از جمع بندی نهایی مذاکرات تا دلایل کوتاه نیامدن آمریکا در مورد تحریم ها

خبرگزاری شبستان: ادامه سریال راستی آزمایی ایران توسط آژانس، جمع بندی نهایی مذاکرات ایران و ۱+۵، ابهامات حول محور توافق بر سر نحوه برداشتن تحریم ها، دلایل کوتاه نیامدن آمریکا در مورد تحریم ها برخی از مهمترین عناوین خبری در حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ادامه سریال راستی آزمایی ایران توسط آژانس، جمع بندی نهایی مذاکرات ایران و ۱+۵، ابهامات حول محور توافق بر سر نحوه برداشتن تحریم ها، دلایل کوتاه نیامدن آمریکا در مورد تحریم ها برخی از مهمترین عناوین خبری در حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

تپش قلب کوبورگ در وین/حضور همگانی در مذاکرات/متن برجام به وزرا می رسد

مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در روزهای پایانی خود از روز پنجشنبه وارد وقت تمدیدی شده است. روز پنجشنبه این مذاکرات با دیدارهای سخت ظریف وهمتایان اروپایی و آمریکایی و چینی اش پیگیری شد.

اولین دیدار ظریف در روز پنجشنبه با فرانک والتر اشتاین مایر وزیرخارجه آلمان بود. در این دیدار که «حسین فریدون» دستیار ویژه رییس جمهوری هم حضور داشت، مواضع و موارد اختلافی بررسی شد.

اشتاین مایر صبح پنجشنبه نیز در حاشیه نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا که در وین برگزار شد، گفت: فقط می توانم اطمینان بدهم تمام طرف هایی که در وین هستند، با عزم راسخ آمده اند تا به توافق برسند.

وی افزود: واضح است که ما هنوز به توافق نرسیده ایم. همچنان موانع کوچک و بزرگی وجود دارد و ما تمام کوشش خود را می کنیم تا این موانع را از پیش رو برداریم.

مسائل فنی سهم غالب مذاکرات شنبه وین

سومین روز از وقت اضافه مذاکرات هسته ای امروز درحالی پیگیری شد که سهم غالب این گفتگوها به مسائل فنی اختصاص یافت.

بنابراین گزارش، نشست معاونان وزیران خارجه ایران و امریکا و نیز اروپا که از صبح شروع شده بود، ظهر پایان یافت.

اما از سوی دیگر به نظر می رسد نشست صالحی - مونیز پایانی ندارد. این دو طی روزهای گذشته ساعتهای طولانی جلسه داشتند و سهم غالب مذاکرات را به بحث فنی اختصاص داده اند.

گفت و گو های معاونین نیز به گفته یکی مقام امریکایی پیشرفت هایی داشته ولی یک یا دو موضوع برای تصمیم گیری در سطح وزیران خواهد ماند.

علاوه براین، محمدجواد ظریف و جان کری عصر شنبه در ادامه مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 در وین دیدار و گفت‌وگو کردند.

ابهامات حول محور توافق بر سر نحوه برداشتن تحریم ها

در ادامه مذاکرات هسته ای در وقت اضافه در وین محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و جان کری وزیر خارجه آمریکا به دیدار و گفتگو پرداخت.

به موازات این گفتگوها علی اکبر صالحی و ارنست مونیز هم بحث ها فنی را پیش بردند و سید عباس عراقچی، مجید تخت روانچی، وندی شرمن و هلگا اشمید هم به بررسی متن برجام پرداختند.

بنابراین گزارش، اخبار منتشر شده دیروز از چند و چون مذاکرات هسته ای متناقض بود. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه به نقل از دو دیپلمات بی‌نام نوشته است که کارشناسان ایران و گروه موسوم به 1+5 بر سر چگونگی و زمانبندی برداشته شدن تحریم‌ها، به توافق اولیه رسیده‌اند.

به گفته این دیپلمات‌ها که خواسته‌اند نامشان فاش نشود، با این وجود مقامات ارشد طرفین باید این سند را که مشخص می‌کند کدام تحریم‌ها و در چه زمانی برداشته می‌شوند را تائید کنند.

از احیای شب قدر در وین تا حضور وزرای خارجه در مذاکرات

تیم مذاکره کننده کشورمان شب گذشته در مراسم شب قدر مرکز جامعه اسلامی وین حضور یافتند. محمد جواد ظریف که به همراه علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی و هیات مذاکره کننده هسته ای در این مراسم شرکت کرده بود در جمع خبرنگاران گفت: در تلاش هستیم برخی از اختلافات باقی مانده را حل کنیم اما در برخی موارد هنوز اختلاف ها باقی است. نتیجه هنوز معلوم نیست.

وی یادآور شد: از مردم درخواست دعا داریم تا هرچه که صلاح اسلام و مسلمین و صلاح ملت است، مقدر شود.

همچنین روز گذشته در چهارمین روز از وقت اضافه تعیین شده برای مذاکرات هسته ای، محمد جواد ظریف و جان کری دو دیدار برگزار کردند و در آن آخرین بررسی های معاونان را مورد بحث قرار دادند.

در اولین دیدار روز گذشته این دو وزیر خارجه معاونانشان حضور داشتند و در دومین دیدار صالحی و مونیز آن ها را همراهی می کردند.

روز دوشنبه قرار است محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با همتایان خود در وین به گفت‌وگو بپردازد.

بر همین اساس ساعت 12:30 به وقت محلی ظریف با هاموند همتای انگلیسی دیدار می‌کند و  ساعت 14 با لاوروف وزیر خارجه روسیه و ساعت 15 نیز با لوران فابیوس همتای فرانسوی دیدار خواهد کرد.

جمع بندی نهایی مذاکرات ایران و ۱+۵ حاصل شد

یک منبع آگاه از اعضای کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان از حصول جمع بندی نهایی در مذاکرات هسته ای خبرداد.

وی در تشریح این جمع بندی گفت: آنچه که باید در نهایت مذاکرات حاصل می شد شده است اما طرفین در تردید هستند که این جمع بندی را به امضا برسانند یا به صورت اعتماد دو طرف آن را اجرایی کنند.

وی تاکید کرد:  گفته می شود این توافق نهایی بنا به مکانیزمی حاصل شده که نیازمند امضا یا تائید پارلمان های دو طرف نباشد.

در همین رابطه پیش از این، حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، در پیامی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده است، نوشت:

گفته می شود با وجود ابهام در رعایت خطوط قرمز، توافق صورت گرفته است و اعلام عمومی آن به بعد از ایام شهادت امیرالمومنین تاخیر افتاده. باورم این نیست هر چند عده ای برای تحققش تلاش می کنند. آنچه در حال حاضر می توان به جرات گفت، طرح فرض های مختلف مساله و نتایجی است که بر آن مترتب میشود.

ادامه سریال راستی آزمایی ایران توسط آژانس

در حالی نیویورک تایمز خبر از تشدید بازرسی های آژانس از تاسیسات هسته ای ایران می دهد که معاونین آمانو وارد تهران شده اند.

بنابراین گزارش، روزنامه نیویورک‌تایمز روز دوشنبه در گزارشی با موضوع مذاکرات هسته‌ای و توافق احتمالی ایران و 1+5،‌ نوشته است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قصد دارد پس از توافق از ابزارهای جدید برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران استفاده کند.

نیویورک تایمز گزارش داد: «نیروی ویژه بخش ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال آماده شدن برای اقدام سریع در صورت رسیدن مذاکره‌کنندگان آمریکایی و ایرانی به توافق هسته‌ای هستند. ۵۰ یا تعداد بیشتری از اعضای کارکشته واحد بازرسی آژانس در حال آماده کردن مجموعه‌ای از ابزارهای نظارتی جدید هستند که بسیار پیچیده‌تر از آنچه قبلا در ایران استفاده شده، می‌باشد».

این روزنامه درباره «ابزارهای جدید» نوشت: «این ابزارها سنسورهای لیزری، دوربینهای هوشمند و شبکه‌های رمزگذاری شده هستند که به بازرسان اجازه خواهد داد از نزدیک زیرساختهای هسته‌ای ایران را از مقر فرماندهی‌شان در وین نظارت کنند».

گام مهم ایران و آژانس به موازات مذاکرات

«بهروز کمالوندی» دوشنبه شب در پایان سفر یک روزه هیات کارشناسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورمان، به تفاهم های انجام شده در سفر اخیر «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس به تهران و تاکید طرفین بر سرعت دادن به روند همکاری مشترک برای حل و فصل مسایل باقیمانده اشاره کرد و افزود: سفر این هیات به تهران در فاصله چند روز پس از سفر آمانو، نشان دهنده عزم جدی طرفین برای ارتقاء اثر بخش همکاریهاست.

وی، جلسات کارشناسی مشترک را که از اوایل صبح دوشنبه تا ساعات پایانی شب ادامه داشت، سازنده، صریح، همراه با درک مشترک و رو به جلو بیان کرد و گفت: تفاهم حاصل از مذاکرات انجام شده در جریان سفر هیات کارشناسی آژانس به کشورمان که تماما در چارچوب منافع ملی و ملاحظات امنیتی منطبق بر خطوط قرمز نظام است، تعامل فنی میان ایران و آژانس را تسهیل خواهد کرد.

وی با اظهار امیدواری نسبت به تداوم مسیر سازنده پیش رو، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تداوم همکاری مشترک با آژانس در چارچوب مقررات عمومی این نهاد بین المللی را اعلام کرد.

این هیئت پنج نفره آژانس بامداد یکشنبه وارد تهران شده بودند و شب گذشته تهران را ترک کردند.

مذاکرات هسته ای روی دور تند

ایران و گروه ۱+۵ در حال حاضر در وین درحال بحث و مذاکره برای دستیابی به یک توافق جامع هسته ای  تا روز ۷ جولای سال جاری هستند.این مذاکرات در سوم آذر 1393 تمدید شد و بعد از آن قرار بود تا 10 تیرماه طرفین به متن توافق نهایی دست پیدا کنند اما مذاکرات برای چند روز دیگر هم تمدید شد. زیاده خواهی های کشورهای غربی و دبه درآوردن آمریکایی ها خلاف بیانیه لوزان ، از جمله موانع دست یابی به یک توافق منصفانه است.ایران و آمریکا بر سر بازرسی ها ، تحریم ها و تحقیق وتوسعه برنامه غنی سازی صنعتی و صلح آمیز هسته ای ایران اختلاف نظر دارند.

اظهارات صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی ، حضرت آیت الله خامنه ای ؛ موضع طرف ایرانی را بسیار مستحکم تر از گذشته نمود و چهارچوب های اعلامی ایشان و خطوط قرمز مد نظر معظم له ؛آرایش و ثبات و استحکام مواضع طرف مقابل را در هم ریخت و محاسبات تفوق طلبانه آنها را بر سر میز، به شدت تغییر داد.

گزارش آژانس درباره پی.ام.دی تا پایان سال ۲۰۱۵ به چه معناست؟

یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سفر خود به ایران گفت: وی با بیان اینکه با همکاری از سوی ایران پیشرفت حاصل شد، افزود: ما تا انتهای سال می‌توانیم گزارشی را در خصوص راستی آزمایی ابعاد نظامی احتمالی منتشر کنیم که یک ارزیابی در خصوص ابعاد احتمالی نظامی ایران ارایه کند.آمانو در ادامه گفت: اگر توافق حاصل شود آژانس آماده است تا در بقیه موضوعات همکاری کند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان یک از ارگان های تخصصی شورای امنیت ، معلول شرایط بعد از جنگ جهانی دوم است.در آن شرایط و نظام بعد از جنگ جهانی دوم ؛ کشورهای فاتح جنگ به خصوص آمریکا برای اعمال قدرت و کنترل توان هسته ای کشورها به نهادسازی روی آورده و درصدد بوده و هستند که از طریق این نهاد ، وجهه و مشروعیت اقدامات زورگویانه و زیاده خواهانه خود را افزایش دهند و این طور ادعا کنند که همه نگرانی های آنان ، نگرانی یک نهاد فنی و حقوقی بین المللی است که جامعه جهانی و تعداد زیادی از کشورها را نمایندگی می کند.اما در واقعیت این طور نیست و آژانس همیشه مستقل نبوده است و دبیر کل آن پیوند نزدیکی با سرویس های جاسوسی غربی دارد و از همین آژانس ، اطلاعات محرمانه دانشمندان هسته ای ایران درز کرد و باعث شهادت مظلومانه آنها شد.

چرا آمریکا در مورد تحریم ها کوتاه نمی آید؟

یکی از مهمترین محورهای اختلافی در مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه پنج بعلاوه یک ، سازوکار برداشته شدن تحریم‌ها به خصوص اصل بازگشت‌ناپذیری آنهاست.طرف غربی به رهبری آمریکا حاضر نیستند در مورد تحریم ها انعطافی از خود نشان دهند.آمریکا حاضر نیست تحریمی را لغو کند و هر نوع امتیازی را منوط به تایید راستی آزمایی آژانس می کنند.با توجه به دور نهایی مذاکرات ، سوال اصلی این نوشته این است که چرا طرف غربی حاضر نیست به ایران امتیازی دهد و صرفا خواهان بازی برد – باخت است؟

1. مکانیزم برداشته شدن تحریم‌ها، در کنار برگشت‌ناپذیری آ‌نها و همچنین هم‌وزن‌سازی و همزمان‌سازی اقدامات طرفین علاوه بر بحث درباره طول دوره توافق در اصل همان مباحثی هستند که خانم موگرینی از آنها تحت عنوان " برخی موضوعات سیاسی" یاد می‌کند.این موضوعات ، کارشناسی نیستند و باید در سطح بالای سیاسی – وزرا – با حسن نیت و اراده سیاسی طرف مقابل تصمیم گیری و حل و فصل شوند.

2. چنانچه رهبر معظم انقلاب فرمودند آمریکا در مورد توافق حرفهای پیچیده ای می زند که معلوم نیست از دل آن چه چیزی خارج خواهد شد.ایران صراحتا اعلام کرده است که در روز اجرای توافق باید همه تحریم های اقتصادی و مالی و بانکی شورای امنیت ، کنگره آمریکا و دولت ایالات متحده لغو شوند.آنچه که آمریکا در مورد ساختار تحریم ها و نحوه لغو آنها می گوید یک سیستم مبهم، مشروط، به شدت غیر قابل اعتماد و به هم ریخته از تسکین تحریم هاست که هیچ ضمانتی هم برای تحقق عملی آن وجود ندارد.

هراس کشورهای صادرکننده نفت از بازگشت قدرتمندانه ایران به بازار جهانی طلای سیاه

از زمان آغاز تحریم های ظالمانه ، غیر قانونی و ناجوانمردانه علیه ایران از ابتدای انقلاب اسلامی و شدت یافتن آن با بحران سازی دروغین هسته ای علیه جمهوری اسلامی، اقتصاد ایران همواره هدف اصلی دشمن بوده است.دشمنان ملت ایران در سالهای اخیر ، صنعت نفت ایران را هدف گرفتند.با تحریم های اعمال شده علیه نفت ایران در سال 2012 ، فروش این کالا در جهان از سوی ایران کاهش یافت.با کارشنکی آشکار آمریکا و وزارت خزانه داری این کشور ، ایران نمی توانست نفت بفروشد و در صورت فروش آن هم برای دریافت پول آن محدودیت جدی داشت.با شدت گرفتن این تحریم ها ، کشورهایی نظیر روسیه و عربستان سعودی و برخی صادرکنندگان نفت از غرب قاره آفریقا جای ایران را گرفتند.ایران سهم خود در بازار جهانی را از دست داد و به جای نفت ایران ، نفت روسیه و عربستان ، در پالایشگاهها مصرف می شد.

 

پایان پیام/

کد خبر 471652

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha