سينماي ايران در فقر تنوع موضوعات به سر مي‌برد

خبرگزاری شبستان: مسئول انجمن فیلم سازمان بسیج هنرمندان استان زنجان با اشاره به نقش اثرگذار هنر سینما در سبک زندگی گفت: متاسفانه سينماي ايران در فقر تنوع موضوعات به سر مي‌برد.

حمید پونه، مسئول انجمن فیلم سازمان بسیج هنرمندان استان زنجان به خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان اظهار کرد: ناگفته پيداست كه يگانه فراورده هنري در روزگار ما كه در عام و خاص موثر افتاده و به قول يكي از دوستان آموزگار زندگي و تفكر بشر قرن نو شده سينماست.

 

وی ادامه داد: بي راه نيست اگر بگوييم كه تنها ملت‌هايي خواهند توانست در عرصه همان نفوذ فكري و فرهنگي و حتي گاه اقتصادي داشته باشد كه سيني را به تصرف فرد در آورند، زبانش را فرا گيرند و با جهانيان مكالمه کنند.

 

این مقام مسئول افزود: كشوری با گذشته پر افتخار فرهنگي و موقعيت والاي منطقه‌اي و جانمايه‌هاي اصيل فرهنگ ديني- ملي اگر نخواهد و نتواند كه بر اين ابزار و زير مجموعه‌هاي آن (تلويزيون، و پديده ماهواره) مسلط شود، و سخن فرهنگي خود و حتي راه و روش سرگرمي و نقش تفنني ويژه‌اش را در قالب تصاوير عرضه‌كننده مسلماً در عرصه فرهنگ جهاني تأثير واقعي و روشمندي را بر جاي نخواهد گذاشت، تأسف‌آور است بعد از گذشت چند دهه، تعاريف نكنيم اغراق هم نه سعي نكنيم واقعيت‌ها را كتمان نكنيم، هرگونه كوشش براي توصيف‌هاي ساده لوحانه و مثبت‌نگر بي‌فايده است.

 

پونه با اشاره به اینکه ميزان بينندگان سينما در طول دهه اخير سال به سال در مسير رشد منفي است، یادآور شد: كيفيت هنري، فني و محتوايي آثار سينمائي در حال سقوط دائمي است.

 

به گفته وی، موفقيت‌هاي جشنواره‌اي و بخش جهاني فيلم‌هاي ايراني به شكل فزاينده‌اي كم شده است، بي‌ثباتي هزينه‌هاي توليد و پخش و بالا رفتن دائمي آن‌ها، بدون توجه به مسير نفي، افزايش نيافتن پرده‌هاي نمايش فيلم با توجه به رشد جمعيت شهري و عدم نمايش آثار سينماي جهان صنعت نمايش فيلم در ايران را به مرز سقوط كشانده است.

 

مسئول انجمن فیلم سازمان بسیج هنرمندان اضافه کرد: فيلمسازان معتبر ما روز به روز ايزوله‌تر شده‌اند، گروهي كاملاً حساب خود را جدا كرده‌اند، گروهي اصلاً نمي‌توانند كار كنند عده‌اي هم به ته انگيزه‌هايشان رسيده‌اند.

 

وی افزود: مسئولان و ارگان‌هاي بالا، بالادستي فرهنگ و سياست روز به روز اين موجود شيرين را بيشتر به فراموشي سپرده‌اند.

 

پونه دليل عمده ريزش مخاطب در سال‌هاي اخير را نوع فيلم‌هاي نمايش داده شده اعلام کرد و افزود: عدم تنوع و جذابيت موجب شده است تا نتوان تماشاگر را به سالن‌ها كشاند.

 

وی با یادآوری اینکه سينماي ايران در فقر تنوع موضوعات به سر مي‌برد، ادامه داد: فقر تنوع و جذابيت موضوعات فيلم‌ها لزوماً بر فقر و ناتواني فيلمنامه و نويسنده آن‌ها نيست در بين مميزي‌ها و تصميم‌گيري‌هاي مشخصي و گاهي سليقه‌اي كه در راه خلاقيت نويسنده و كاربرد آن توسط فيلمساز مي‌شود داشتن مميزي يكي از حقوق واضح و لازم هر حكومتي است كه سينماي دولتي دارد، اما بر شرط آن‌كه از قاعده و قانون پيروي كند كه نه منافع حكومتي اعم از ايدئولوژي مادي و فرهنگي به خطر بيفتد، نه منافع سرمايه‌گذار سينمايي تا زماني كه اين تعامل بين اين دو قشر به وجود نيايد، دم زدن از رشد و بالندگي سينما در هر ژانري بي‌نتيجه خواهد بود.

 

به گفته پونه، عمده‌ترين مشكل فيلمسازان ما هزينه‌هاي بسيار زياد توليد است، و در كنار آن نبود ابزار و امكانات فني كافي، اگر سينما را به سه بخش زنده افرازي، نرم‌افزاري و سخت‌افزاري تقسيم كنيم بخش سخت افزاري در درجه اول قرار دارد و بودجه‌اي كه سالانه به هر ارگان و سازماني كه متولي است اختصاص مي‌يابد كافي نيست.

 

وی با تاکید بر اینکه آثار فاخر هميشه به توليد بستگي دارد، تا توليد مستمر وجود نداشته باشد صحبت درباره آن بي‌معناست، افزود: بايد در حركت اول چرخه توليد را به راه بيندازيم بعد سراغ آثار فاخر برويم، اين‌گونه آثار از دل كار به وجود مي‌آيد و به تلاش و همت فيلمسازان وابسته است.

 

پونه با بیان اینکه متأسفانه فيلمسازان ما جايي براي عرضه توليدات آثار کوتاه خود ندارند، ادامه داد: تلويزيون در چارچوب سياست‌هاي خود عمل مي‌كند، با اين‌كه سينما و تلويزيون با هم فاميلند، ولي تلويزيون در پخش آثار توليدي سليقه‌اي يا به نوعي اصلاً پخش نمي‌كند، به هر حال پخش آثار توليدي فيلمسازان جوان از تلويزيون در آن‌ها ايجاد نشاط، انگيزه مي‌كند.

 

وی یادآور شد: اگر به ارگان‌ها و مؤسسات فرهنگي مراجعه كنيد، با انبوهي از فيلم‌هاي توليد شده مواجه مي‌شويد كه در آرشيوشان خاك مي‌خورند، كه فرصت و امكان نمايش فراهم نشده در اين خصوص هم بايد اداره ارشاد با معاونت فرهنگي شهرداري به تعامل برسند مي‌توان اين آثار را در فضاهاي باز، كانون‌هاي فرهنگي مساجد، و سالن‌هاي شهر براي استفاده عموم مردم به اکران گذاشت.

 

این مقام مسئول با اشاره به اینکه هنر هميشه به جسارت و نوآوري محتاج است، تصریح کرد: افرادي مي‌توانند جسارت كنند كه در ذهن خلاقيت دارند يعني حضور جوانان در اين مقطه يك ضرورت است، آن‌ها چون هنوز درگير برخي مناسبات نشده‌اند، مي‌توانند جسارت بيشتري به خرج دهند.

 

مسئول انجمن فیلم سازان بسیج هنرمندان استان زنجان به مساله آموزش در بین جوانان علاقمند به فیلم سازی اشاره کرد و افزود: استان زنجان مملو از جوان‌هاي با استعداد است، اين جوانان بايد توسط مراكز متولي جذب و حمايت شوند، از هنرمندان قديمي و پيشكسوت هم بايد برای ایجاد انگیزه در بین جوانان دعوت به عمل آيد.

 

به گفته پونه، در طول هر سال ارگان‌ها و سازمان‌هاي فرهنگي و هنري جشنواره‌هاي متعددي برگزار مي‌كنند كه موضوعات آن سفارش يا مناسبتي است، يعني در ديگر زمينه‌ها نه توليد داريم نه جشنواره.

 

وی به آسیب های اجتماعی همچون بيكاري، اعتياد، طلاق، و ساير مسائل اجتماعي اشاره کرد و افزود: ما يك انقلاب و هشت سال جنگ را پشت سر گذاشتيم، در كشور ما مشكلات زيادي وجود دارد، يعني اگر 24 ساعته همه به فكر راه حلي براي مشكلات باشيم باز هم سي سال زمان نيازمنديم، موضوعات متنوعي در جامعه داريم كه اگر به آن‌ها پرداخته شود راه‌گشا خواهد بود.

 

مسئول انجمن فیلم سازان بسیج هنرمندان استان زنجان ادامه داد: آمار طلاق در جامعه ما بسيار بالاست، اعتياد جوانان ما را تهديد مي‌كنند، يا همين بحران آب كه بايد سال‌ها پيش چاره‌انديشي مي‌كردند، يا مشكلات اقشار مختلف جامعه مثل معلمين آموزش و پرورش كه هر دولتي روي كار آمده اين قشر مظلوم هميشه معترض مطالبات و رفع مشكلات خود بوده‌اند و .... تمامي موارد ذكر شده را مي‌توان در قالب فيلم توليد و راهكار به مسئولين ارائه كرد و حتي براي آن جشنواره‌اي ترتيب داد.

 

پایان پیام/

کد خبر 471966

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha