روایت قصه مهاجرت مردم افغانستان در برنامه ماه عسل

خبرگزاری شبستان: بیست و ششمین قسمت از برنامه ماه عسل با اجرای احسان علیخانی و با موضوع مهاجرت مردم افغانستان به کشور ایران و شرایط زندگی آنان بر روی آنتن رفت.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، بیست و ششمین قسمت از برنامه ماه عسل با موضوع مهاجرت و میهمانان ویژه افغانستانی در بیست و ششمین روز از ماه مبارک رمضان با اجرای احسان علیخانی بر روی آنتن رفت.

 

آقای کاظمی که با همسرش در برنامه ماه عسل حضور داشت از اینکه در این برنامه دعوت شده و فرصتی برای دیده شدن به مردم افغانستان داده شده است، ابراز خوشحالی و تشکر کرد و درباره زندگی خود گفت: سال 63 به ایران آمدم و اکنون 31 سال است که در ایران زندگی می کنم و حتی در ایران ازدواج کردم.

 

وی دلیل اصلی مهاجرت به ایران را جنگ دانست و گفت: هر جوانی که فارغ التحصیل می شد باید به سربازی می رفت و برای کمونیست ها علیه مجاهدین مبارزه می کرد و این کار برای ما که روحیه ضد کمونیستی داشتیم دشوار بود در مقابل مجاهدین بایستیم بنابراین هر کسی برحسب علاقه مندی هایی که داشت به کشوری مهاجرت کرد و من هم ایران را انتخاب کردم.

 

این مهاجر افغانستانی اظهار می کند: کشور افغانستان و ایران اشتراکات زیادی دارند که یکی از آنان زبان و اشتراک های فرهنگی است و هنگامی که می خواستم مهاجرت کنم به کشور ایران احساس بیگانگی نمی کردم و ناامنی ریشه مهاجرتم بود.

 

همسر آقای کاظمی نیز درباره علت مهاجرتش می گوید: بنده متولد افغانستان هستم در سال 61 به ایران مهاجرت کردم هنگامی که شش یا هفت سالم بود تجاوز روسیه به افغانستان آغاز شد و نگرانی و ترسی که پدر و مادرم داشتند ناگزیر شدیم به سمتی برویم که امنیت وجود داشته باشد، پدرم چون عاشق امام رضا (ع) و اهل بیت بود مشهد را انتخاب کرد.

 

آقای کاظمی در پاسخ به پرسش احسان علیخانی مبنی بر اینکه اگر شرایط افغانستان فراهم شود حاضرید به کشور خود بازگردید، اظهار کرد: شرایط و زیرساخت های افغانستان همه نابود شده است و اکنون نیز شرایطی فراهم نشده تا ما بازگردیم اما همیشه علاقه مند به بازگشت بوده ام و باید یک واقعیت عینی را در نظر بگیریم که در افغانستان ناامنی تداوم دارد و اکنون وضعیت اقتصادی نامناسبی که در ایران می بینیم چندین برابر در افغانستان بدتر است و فاصله طبقاتی میان فقیر و غنی بیداد می کند و برخی از ما فرزندانم را در ایران به دنیا آمده اند و کشور افغانستان را تاکنون ندیده اند و از لحاظ اجتماعی خود را ایرانی می دانند و جامعه ایران را پذیرفته اند و احساس علاقه نسبت به ایران پیدا کرده اند.

 

کاظمی درباره تحصیل فرزندان افغانستانی در ایران نیز اظهار کرد: تحصیل در کشور ایران بستگی به مدارک اقامتی دارد و من برای تحصیل فرزندانم با مشکلی روبرو نشده ام اما اخیرا شنیده ام از سوی مقام معظم رهبری رهنمودهایی برای تحصیل دانش آموزان افغانستانی بدون موانع شده است که یک کودک افغانستان از تحصیل باز نماند که به نتیجه خواهد رسید و باید اینگونه باشد چرا که کودک مقصر این مهاجرت و ناامنی کشورش نیست.

 

احسان علیخانی در این بین اظهار می کند: هموطنان ما نیز در جاهای مختلف دنیا مهاجر هستند و ما به انان تعصب زیادی داریم اگر با یک هموطن ما در یک کشور بیگانه برخورد بدی شود به شدت ناراحت می شویم و ما مردمی هستیم که مهمان نوازیم اما گاهی این مسئله را فراموش می کنیم ولی شنیدن فاجعه، کشته شدن مردم در افغانستان از زبان یکی از میهمانان برنامه دل همه هموطنان را بی تاب می کند و امکان ندارد همزاد پنداری نکنیم اما یک سری اخبار و حوادث در طول تاریخ مهاجرت افغانستانی ها به ایران برجسته شده است که برخی از مهاجران افغانستانی جرم های وحشتناکی را مرتکب شده اند و یک اجماع برای ناراحتی در بین مردم ایران ایجاد شده است البته عقل سلیم حکم می کند هر جایی و در هر اقلیتی کسی می تواند مرتکب اشتباهی شود و نباید آن را نسبت به همه تعمیم دهند.

 

آقای کاظمی پیرو صحبت های علیخانی اظهار می کند: وقتی یک نقطه سیاه مهاجرین برجسته شود هرچند هم نقطه های سفید وجود داشته باشد تمرکز بر آن نقطه سیاه است اما اکنون اتفاق خوبی در جامعه مهاجران افغانستانی در حال روی دادن است که قابلیت های مختلف فرهنگی، ادبی، علمی و قرآنی خود را دارند که نشان می دهند و در رسانه های ایران نیز منعکس می شود، این خیلی خوشایند است که یک رسانه 60 الی 70 پرونده مثبت که قابلیت توانمندی های مردم افغانستان را انعکاس می دهد قابل تقدیر است و همین حضور ما در برنامه ماه عسل نیز یک اتفاق خوب است.

 

این شاعر افغانستانی در ادامه نیز در پاسخ به پرسش احسان علیخانی مبنی بر اینکه هنگامی که یک هموطن ما جرمی مرتکب می شد چه احساسی داشت، می گوید: احسان تلخی بود که شاید شما تجربه نکنید، هنگامی که یک اتفاق بد رخ می دهد لکه سیاهی است که دامن مهاجرین را می گیرد اما اکنون هنگامی که مهاجرین افغانستانی نقاط مثبت شان برجسته می شود مشارکت، همکاری و علاقه مندی ها نیز بیشتر می شود.

 

همسر آقای کاظمی نیز با ذکر خاطره ای از ارتباط مردم ایران و افغانستان می گوید: دانش آموزان افغانستانی زیادی در ایران در کلاس های مختلف تحصیل می کنند که با رفتارهای مختلف روبرو شده اند، معلم دخترم مریم یک روز به او می گوید در درس جغرافیا باید درباره کشور افغانستان توضیح دهی و مریم چون تو یک افغانی هستی می توانی یک روز در کلاس نقش معلم را ایفا کنی و این حرکت بسیار باعث خوشحالی فرزندم شده بود چرا که آمد در خانه و نقشه افغانستان را باز کرد و پس از آن برای دانش آموزان در مدرسه توضیح داد.

 

احسان علیخانی خطاب به همسر آقای کاظمی می گوید: مردم ما را چه شکلی دیده اید؟

 

وی اظهار می کند: خاطره های خوبی از مردم ایران دارم و اتفاق های قشنگ زیادی نیز افتاده است امیدوارم این اتفاق ها بیشتر شود.

 

احسان علیخانی نیز می گوید: سرزمین ما یک کشور امن برای فرزندان افغانی شده است و بی انصافی و کم لطفی مردم ایران نسبت به مردم افغانستان سخن بگوییم و این برنامه ما درباره انصاف است.

 

یکی دیگر از میهمانان برنامه ماه عسل خانم معلمی است که پنج سال است به کشور ایران مهاجرت کرده است و درباره زندگی خود می گوید: همسرم کارگر ساختمان است و ما 4 فرزند داریم گاهی اوقات کار نظافت منازل را در ایران انجام می دهم اما در افغانستان معلمی می کردم و در مدرسه به کسانی که بی سرپرست بودند درس می آموختم.

 

این خانم معلم که رشته تاریخ خوانده است، ادامه می دهد: یک روز در مدرسه ای که تدریس می کردم بمب گذاشتند و دانش آموزان، معلمان و مدیران همه کشته و تکه تکه شدند.

 

وی اضافه می کند: طالبان اجازه درس خواندن به دختران را نمی دادند و در خانه کلاس سوادآموزی داشتم و دخترانی که نمی توانستند به مدرسه بروند و درس بیاموزند به آنان در خانه درس می دادم.

 

وی با بیان اینکه هیچ خانواده ای در افغانستان ندارم که شهید نداشته باشند، اظهار کرد: برادرم، برادرزاده، پسرعموم، برادرشوهر و مادرشوهرم طی بمب گذاری در افغانستان شهید شده اند.

 

این خانم علت موج مهاجرت را جنگ و ناامنی می داند و می گوید: در افغانستان خانه و همه امکانات داشتیم همسرم کارمند وزارت زراعت افغانستان بود و اکنون در ایران کارگر ساختمان است.

 

احسان علیخانی خطاب به بینندگان می گوید: همسر ایشان تعهد بسیار زیادی نسبت به کار خود دارد به طوری که نتوانست در برنامه ما بیاید اما اکنون تصویری از همسر ایشان نشان می دهیم و آیتمی از تصاویر معلم، کلاس درس و مردی که کارگری می کند، پخش می شود و مصاحبه ای با دانش آموزان افغانستانی که در کلاس درس حضور دارند، می شود.

 

سیمینتا یکی از دانش آموزان افغانستانی است که می گوید من در افغانستان به دنیا آمدم اما در ایران زندگی می کنیم و دوست دارم در کشور خودم باشم.

 

یکی دیگر از دانش آموزان نیز اظهار می کند: من کشور ایران را دوست دارم، دوست دارم در اینجا زندگی کنم، پدر و مادرم درباره کشور افغانستان به من چیزی نگفته اند.

 

در بخش دیگری از این آیتم مردی که کارگر ساختمان است، می گوید: 5 سال است به ایران آمده ام در افغانستان کارمند وزارت زراعت بوده اما دلم برای کشورم تنگ شده اما به دلیل بدبختی و جنگ که در کشورم وجود دارد نمی توانم بازگردیم، آرزو دارم بچه هایمان درس بخوانند و به جایی برسند چرا که از کارگری چیزی درست نمی شود.

 

در یکی از تصاویر این آیتم پسربچه فال فروش است، این آیتم با دو بیت پایان می یابد که از اشعار آقای کاظمی یکی از میهمانان برنامه ماه عسل است.

 

احسان علیخانی پس از صحنه آیتم می گوید: یک نکته ساده بگویم شاید خیلی از مواقع ما باعث شما افغانستانی ها شده ایم حتی با یک خطابی که کرده ایم و ملیت شما را افغانی که واحد پول شماست گفته ایم افغانستانی ها بگوییم بهتر است.

 

این خانم که در افغانستان معلم بود در پاسخ به پرسش احسان علیخانی در این باره که شما با مشکل تحصیل برای فرزندانتان روبرو شده اید می گوید بله من مدارک اقامت داشتم اما به دلیل اینکه در اینترنت با مشکل اینترنتی مواجه بودیم دو سال فرزندانم در مدرسه ای که توسط مهاجرین افغانستان برای بازماندگان از تحصیل دانش آموزان افغانستانی راه اندازی شده بود، تحصیل کرده ام که این مرکز در میدان خراسان بود و فرزندانم 4 ساعت در راه بودند و این مرکز فقط درس می آموخت و کارنامه ای که تحت نظارت آموزش و پرورش باشد، نمی داد.

 

پسر کوچک این خانم در بخش پایانی ماه عسل حضور یافت، می گوید: از مردم ایران درخواست می کنم با چشم بد به من نگاه نکنند و آرزو دارم کلاس های قرآنم را ادامه دهم و جنگ در کشورم نباشد.

 

یکی دیگر از میهمانان برنامه ماه عسل محمدباقر است که با همسرش در این برنامه حضور دارد و در ابتدای سخنانش می گوید: عرض ادب و احترام به پیشگاه امام زمان (عج) در این ماه نورانی را دارم و یک سلام ویژه به ایرانیان عزیز چه در داخل و چه در خارج که ما را از یکی از پربیننده ترین برنامه ها مشاهده می کنند، دارم؛ برنامه ماه عسل یکی از پربیننده ترین برنامه های افغانستان نیز است که خیلی از افراد این برنامه را دنبال می کنند.

 

وی درباره زندگی خود می گوید: الان 3 سال است که به ایران مهاجرت کرده ام و در افغانستان مدیریت را خواندم اما در ایران به همراه همسرم در خانه کار مونتاژ بدلیات روی لباس عروس را می کنیم.

 

وی دلیل مهاجرت خود را نبود آرامش و ناامنی دانست و گفت: در افغانستان حتی زیربنای اقتصادی نیز وجود ندارد و شرایط ناامن است.

 

وی در پایان می گوید: می خواهم جمله پایانی خود را با بیانات حضرت امام خمینی (ره) به پایان برسانم، ایشان فرموده اند اسلام حد و مرز ندارد، اسلام مرز نمی شناسد.

 

پایان پیام/  

کد خبر 472554

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha