معصومه حاجی مقصودی، استاد حوزه علمیه خواهران فاطمیه سلام الله علیهاکرمان که ترم آخر رشته دکتری نهج البلاغه را در دانشگاه قرآن و حدیث قم می گذراند، به مناسبت شهادت امام علی(علیه الاسلام)در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمان با بیان اینکه مباحث اخلاقی در نهج البلاغه به لحاظ نامه های امام علی(علیه السلام)به کارگزاران، بیشتر جنبه اجتماعی دارد اما بعضی نیز مانند صفات متقین جنبه فردی هم دارد؛ افزود: یکی از فضایل اخلاقی که امیر مؤمنان علی (علیه السلام) بر آن تأکید میورزند "انصاف" است؛ از دیدگاه ایشان انصاف، برترین ارزشهاست: «الانصاف، افضل الفضائل»؛ بنابراین برترین ثواب هم از آنِ انصاف خواهد بود.
وی گفت: برای فهم دقیق مفهوم انصاف، به سراغ فرمایشات حضرت رسول (صلی الله علیه و اله) می رویم که خویش را شهر علم معرفی می فرمایند. نقل شده است: یک مرد عرب، ركاب پيغمبر را گرفت و عرض كرد: اى رسول خدا! عملى به من ياد ده كه اگر انجام دهم داخل بهشت شوم. ایشان فرمودند: آنچه دوست دارى مردم براى تو انجام دهند براى آنان انجام ده و آنچه دوست ندارى كه مردم درباره تو انجام دهند درباره آنها انجام نده.
این استاد حوزه علمیه خواهران تصریح کرد: شاید بتوان گفت یکی از علل برتری انصاف به این خاطر باشد که انصاف، كار آسانى نيست؛ زيرا هميشه انسان مايل است نفع خويشتن و نزديكان خود را بر ديگران ترجیح دهد. به طور مثال اگر می خواهد بخششی داشته باشد بهترین آن از آنِ خویشاوند و دوستان اوست. اگر می خواهد علمی بیاموزد و سودی ببرد باید بهترین نفع از آنِ او باشد؛ ولی شاید همین فرد در دادن سود و نفع به دیگران چنین لحاظی نداشته باشد.
وی افزود: حتی گاهی انسان برخی از رفتارها را در حق خود نمی پسندد؛ ولی به راحتی در حق دیگران اعمال میکند؛ مانند اینکه نمی پسندد دقیقه ها در نوبت سوار شدن وسایل نقلیه عمومی، برای رسیدن به مقصد معطل شود و دیگری از راه برسد و بدون دقت به افراد منتظر، سریع سوار شود و خوشحال به نتیجه برسد؛ ولی شاید بارها خود چنین کرده باشد یا انسان نمی پسندد کسی در مورد او یا خویشان او یا همشهری های او به طور مطلق ویژگی هایی مطرح شود؛ ولی به راحتی ممکن است در مورد دیگران به طور مطلق قضاوت کند که فلان جایی ها چنین و چنان هستند، امثال این قبیل کارها متأسفانه در بین مردم بسیار شایع است.
استاد حاجی مقصودی با اشاره به اینکه از دیدگاه حضرت امیر (علیه السلام)، انصاف ورزیدن با وجود سختی هایش دارای آثار ارزشمندی در همین دنیاست؛ اظهار داشت: از جمله می توان به نقش آن در گره زدن قلب ها و استوار شدن دوستی ها اشاره کرد؛ به همین خاطر در حدیث دیگری فرمودهاند: «الْإنْصافُ يَرْفَعُ الْخِلافَ وَيُوجِبُ الْإئْتِلافَ»؛ انصاف، اختلافات را برطرف مى سازد و موجب اتحاد صفوف مى شود و یا در فرمایش حضرت رسول اكرم (صلی الله علیه و آله) است که انصاف در رفتار، موجب تأخیر در اجل و بهره مندی از عقل می شود.
وی ادامه داد: اینکه گفته می شود در شب قدر تقدیرها نوشته و مسجل می شود بر اساس لیاقت ها و اعمال اختیاری خود انسان است؛ انسان می تواند با دقت در رفتار و گفتار خود و انصاف ورزیدن به مردم، زمینه بهترین توفیقات و خیرات را برای خود فراهم سازد.
دانش آموخته رشته نهج البلاغه با ابراز امیدواری بر اینکه خداوند به ما توفیق عنایت فرماید که همیشه کارهای مورد رضایت الهی را انجام دهیم و از کارهای مطابق نفس و شهوت پرهیز کنیم؛ گفت: بهترین کار برای فهم رضایت خداوند الگو گرفتن از حضرات معصومین (علیهم السلام) است و با مراجعه به سیره و فرمایشات ایشان می توان به بهترین زندگی و سعادت دست یافت و در این زمینه مراجعه به نهج البلاغه می تواند خیلی مفید باشد؛ زیرا دریایی است که با خواندن آن روح انسان شاداب و پرطراوت می شود و راه خود را با روشن ترین صورت می یابد.
پایان پیام/
نظر شما