خبرگزاری شبستان: زیادهخواهی آمریکاییها مانع حصول توافق شد. به عبارتی آنچه گفته شده این است که «آمریکاییها فراتر از لوزان خواستهاند!» و همین موضوع باعث بروز اختلاف شده است.این سرخط همه اخبار روزهای گذشته است که از وین مخابره شده است.آمریکایی ها بعد از تماس تصویری با اوباما و تیم امنیت ملی وی در کاخ سفید ، زیر میز بازی زده اند.آنها دبه درآورده اند و اکنون ایران را متهم می کنند که تصمیم سیاسی در سطوح بالا نمی گیرد و اگر مذاکرات شکست بخورد ، ایران مقصر است.اما نکته ی اصلی اینجاست که ایران هیچ گاه لوزان را قبول نداشته است و اساس آن را الزام آور ندانسته اند.لذا باید توجه کرد که آمریکا حتی اگر زیر بار لوزان برود- که زیر بار توافق لوزان هم نمی رود – لوزان در ایران یک بیانیه غیر الزام آور توصیف شده است.
در همین حال است که کری می گوید آماده است تا وین را ترک کند و شکست مذاکرات را اعلام نماید. به عبارت دیگر کری ایران را تهدید کرده بود و می کند که اگر ایران بر حقوق خود پافشاری کند ، مذاکرات فرو می پاشد و توافق موقت ژنو شکست می خورد.در حالی که تیم ایرانی هم آمادگی را خود برای ترک وین اعلام کرده است و بر خطوط قرمز خود تاکید می کند ،آمریکا که اکنون نقشه خود را شکست خورده می بیند و می داند ایرانی ها توافق لوزان را الزام آور نمی دانند، از همین حالا شکست احتمالی مذاکرات را متوجه ایران کرده است و تهدید می کند ، شکست مذاکرات ، پایان آن خواهد بود و دیگر توافق ژنو تمدید نخواهد شد.
در همین اثنا که همه می گویند اگر آمریکا توافق لوزان را قبول کند و توافق نشود ، انگاه ایران مقصر است ؛ وزیر خارجه ایران در دیپلماسی جالب و نوین خود سعی در تغییر قاعده بازی دارد.ظریف با دیپلماسی بالکنی خود به میان خبرنگاران می آید ، با آنها صحبت می کند و آمریکا را به گوشه رینگ می راند.همه جهان پیام های ظریف را می شنوند و مخابره می کنند.اینجا دیگر کسی نمی تواند ظریف را سانسور کند و میدان را به کری دهد.از سویی دیگر ، نمود دیگر دیپلماسی بالکنی ظریف ، پیام تصویری وی بود.جمله کلیدی وی آنجا بود که گفت:« دستیابی به توافق نیازمند شجاعت برای مصالحه، خودباوری برای انعطاف، پختگی برای تصمیمات منطقی، خردمندی برای کنار گذاشتن توهمات و جسارت برای عبور از عادت های کهنه است.
برخی لجوجانه معتقدند که فشار اقتصادی و نظامی به تسلیم می انجامد. آنها فکر می کنند که می توانند کماکان به هزینه جان و مال دیگران، خیالپردازی های موهوم خود را دنبال نمایند.طرف مقابل بین فشار و توافق باید یکی را انتخاب کند.»حالا همه جهان می دانند که اگر ایران توافق نکرد ، مشکل از ایران نیست.بلکه فشار طرف مقابل و زیاده خواهی آنان مانع از یک توافق خوب شده است.به این ترتیب با هوشمندی ظریف ، توپ حالا در زمین آمریکا قرار دارد و نه ایران.
دیپلماسی ایران در شبکه های غربی با ابتکار ظریف؛حمله به تیم آمریکایی:
«سخت در تلاش هستیم ولی عجلهای نداریم. این حرف را از من داشته باشید: شما نمیتوانید اسبها را وسط مسابقه عوض کنید».این متن توئیت محمد جواد ظریف بود.وی با این کنایه رسما اعلام کرد که آمریکا دبه در آورده است و مذاکرات را با شکست مواجه خواهد کرد. توییتی که فوری بازتاب آن در رسانه های آمریکائی به سرعت منتشر شد و باعث سخنرانی سریع جان کری در جمع خبرنگاران شد. این پیام کوتاه باعث شد که کمی حالت دستپاچگی ،بهم ریختگی و نشان دادن عدم وحدت در تیم مقابل باشد.این ضرب المثل که دکتر ظریف به کار برد در زمان خود بسیار بجا بود . زیرا این ضرب المثل توسط خود آمریکائیها و در زمانهایی که بخواهند در زمینه مذاکرات، کمپین های و یا گفتگوهای حساس طرف مقابل خودشان را ترور شخصیتی کنند استفاده وسیع می شود.بدین ترتیب وزیرخارجه ایران ، توپ را به زمین طرف آمریکایی انداخت و پروژه مقصرسازی ایران را با شکست مواجه کرد.
نویسنده:بهنام خسروی
پی نوشت:
- http://www.nytimes.com/2015/07/11/world/middleeast/iran-blames-us-for-delays-on-nuclear-deal.html?_r=0
پایان پیام/
نظر شما