رسوب فکری داعش از نیروهای نظامی اش خطرناک تر است

خبرگزاری شبستان: مدیر موسسه ابرار معاصر با اشاره به اینکه رسوب فکری داعش از نیروهای نظامی اش خطرناک تر است، گفت: وحدت کشورهای اسلامی و برجسته سازی ابعاد فقهی دین راه مبارزه با داعش است در غیر اینصورت این تفکرات تمام کشورهای اسلامی و پس از آن کشورهای اروپایی را خواهد  گرفت.

به گزارش خبرنگار سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ، دکتر محمود کلاه چیان، مدیر موسسه ابرار معاصر و استاد دانشگاه در همایش اسلام وحیانی در بیست و سومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با اشاره به اینکه در جریان شناسی تکفیری باید به سه بخش سلف ، تکفیر و داعش پرداخت ، اظهارداشت : جریان سلف بصورت تکفیر جهادی و سیاسی عمل می کند که البته یک مفهوم مشترک میان جریان های تکفیری نیز محسوب می شود .

وی با اشاره به اینکه سلف به معنای پیشین است و در مقابل خلف قرار دارد ، افزود : این ها معتقد به هر چیزی هستند که در سه قرن اول اسلام رخ داده است ، قرن اول صحابه ، قرن دوم تابعین و قرن سوم تابعین ، تابعین را یاد می کنند .

کلاه چیان با اشاره به اینکه بنیاد فکری سلفی از احمد بن تیمیه شروع شد و احمد حنبل در این جریان باب اجتهاد را بست ، افزود : معتقد بودند که اجتهادی وجود ندارد و باید تابع سلف بود و سید قطب در این زمره نگاه سیاسی به این جریان داد ابتدا وهابیت بعد القاعده و در نهایت داعش ایجاد شد.

مدیر موسسه ابرار معاصر با بیان اینکه سلفی گری تکفیری معاصر طرف مقابل را کافر مرتد می داند ، افزود : داعشی ها جبهه النصره را مرتد می دانند و با آنها نیز برخورد دارند.

وی با اشاره به اینکه سلفی گری دوم تبلیغی است ، گفت : در این رویکرد به دنبال رشد اندیشه های سلفی گری ، ترویج عقاید و شبهه افکنی در ادیان دیگر هستند ، بطوری که شاهدیم در مکان های مذهبی شیعیان در عربستان ، کتاب هایی در رد کتب و عقاید شیعیان ارائه می کنند و در این زمنیه خیلی خوب کار کرده اند.

کلاه چیان با اشاره به اینکه سومین نوع سلفی گری سیاسی است و به دنبال قدرت سیاسی هستند ، افزود : حزب علمای گاکستان ، حماس پیش از مبارزات و اخوان المسلمین از این دست هستند و نوع بعدی سلفی گری اصلاحی است که جایگاه کمتری دارد.

مدیر موسسه ابرار معاصر با اشاره اینکه سلفی گری جهادی آخرین بعد فعالیت آنهاست ، تصریح کرد : در این بعد به دنبال مبارزه هستند که برخی معتقدند این روحیه براساس نظرات ابن تیمیه و یا سیر قطب است.

وی گونه دوم را تکفیری ها برشمرد و گفت : تکفیری ها به دنبال اختلاف افکنی در میان مذاهب بویژه شیعه و سنی هستند و حتی به دنبال تفرقه میان سنی با سنی ، شیعه با سنی و همچنین سنی با دیگر مذاهب هستند .

کلاه چیان اضافه کرد : در بعد سیاسی تکفیری ها بدنبال شراکت در قدرت هستند .

مدیر موسسه ابرار معاصر با اشاره به گونه سوم یا همان داعش گفت : داعش از همان روز نخست ادعای خلافت داشت و براساس نظر اهل سنت که برای رسیدن به قدرت چهار راه ؛ شورا ، استخلاف ، حل و عقد و قهر و استیلا را دارند ، داعش راه قهر و استیلا را در پیش گرفته است و با همین نظر در عراق ، سوریه و افغانستان مشغول هستند که خیلیفه صاحب سیف غالب بر سیف های دیگر است.

وی در تحلیل جریان شناسی سلفی ها گفت : نسل اول سلفی ها اولویت مبارزه با غرب را داشت که در آن عصامه بن لادن چهره شاخص بود ، نسل دوم به دنبال مبارزه با شیعیان بود که در آن زرقاوی و ظواهری چهره های شاخص بودند و در نسل سوم که داعش و ابوبکر بغدادی چهره شاخص آن هستند ، مبارزه با دشمن نزدیک در دستور کار است و مشاهده می شود که در کل در این سیر تحولی از دیگران به داخل رسیده اند.

کلاه چیان با اشاره به ویژگی های نسل سوم سلفی ها یا همان داعش افزود : اصالت سرزمینی ، ادعای خلافت اسلامی داشتن ، از بین بردن دشمن نزدیک ، عمل گرایی مطلق با فقر دانشی ، جوان گرایی و یارگیری از جوانان غری ، تکفیرگرایی ، عدم تمرکز و واگذاری امور به خلفای محلی و شبکه ای و سیستمی کار کردن از ویژگی های داعشی هاست.

مدیر موسسه ابرار معاصر اضافه کرد : داعش پس از حضور در عراق و سوریه به دنیال حضور در ایران بود که توان دفاعی ایران مانع شد و هم اکنون به افغانستان رفته است و پس از آن به سراغ پاکستان و آسیاس میانه خواهد رفت.

وی با شاره به اینکه رویکر اصلی داعش خلافت در مثلث عرق ، سوریه و ترکیه است که بنا دارد با ورود به اردن بخشی از این مثلث را محقق کند ، افزود : بدین صورت خطر داعش از عربستان دور می شود اما می تواند بر روی ایران تاثیرگذار باشد .

کلاه چیان با اشاره به اینکه داعش یک جریان با رسوب فکری است و این خطر بیش از حضور نیروهای نظامی اش ، خطرناک است ، گفت : داعش در عملیات روانی بسیار قدرتمند است و به راحتی از بین نخواهد رفت و اگر وحدت کشورهای اسلامی شکل نگیرد و رویکرد فقاهتی در دین برجسته نشود ، تمامی کشورهای اسلامی و پس از آن کشورهای اروچایی را درگیر تفکرات خود خواهند کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 471641

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha