، هم غرب را.آنها هم به توان و نفوذ و موقعیت جغرافیایی ایران احتیاج دارند.ایران در چهارراه انرژی جهان قرار دارد.ایران به طور استراتژیک دیپلماسی خودش را از طریق بهبود رابطه با غرب و گسترش روابط با شرق تقویت کرده است. سفر دکتر روحانی به اوفا ( روسیه )گام دیگری در این راستا بود، این درحالی بود که دکتر ظریف در وین حضور داشت و مشغول کار بر روی قسمت دیگر این استراتژی بود:« نگاه به شرق ، بهبود رابطه با غرب ؛ اما با حفظ استقلال.»

نوشته: بهنام خسروی


پایان پیام/

کد خبر 472910

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha