به گزارش خبرنگار شبستان، آیتالله عبدالله جوادی آملی، مفسر قرآن کریم در مراسم افتتاح مرحله نخست ساخت مسجد و مدرسه علمیه امام حسن عسکری (ع) با اشاره به اینکه مسجدیها اهل حریت، آزادی و آزادگی هستند و انسان آزاده، مظلوم و ظالم نیست بلکه با استقلال و اندیشه زندگی میکند، درباره ساختار مجموعه امام حسن عسکری(ع) گفت: این مجتمع فرهنگی، عبادی بخشهای متعددی دارد و دو عنصر محوری، مسجد و حوزه علمیه در این مجتمع فرهنگی عبادی از ویژگی های ممتاز آن است. مسجد امام حسن عسکری دارای محرابی است که چشم مسجد است و این مسجد ناظر به کعبه و نمازگزاران نیز نگاهشان به کعبه است.
آیتالله جوادی آملی با بیان این نکته که مسجد به مسجدیها درس بزرگ آزادی و آزادگی میدهد، گفت: درسی که مسجد به مسجدیها میدهد برگرفته از محراب مسجد است، زیرا محراب مسجد توجه انسان را به خانه خدا جلب می کند و خانه خدا کعبه به عنوان بیت العتیق معرفی شده است و در این بیت حاجیان در طواف به دور خانه خدا آزادی و آزادگی را میآموزند و محراب مسجد نیز که رو به سوی بیت عتیق است، به انسان درس حریت و آزادگی و بندگی به دور از بردگی با حفظ استقلال و آزاداندیشی میدهد.
این مفسر قرآن کریم با بیان اینکه قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در زمان جنگ همه نداها در کشور از مسجد آغاز می شد، افزود: جنگ جهانی اول و دوم و کودتای 28 مرداد سال 32 با همه امکانات و توان، کاری از پیش نبردند زیرا از مسجد برنخواسته بودند ولی جنگ ده ساله و جنگ داخلی دو سال اخیر ایران را با مدیریت مساجد پشت سر گذاشتیم و مردانه و جوانمردانه ایستادگی کردیم و قامت برافراشتیم و صدای آزادی و آزادگی ما دشمنان را تسلیم کرد.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: ندایی که از مسجد برمیخیزد، خالی از هوا و هوس و وسوسههای شیطانی است. فرد مسجدی پرتوان و پرتلاش مبارزه میکند. آن کس که میپندارد مردن یعنی پوسیدن او اهل مبارزه نیست، در حالی که کسی که مرگ را پوسیدن نبیند بلکه پوساندن مرگ بداند، او اهل جهاد است. در این صورت انسان فناشدنی نیست، بلکه موجودی ابدی است؛ در چنین شرایطی مسجد به انسان یاد میدهد که او اهل پوسیدن نیست، بلکه او اهل از پوست در آوردن و میراندن مرگ است.
وی اذعان کرد: شیطان انسان را میبیند ولی انسان او را نمیبیند. شیطان قهار است و ما را رها نمیکند؛ در چنین شرایطی خداوند فرمان داد، سنگری را به نام مسجد و تیری را به نام عبادت برای جنگ با او فراهم کنید.
وی با اشاره به این نکته که مردان الهی دارای کعبه درونیاند و همیشه مسجد محراب عبادت و رسیدن به فضیلت است، گفت: قلب مؤمن عرش رحمان است و صاحب کعبه خدا است. انسان با مسجدی شدن وارد حصار الهی میشود و از دشمن بیرون و درون رها شده و همواره در مسیر حق گام برمیدارد.
آیت الله جوادی آملی با اشاره به این نکته که نظام جمهوری اسلامی نظامی مطهر و طاهر است، بیان کرد: نظام مقدس جمهوری اسلامی نظامی برخواسته از مسجد و محراب و خانه خدا کعبه است که همواره درس آزادی و آزادگی میدهد و با طهارت به دست آمده و حفظ میشود.
این مفسر بزرگ قرآن تاکید کرد: انسان حقیقتی خارجی، پویا و متکامل است و قوانین زندگی، حرمت، حریت دارد اما پشتوانه احکام الهی، حقایق و مصادیق واقعی است. احکام فقهی همچون واجب، حرام، مستحب، صحیح، مکروه هستند اما احکام اخلاقی مباحثی است که شامل چگونه زیستن است، همانند ظلم نکردن و اگر کسی از این احکام عدول کند باعث میشود که خود وسیله عذاب آخرت خود را فراهم آورد. به عنوان نمونه میتوان به ظلم ظالم اشاره کرد که ظالم خود آتش هیزم جهنم را فراهم میآورد و از درون میسوزد، در حالی حوزه تأثیرپذیری آتش دنیا محدود است و فقط به لباس، خانه و محدودهای خاص سرایت کرده و میتوان از آن فرار کرد و یا آن را خاموش کرد، ولی آتش آخرت و جهنم از دل شروع شده و پوست و گوش و استخوان و همه جوارح را میسوزاند و هرگز خاموش نمیشود.
وی با اشاره به بیانات امام خمینی (ره) که همگی ریشه در آیات و روایات قرآنی و احکام اسلامی دارد، بیان کرد: سخنان امام خمینی(ره) همگی مبنی بر اصول اسلامی است و نه از سر بیتفاوتی و بیدردی.
وی با یادآوری جایگاه محراب مسجد گفت: محراب مسجد جای مبارزه، آزاداندیشی و دوری از هوا و هوس و گرفتاریهای اخلاقی است و انسان هواپرست توان مبارزه با جهاد اصغر و جهاد اکبر را ندارد، در حالی که انسان مسجدی اهل جنگ و مبارزه با هوای نفس و جهاد اصغر و جهاد اکبر است. انسان مسجدی نه به بیراهه میرود و نه کسی را به بیراهه میکشاند، نه کسی را بازی میدهد و نه بازی میخورد و انسان مسجدی سادهاندیش و منزوی نیست، راه را بر کسی نمیبندد و نمیگذارد کسی راه را بر او ببندد.
آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: حوزههای علمیه مکان حضور عالمان دینی و برای افزایش احساس شرف و عظمت و کرامت انسانی در دنیا بنیانگذاری میشوند و مسلمانان باید از این فضاها استفاده کنند تا بتوانند به آنچه در ماورای آسمانها است، دسترسی پیدا کنند. ماهوارهها در زمان ما خبر از کهکشان و آسمان میدهند ولی جوانان متعهد و مسلمان ایران اسلامی که به فضا سفر کردهاند باید ورای آنچه دیگران از فضا میدانند آگاهی کسب کنند زیرا جوان مسجدی و حوزوی با ملکوت آسمان آشنا است و از حوزه ظاهر و محسوسات خارج است.
وی با استناد به کلام الهی گفت: خداوند باری تعالی می فرماید: "درهای آسمان به روی کفار بسته است و آنها به آن علوم دسترسی ندارند، این در حقیقت علوم آسمانی است والا آنها سالیان پیش به علوم فضا دسترسی پیدا کردهاند.
این مفسر قرآن آنچه را که در جامعه اسلامی رخ میدهد به برکت خون شهدای اسلام دانست زیرا آنها مسیر حق را روشن و راه را برای ما گشودند.
وی با اشاره به خصوصیات اهالی حقیقی مسجد گفت: انسان مسجدی انسانی قوی، مؤمن، به دور از کار بیهوده و بیاساس است بلکه به فعالیت های ماندگار، پایدار و ثمربخش میپردازد و هرگز به دنبال اعمال بیهوده و زودگذر نیست. انسان مسجدی به دنبال سود و سیاست نیست و مردان الهی با این مسایل از پای نمینشینند و از لغو و بیهوده میپرهیزند. انسان مسجدی و حوزوی اهل قرآن و عترت، معتکف مسجد و منتظر مبعث و نیمه شعبان است و تسلیم و بازیخور مسایل روزمره دنیا نمیشود و میتواند بر همه مسایل با روحیه خود فایق آید.
آیتالله جوادی آملی گفت: مسجد مکان شهیدپروری و پرداختن به اوصاف معنوی و الهی است و امیدواریم مردم ما نیز بتوانند از این امتیازات و ویژگیها بهرهمند شوند.
نویسنده تفسیر قرآن تسنیم با اشاره به هوای نفس و مراتبی که شیطان با وجود عبادت به آن رسید ولی آن را تباه کرد، گفت: شیطان با سابقهای شش هزار ساله در عبادت به خاطر عمل نکردن به دستور پروردگار از درگاه الهی رانده شد اما سوگند یاد کرد که به غیر از اولیا و ائمه هدی همه را گمراه کند. از آنحا که لجبازی قهار است میتواند در غفلت انسان را موثر باشد اما انسان متعهد و مسجدی با جنگ با نفس اماره و هوای نفس به مقابله با دشمن پرداخته و هرگز تصمیم وسوسههای این شیطان خناس نمیشوند.
این مفسر قرآن یادآور شد: شیطان نمی تواند کسی را که وارد دژ و قلعه پروردگار که همان مسجد و خانه خداست میشود، احاطه کند.
وی با اشاره به سخن حکیم الهی قمشهای در مورد جرم شیطان گفت: خداوند شیطان را به دلیل یک سجده نکردن تنها، تنبیه نکرد بلکه به دلیل استکبار ورزیدن و قرار دادن خود در برابر امر خدا مورد عذاب قرار داد.
پایان پیام/
نظر شما