انفاقی که باعث توسعه اسلام شد/بخشش عامل موثر درنهادینه کردن اسلام محبتی

خبرگزاری شبستان: امام جمعه سنگر با بیان اینکه خدای متعال اموال فقرا و مستمندان را در اموال متمولین قرار داده است، گفت: بخشش عامل موثر در نهادینه کردن اسلام محبتی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، قرآن کریم می فرماید :(وَأَنفِقُواْ فِی سَبِیلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ)؛ «و در راه خدا، انفاق کنید و (با ترک انفاق) خود را به دست خود، به هلاکت نیفکنید و نیکی کنید که خداوند، نیکوکاران را دوست می دارد».

اسلام برای از بین بردن اختلاف طبقاتی غیر عادلانه‌ای که در اثر بی عدالتی‌های اجتماعی در میان طبقه غنی و ضعیف وجود دارد برنامه وسیعی همچون تحریم رباخواری به طور مطلق، وجوب پرداخت مالیات‌های اسلامی از قبیل زکات و خمس و صدقات و مانند آنها و تشویق به انفاق، وقف و قرض الحسنه و... دارد.

خداوند می‌فرماید: چیزی را که شما انفاق می کنید، من عوض آن را می‌دهم: ( وَمَا أَنفَقْتُم مِّن شَیْءٍ فَهُوَ یُخْلِفُهُ وَهُوَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ)؛ « و هر چیزی را که در راه او انفاق کنید، عوض آن را می‌دهد و او بهترین روزی دهندگان است».

باید توجه داشت که پرهیزکاران، انفاق کردن را کم شدن مال نمی‌دانند، و کسی می‌تواند از غریزه حب به مال و دنیا و نفس آزاد شود که به عشق عظیم تری رسیده و به نیروی وسیع‌تر و عمیق‌تری دست یافته باشد.

ارزش و اهمیت انفاق به اندازه ای است که در قرآن مجید، بیش از هشتاد آیه بدان اشاره کرده است و همان طور که از این آیات به دست می آید، انفاق باید تا حدی باشد که زمین گیری و بیچارگی پیش نیاید. به همین خاطر، هنگامی که می خواهیم کسی را به انفاق دعوت کنیم، باید ابتدا زمینه و زیربنای انفاق را در او فراهم سازیم. باید به او دیدی داد که اگر تمام هستی را با یکدست انفاق کند، او را غرور، منّت و پشیمانی نگیرد.

قرآن در آیه 267 سوره بقره در جواب این سؤال که از چه اموالی باید انفاق کرد نیز می فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده اید! از اموال پاکیزه ای که (از طریق تجارت) به دست آورده اید و از آنچه از زمین برای شما خارج کرده ایم (از منابع و معادن زیر زمینی و از کشاورزی و زراعت و باغ)، انفاق کنید»

بعضی از مردم عادت دارند که از اموال بی‌ارزش و آنچه تقریباً بی‌مصرف است و برای خودشان قابل استفاده نیست، انفاق کنند. این گونه انفاق‌ها علاوه بر اینکه سود چندانی به حال نیازمندان ندارد، نوعی اهانت و تحقیر است و موجب تربیت معنوی و پرورش روح انسانی نیز نمی‌شود.

به مناسبت ماه مبارک رمضان و انفاقی که در این ماه بیشتر از هر ماه دیگری اتفاق می‌افتاد گفتگویی با امام جمعه بخش سنگر انجام دادیم که در پیش رو می‌خوانید؛

اموال فقرا و مستمندان در اموال متمولین است

حجت الاسلام کمال تجدد، امام جمعه سنگر فضای حاکم بر ماه مبارک رمضان را در بین مردم فضایی نوع دوستی، انسان دوستی و دگر دوستی دانست و به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: می‌توان از این فضای حاکم بر دل‌های مومنین و مومنات استفاده بهینه کرد.

وی تحقق یکی از شعائر اسلامی و ایمانی را اطعام و انفاق به ضعفا و فقرا و دستگیری از ایتام عنوان کرد و افزود: به قدری این کار اهمیت دارد که خدای متعال می‌فرماید «آنهایی که نسبت به نیازمندی ضعفا و یتیمان عکس العملی منفی نشان می‌دهند ایمان به قیامت ندارند».

حجت الاسلام تجدد بیان کرد: تحقق این دستور الهی به اندازه‌ای مهم است که وقتی رسول مکرم اسلام(صلی الله علیه وآله) در جمعی دیدند یکی از بزرگان قریش برای نشستن در کنار فقیری ممانعت می‌کند، به وی فرمودند: ترسیدی که فقر او به تو اصابت کند؟ پس آن مرد قریش پاسخ داد: من ثلث مالم را به این فقیر می‌دهم. اما فقیر قبول نکرد. وقتی از او پرسید چرا بخشش مرا قبول نمی‌کنی؟ فقیر پاسخ داد: می ترسم همانند تو متکبر شوم.

امام جمعه سنگر اظهار کرد: خدای متعال اموال فقرا و مستمندان و حقوق آنان را در اموال متمولین قرار داده است.

وی تصریح کرد: اگر کسی که اموالی دارد ولی این حق را انجام ندهد خدای متعال حق فقرا را از اموال آنها گرفته و به کسی خواهد داد که به صدقه فقرا عمل کند.

حجت الاسلام تجدد ادامه داد: در آیات متعدد قرآن کریم می بینیم که کسی که در خانه ما را می زند حقی بر گردن ما دارد و ما در اموال خود حقوقی را مشخص کرده که باید به او پرداخت کنیم.

وی اضافه کرد: کسی که از دادن این حق و حقوق اجتناب کند مورد محاکمه خداوند قرار خواهد گرفت.

حجت الاسلام تجدد با بیان اینکه فضای حاکم در ماه مبارک رمضان نیز بخصوص در نیمه آن متعلق به کریم اهل بیت(علیهم السلام) امام حسن مجتبی(علیه السلام) و زبانزد عام و خاص است، خاطر نشان کرد: امام حسن مجتبی(علیه السلام) دو یا سه بار که در روایات آمده تمام امول خود را در راه فقرا قرار داده است.

وی گفت: البته نگاه قرآن این نیست که متمولین تمام اموال خود را در راه خدا بدهند و دادن بیش از اندازه را مجاز نمی‌داند، لذا می‌فرماید«به قدری اموال خود را ببخشید که بعد خودتان دچار مشکل نشوید».

حجت الاسلام تجدد، اولیای دین را که چنین بزرگی و سخاوتی داشتند به عنوان الگویی دانست که چند قدم از افراد عادی جلوتر بوده و در بخشش و بزرگواری همتا ندارند.

امام جمعه سنگر با تاکید بر اینکه بخشش عامل موثر در نهادینه کردن اسلام محبتی است، ادامه داد: ایثار جان و انفاق مال شرط مسلمانی است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه چرا خداوند متعال دستور به انفاق داده است، گفت: در روایات معصومین به نقل از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) آمده است که ایشان فرمودند:«سه چیز باعث توسعه دین اسلام شد، انفاق و بخشش کریمانه حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) که وقتی حضرت خدیجه(سلام الله علیها) با ایشان ازدواج کرد اموال خود را در اختیار رسول خدا قرار داد که بزرگترین قدم را برای توسعه دین اسلام در بین مستضعفان برداشتند، دیگری زکات است که برای جذب قلوب و دل‌های آماده مصرف می شود و سومی خمس است.

حجت الاسلام تجدد افزود: نتیجه اینکه اسلام دین محبت، ایثار، گذشت و فداکاری است.

وی با تاکید بر اینکه بعضی‌ها از مالشان می‌گذرند و برخی‌ها از جانشان، گفت: آنکس که از جانش می‌گذرد ملقب به شهید و کسی که از اموالش می گذرد به سخاوت و سخی یاد می‌شود.

امام جمعه سنگر اظهار کرد: این دو گذشت و بزرگواری مشخصه بارز یک مسلمان واقعی است.

حجت الاسلام تجدد بیان کرد: مسلمانی که با اموالش سخاوت نداشته باشد آن مسلمان یک مسلمان الگوی مصرف نخواهد شد.

وی بیان کرد: انبیاء واولیای الهی با سخاوت جان و مالشان دین واقعی را به ما رساندند.

حجت الاسلام تجدد ادامه داد: برای این در ماه مبارک رمضان نگاه ویژه به مستمندان دستور داده شده که بتوانیم به وسیله این اطعام و ایثار در راه پاک شدن قلب خود گام برداشته و اسلام ناب محمدی را در میان همه طیف جامعه نهادینه کنیم.

پایان پیام/

کد خبر 472499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha