راعی: «رستاخیز» درویش مخاطب را به فکر درباره عاشورا وادار می کند

خبرگزاری شبستان: شبکه قرآن سیما با اختصاص نزدیک به ۱۶۰ دقیقه آنتن تلویزیونی به پیشواز فیلم رستاخیز رفت.

به گزارش خبرنگار سینما و تلویزیون شبستان، برنامه شب گذشته «اهالی بهشت» با حضور هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگی حال و هوای ویژه‌ای داشت. احمدرضا درویش و فرهاد قائمیان کارگردان و بازیگر فیلم سینمایی «‌رستاخیز»، مجتبی راعی کارگردان و فیلمنامه نویس مطرح سینمای ایران و محسن مومنی شریف، نویسنده و رییس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، چهار میهمان این قسمت از ویژ برنامه رمضان شبکه قرآن سیما بودند و در کنار محمد متین مجری کارشناس این برنامه به به بحث و تبادل درباره این اثر سینمایی که از عید فطر در سراسر کشور اکران می شود، پرداختند.

 

مومنی: رستاخیز هدیه سینمای ایران به جهان اسلام است

مومنی در ابتدای این برنامه درباره اهمیت و جایگاه فیلم سینمایی «رستاخیز» گفت: فیلم «رستاخیز» هدیه سینمای کشور به جهان اسلام است. این فیلم در شرایطی روی پرده می رود که سیمای رحمانی اسلام خدشه دار شده است و این فیلم ریشه‌های دنیای اسلام را نمایش می دهد.

 

در ادامه احمدرضا درویش سخنان خودش را با یاد کردن از از برخی پیشکسوت های سینمای ایران شروع کرد و گفت: برخی از پیشکسوتان سینمای ایران که مجاهدت کردند و درخصوص موضوع عاشورا و نهضت اباعبدالله آثاری را بوجود آوردند تشکر می کنم.

 

وی ادامه داد: مستندی به کارگردانی ناصر تقوایی داریم با عنوان «تعزیه» که بسیار تاثیرگذار است همچنین آقای فریبرز صالح فیلم «سفیر» و شهرام اسدی «روز واقعه» را ساخته است و آقای داوود میرباقری سرآمد فیلمسازان این عرصه با سریال هایی چون «امام علی» و «مختارنامه» است. اینها نمونه های بسیار مهم و درواقع میراث تلاش مجموعه رسانه ای تلویزیون و سینمای کشور درخصوص تثبیت مولفه های دینی، آیینی و تاریخی سرزمین ما است که بسیار ارزشمند و به نوعی دستاوردهای انقلاب اسلامی هستند.

 

درویش در ادامه با اشاره به حضور مجتبی راعی در این برنامه عنوان کرد: در کنار فیلمسازانی که ابتدای برنامه نام بردم جا دارد به راعی هم اشاره کنم. «تولد یک پروانه» نیز فیلم بسیار مغتنمی بود و حضور راعی در سینمای ملی ایران بسیار اثرگذار است چون اهل دغدغه است.

 

کارگردان «دوئل» و «کیمیا» اظهار داشت: هر کسی که عشق و علاقه ای به فرهنگ و سیره اهل بیت دارد در هر زمینه ای که مشغول به کار است، فعالیت خود را با نام اهل بیت متبرک می کند و این سنت در میان سینماگران نیز وجود دارد.

 

وی در مورد نحوه شکل گیری ایده ساخت «رستاخیز» گفت: حدود 14 سال پیش در روز وفات حضرت زینب (س) به همراه چند نفر از دوستان در دمشق بودیم. آن زمان جواد لاریجانی رییس صداوسیما بود و تلاش زیادی داشت که در حوزه سینمای دینی آثار فاخری تولید شود. بحث شد که در نظام اسلامی که دارای رسانه مهمی به نام سینماست و در آن نیروهای انقلابی جوشیده اند مسئولیتی داریم و باید چنین آثاری داشته باشیم.

 

در ادامه برنامه تصاویری از فیلم و پشت صحنه «رستاخیز» به نمایش گذاشته شد و درویش در این باره اظهار کرد: خوشحالم که این صحنه ها برای اولین بار از شبکه قرآن پخش شد.

 

راعی: هر سکانس این فیلم آدم را کلی پیر می کند

مجتبی راعی دیگر مهمان این برنامه نیز پس از پخش تصاویری از پشت صحنه این فیلم خطاب به درویش بیان کرد: من هنگام دیدن تصاویر پشت صحنه به آقای مومنی گفتم درآوردن هرکدام از سکانس های این فیلم آدم را کلی پیر می کند.

 

وی افزود: گریاندن مردم با مفاهیم عاشورایی کار راحتی است و اتفاقا در این مسیر به فکر واداشتن بسیار سخت است و چالش این پروژه همین است که «رستاخیز» در این زمینه موفق بوده است.

 

وی ادامه داد: این فیلم می توانست تمرکزش را بر صحنه های عاطفی بگذارد و به این ترتیب کسانی را که این انتظار را از کربلا دارند خوشحال کند اما این فیلم می خواهد تحلیل ارایه دهد.

 

مومنی نیز در واکنش به سخنان راعی تصریح کرد: اتفاقا ویژگی این فیلم این است که اگرچه تحلیل دارد اما عاطفی هم هست. باید توجه داشته باشیم که نگاه ما به واقعه عاشورا معمولا به شکلی یک بعدی یا عاطفی بوده است یا حماسی، اندیشه ای و عرفانی ولی ویژگی فیلم «رستاخیز» این است که این چهار بعد را با هم دارد.

 

درویش: عاشقان ابا عبدالله روی این پروژه سرمایه گذاری کردند

کارگردان فیلم سینمایی رستاخیز در خصوص هزینه و بودجه این پروژه، تاکید کرد: گرچه این فیلم در آغوش نظام ساخته شده اما سرمایه مستقیم این فیلم با پول عاشقان اباعبدالله از اقصی نقاط جهان تامین شده است و با وجود همراهی و همکاری نهادهای کشوری و لشکری هیچ پول دولتی نه داده شده و نه گرفته شده.

 

وی افزود: نکته‌ای که در پروژه‌های بزرگ سینمای ما معمولا مغفول واقع می‌شود و صحبتی‌از آن به میان نمی‌آید٬ مدیریت است که توسط تهیه کننده انجام می شود. این تهیه کننده است که می تواند این سرمایه گذاران را پیدا کند و همه هماهنگی‌های لازم را بین اجزای مختلف داخلی و خارجی یک پروژه بزرگ ایجاد کند تا بستر کار فراهم شود.

 

بعد از این نوبت رییس حوزه هنری بود که نظر خود را در مورد بودجه آثار فاخر سینمایی از جمله رستاخیز اظهار کند. وی گفت: به نظر من آورده آثار فاخر ما بسیار بیشتر از هزینه آنها برای ماست. هم اکنون جهان اسلام سینمای ما را با سینمای دین و تاریخی ما می شناسند. به عنوان مثال چندی پیش در یکی از شهرهای عراق جشنواره‌ای بود که اصرار داشتند حتی برای چند ساعت هم که شده بازیگر مختارنامه در آنجا حضور پیدا کند گرچه این هنرمند به دلیل مشغله کاری، نتوانست خواسته آنها را اجابت کند اما نکتهاین است ما چه مقدار باید هزینه کنیم تا بتوانیم در دنیا خود را بشناسانیم. اکنون که اجازه نمی دهند تا صدای ما در این هیاهو به گوش برسد دست کم این سینمای تاریخی و دینی ماست که می تواند ما را به دنیا معرفی کند.

 

قائمیان: امام حسین این نقش را به من دادند

در بخش دیگری از برنامه، فرهاد قائمیان بازیگر نقش حر در فیلم سینمایی «رستاخیز» درباره حضور خود در این فیلم عنوان کرد: خود من باور نمی کردم که احمدرضا درویش این نقش را به من بسپارد و فکر می کنم این نقش از صاحب اصلی فیلم رستاخیز به من سپرده شد.

 

وی در پایان سخنان خود عنوان کرد: زمانی که از آقای درویش اجازه گرفتم که فیلمنامه را بخوانم بعد از دو شب سراغ فیلمنامه رفتم تا آن را بخوانم. امیدوارم به حساب ریا گذاشته نشود ولی من شب سوم وضو گرفتم تا فیلمنامه را بخوانم و الان هرچیزی که بعد از این کار دارم فقط به خاطر اسم امام حسین (ع) است.

 

فرهاد قائمیان در بخش دیگری از این برنامه بازیگر نقش حر در فیلم رستاخیز در مورد چرایی استفاده از لوکیشن بم در این فیلم تصریح کرد: من همیشه دلم می تپید که در این پروژه حضور داشته باشم تا این‌که از سال ۱۳۸۸ روز اربعین حسینی پروژه با پلان حر که اولین پلان کار و من هم بود، کلید زده شد و مهر ۱۳۸۹ از گرمای پنجاه درجه بم بیرون آمدیم. آن طور که من شنیدم آقای درویش به دنبال انتخاب لوکیشن بودند و با هلی‌کوپتر به شناسایی مناطقی در جنوب هم رفته بودند که به دلیل کوتاهی نخل‌های آن منطقه، آنجا را به عنوان لوکیشن نپسندیده بودند چرا که به دنبال نخلهای بلند عربی می گشتند تا اینکه در بم با در روستایی با این ویژگی روبرو می شوند.

درویش هم درباره لوکیشن های فیلم خود نیز عنوان کرد: کار در شهرهای بم، ساوه، اصفهان و مناطق بسیار زیادی به تولید رسید و بیشترین بخش هم در اطراف بم بوده است. باید لوکیشنی را پیدا می‌کردیم که هم نخل داشته باشد و هم صحرا. حتی مجبور شدیم برای نشان دادن صحنه‌های جنگ دیوار بلند باغ مورد نظر را تخریب کنیم!

 

در ادامه این برنامه قائمیان به چگونگی حضور خود در پروژه «رستاخیز» اشاره و بیان کرد: باور نمی کردم که این اتفاق برای من بیفتد سال ۱۳۸۷ ایران نبودم و سر یک کار دیگر بودم که دوستان به من زنگ زدن و گفتند که برای این کار انتخاب شدم. من باز باور نمی کردم یکسال بعد به دفتر دعوت شدم و در ابتدا قرار بود یک نقش دیگر و کوتاه را بازی کنم که با کمال میل پذیرفتم. اما خاطرم هست پس از گپ و گفتی کوتاه آقای درویش ایستادند و گقتند که می خواهند این فیلمنامه را دو دستی به من بدهند. من می دانستم که «رستاخیز» فیلم عظیمی خواهد شد و من باید شخصیتی را بسازم که در طول تاریخ بشر و بعد از واقعه کربلا ذهنیت هایی درباره او وجود دارد. بنابراین چهار روز از آقای درویش فرصت خواستم تا ببینم آیا لیاقت دارم یا نه و خواستم از میان این چهار روز یک روز را برای من تست گریم بگذارند.

 

بعد از سخنان وی، درویش به خاطره ای از صحنه فیلمبرداری اشاره و بیان کرد: براساس مستندات تاریخ حصین ابن تمیم نیزه ای را در شکم حر فرو می کند و زمانیکه ما این آخرین پلان را از قائمیان گرفتیم او خواسته ای را پنهانی مطرح کرد.

 

وی ادامه داد: در این صحنه امام حسین (ع) در کنار پیکر حر حاضر می شوند و جمله تاریخی خود را بیان می کنند که «آنچنان که مادرت تو را آزاده نامید در روز رستاخیز آزاده ای» که البته این جمله قرار بود دوبله شود و ما فقط صحنه شهادت حر را داشتیم و بعد هم کات می دادیم. برای فیلمبرداری این صحنه قائمیان خواسته ای داشت که شخصی با خودم مطرح کرد و اینجا از او اجازه می خواهم که این مساله را بیان کنم چون گفتنش سخت است و حسن کار برای امام حسین (ع) به این است که بیان نشود. همانطور که وقتی آیین های امام حسین و یا خیمه ایشان برگزار می شود کسی توضیح نمی دهد که چه کارهایی کرده است و حسن این کارها به پنهانی بودنش است.

 

درویش با اشاره به خواسته قائمیان عنوان کرد: او گفت که خودت پشت میکروفن این جمله امام حسین (ع) را بیان کن و من به او گفتم که تو در این صحنه شهید می شوی و چه نیازی به این کار است اما او بر این اقدام اصرار داشت و من دیدم زمانی که جمله امام را گفتم از گوشه چشمش قطره اشکی جاری شده بود. در واقع متوجه شدم قائمیان می خواهد خیالش را متبلور کند که امام را بالای سر خود احساس کند و این نقش را به بهترین شکل ایفا نماید.

 

ادامه دارد...

گزارش و عکس: محمدصالح حجت الاسلامی

پایان پیام/

کد خبر 470127

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha