آیت الله سید محمود مجد، مدیر حوزه علمیه باقرالعلوم(ع) در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی های مسجد طراز اسلامی اظهار کرد: مسجد طراز مسجدی است که برنامه های جانبی فراوانی داشته باشد و تنها به اقامه نماز جماعت در آن اکتفا نشود یعنی در خود مسجد واحدهایی به عنوان دفاتر مشاوره خانوادگی، حقوقی و اقتصادی وجود داشته باشد و صندوق قرص الحسنه و شورای حل اختلاف برای رسیدگی به امور مأمومین فعالیت کند.
وی ادامه داد: مسجد علاوه بر آنچه که یاد شد باید برنامه هایی را برای جذب جوانان داشته باشد و آنها را در امور مسجد دخالت دهد، به این مفهوم که افراد قدیمی تر مسجد کارها را پشتیبانی کنند ولی اصل فعالیت های مسجدی دست جوانان باشد تا کشش ایجاد شود. چنین مسجدی با ویژگی هایی که یاد کردم شایسته زمان ماست.
آیت الله مجد با تاکید بر اینکه در مساجد باید جلساتی ویژه پاسخگویی به شبهات تشکیل شود، افزود: این جلسات از جهاتی ضامن سلامت فکری است بنابراین دست اندرکاران مسجد به ویژه امام جماعت باید بتواند حدالامکان در رابطه با این مسئله فعال باشد و خودش نیز مطالعاتی متناسب برای پاسخگویی به جوانان داشته باشد. هرچند که مواردی از این دست نیازمند آن است که امام جماعت به لحاظ مالی تامین باشد تا دغدغه ای جز مسجد نداشته باشد.
وی گفت: رویکرد خادم مسجد و برخورد او نیز اهمیت دارد بنابراین در مساجد باید اخلاق خوش میان تمامی دست اندرکاران مسجد دیده شود. به ویژه خادم که هر نمازگزاری در بدو ورود ممکن است ابتدا با او مواجه شود. فارغ از این همچنین نیاز است که حتی واحد تحقیق و روابط عمومی در مسجد وجود داشته باشد که اگر برای یکی از همسایگان مسجد و مردم محل اتفاقی افتاد اهل مسجد برای دلجویی و یاری رسانی به او بشتابند.
آیت الله مجد با اشاره به برخی مشکلات مساجد گفت: یکی از مهمترین مسایل و مشکلات مساجد فعلی عدم تامین مالی امام جماعت است که او مجبور است برای گذران زندگی کارهای جانبی و مشاغل دیگری را بر عهده بگیرد در نتیجه دیگر رمقی برای او نمی ماند که سر وقت به مسجد بیاید. ضمن اینکه مساجد کمی هستند که امکانات مالی دارند و مسجد برای تامین هزینه جاری اش درامدی ندارد. البته برخی مساجد موقوفاتی دارند اما اکثر مساجد این امکانات را در اختیار ندارند که به ناچار امام جماعت مجبور می شود تکیه اصلی اش را بر کمک های مردمی بگذارد.
وی گفت: مسئله دیگر آن است که با وجود تاکید رهبری بر مدیریت امام جماعت در مسجد اما همچنان در برخی مساجد سایر عوامل حاضر در مسجد اعم از هیات امنا اجازه فعالیت و تصمیم گیری را به امام جماعت نمی دهند یعنی دفاع از تصمیمات امام جماعت پیروی نمی کنند.
آیت الله مجد به لزوم ارایه مباحث متعدد در مسجد از جمله مباحث سیاسی اشاره کرد و گفت: یکی از رسالت های مساجد تبیین مسایل سیاسی برای مردم است. سیاست عین دین و عقیده ماست که حتما باید از مسایل روز مطرح شود و مردم از مسایل سیاسی آگاه شوند همچنان که باید از مسایل فقهی آگاه باشند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه چگونه می توانیم مسجد را به خانه دوم تبدیل کنیم، گفت: این موضوع مستلزم آن است که امور مسجد به مردم واگذار شود یعنی مردم خود را نیازمند به مسجد بدانند، وقتی مردم بدانند که بخشی از مشکلات شان بدون هزینه در مسجد رفع می شود این ارتباط برقرار می شود.
مدیر حوزه علمیه باقرالعلوم(ع) در ادامه اظهار کرد: ماه رمضانی ماهی است که به جز ارزش و فضیلت ماه، استقبال مردم به مساجد بیشتر از ماه های معمولی است در نتیجه باید از این موقعیت استفاده شود به نحوی که برنامه های جذابی را در مسجد اجرا کنند که بعد از ماه رمضان تعداد نمازگزاران بیشتر شود. باید در این ماه مساجد با تمام ظرفیت شان فعال باشند و صرفا به اقامه نماز جماعت اکتفا نکنند. در عین حال برنامه های مسجد نباید طولانی و سنگین باشند. گاهی می شود که برای شب های احیا می بینیم که چندین رکعت نماز قضا در کنار قرائت دعای جوشن کبیر، سخنرانی و .. اقامه می شود که این حضور طولانی باعث خستگی مردم می شود.
پایان پیام/
نظر شما