خبرگزاری شبستان- گلستان: هنوز 35 برگ از تقویم برای رسیدن به ایستگاه رسانه ها و خبرنگاران باقی مانده است اما دغدغه اهالی رسانه انگار زمان نمی شناسد. دغدغه هایی از جنس رسانه و خبر، برای حرفه ای تر و تخصصی شدن حوزه خبرنگاری، دغدغه هایی برای رسانه ای نبودن مدیران و روابط عمومی دستگاه های اجرایی، حفظ احترام و شأن خبرنگاران، اخلاط حوزه خبر و تبلیغات، عدم امنیت شغلی، نداشتن و قطع بیمه خبرنگاران و... و البته دغدغه هایی برای روز خبرنگار.
رسانه ها و خبرنگاران همیشه تریبونی برای مدیران و دستگاه ها و مردم بوده اند اما هیچگاه تریبونی برای بیان و حل مشکلات خود پیدا نکرده اند. 17 مرداد هم که روز بزرگداشت مقام خبرنگار است به بیان گزارش عملکرد دستگاه ها و تبیین ارزش و عناصر خبری از سوی مسئولان استانی می گذرد، در نهایت کارت هدیه و یا هدایایی غیرنقدی مانند بن خرید کت و شلوار و کتاب به خبرنگاران پیشکش می شود. کسی حتی در روزخبرنگار هم حاضر نیست از مظلومیت و محرومیت این قشر بگوید، از دغدغه هایی که دارند و هیچگاه تحقق پیدا نکرد، بگویند. پس از سال ها فعالیت نشریات محلی و منطقه ای و سراسری و خبرگزاری ها در این استان، هنوز بانک جامع اطلاعاتی از خبرنگاران استان در دست نیست و متأسفانه در روز خبرنگار تشخیص سره از ناسره امکان ندارد. چراکه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که خود را متولی امور رسانه ها و خبرنگاران می داند، طی این سال ها نه تنها نتوانسته خبرنگار و غیرخبرنگار را از هم تفکیک کند، بلکه هنوز موفق نشده حتی برای یک سال مراسم روز خبرنگار را آنچنان که شایسته است، برگزار نماید.
دست از سفرهای مارکوپولویی برداریم
یکی از فعالان رسانه ای استان در این باره گفت: یکسال مراسم روز خبرنگار در شبستان امام زاده عبدا... گرگان (علیه السلام) برگزار می شود، سال دیگر در هتل شهاب گرگان و روزی دیگر در پارک جنگلی کردکوی، یکبار برای همیشه دست از این سفرهای مارکوپولویی برای روز خبرنگار برداریم. قرار نیست تا صحبت از روز خبرنگار می شود دوستان به یاد کوه و جنگل بیفتند.
محمد صالحی افزود: البته عده ای هم هستند که با شنیدن اسم روز خبرنگار به یاد کارت هدیه و احیاناً ضیافت ناهار و شام می افتند ما به دنبال کارت هدیه نیستیم، آنچه که خبرنگاران انتظار آن را دارند حفظ شأن و احترام خبرنگاران بوده در این صورت هر روز، روز خبرنگار است.
وی اظهار کرد: یکی از ضعف های بسیار مهم که چالش های زیادی را در حوزه رسانه و خبرنگاری به وجود آورده، عدم دسترسی به اطلاعات افرادی است که در این حوزه فعالیت می کنند.
صالحی خاطرنشان کرد: یک سال زمان خوبی است که واحد مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان بتواند فعالیت خبرنگاران را ارزیابی کند، آن موقع می تواند به راحتی خبرنگار و غیرخبرنگار و منشی دفتر فلان نشریه را از هم تشخیص دهد.
عدم تفکیک حوزه خبر و تبلیغات
یکی دیگر از فعالان رسانه ای استان بر عدم تفکیک حوزه خبرنگاری و تبلیغات در نشریات تأکید کرد و گفت: خبرنگاران نه دیده می شوند و نه کارهای آن ها رصد می شود، روز خبرنگار که می شود که 400، 500 نفر در مراسم شرکت می کنند که اصلاً مشخص نیست این افراد در روز های دیگر سال کجا هستند و چه کاری انجام می دهند. جالب است در روزی که به نام خبرنگار است، از دوستان بازاریاب و صفحه آرای هفته نامه و ... هم تجلیل می شود.
زهرا خورشیدکلایی افزود: در تمامی جلسات استان تنها 20 تا 30 خبرنگار دیده می شوند اما چرا در روز خبرنگار عده ای خانوادگی حضور پیدا می کنند جای سوال دارد. کسانی که خیلی از فعالان رسانه ای استان هم آنها را نمی شناسند و با استفاده از رانت هایی که وجود داشته و دارد، معرفی نامه ای از مدیرمسئول یا سرپرست نشریه ای دریافت کرده اند و در روز خبرنگار انتظار تقدیر هم دارند.
وی بیان کرد: در تمام طول سال، خبرنگاران تریبون مسئولان هستند، حداقل در روز خبرنگار دست از این کارها برداشته شود، قرار نیست در روز خبرنگار هم، این قشر شنونده باشند.
نبود فیلتری برای شناسایی افراد اهل قلم
الهام رئوفی فر، یکی دیگر از خبرنگاران فعال استان در این زمینه گفت: برگزاری مراسم به مناسبت روز خبرنگار از سوی ارشاد همواره یکی از دغدغه های اهالی قلم استان بوده چرا که معیار و ملاک ارزشگذاری برای اصحاب رسانه به شمار می رود.
وی افزود: در گذشته هر دستگاهی بر اساس سلیقه، امکانات و سیاست های تعیین شده، این روز را برای آن دسته از خبرنگارانی که در طول سال با اداره مربوطه همراهی داشتند، برگزار می کرد و الان هم تعدادی از ادارات این روال را دارند، تا اینکه ارشاد تولیت این امر را در دست گرفت که خود و اهالی رسانه را با چالش هایی مواجه کرد.
وی علاوه بر ایراداتی که به نوع برگزاری این مراسم ها در طول چند سال وارد است، از نحوه دعوت از مهمانان و خبرنگاران حاضر در این مراسم هم انتقاد کرد و گفت: در طول سال تعداد مشخصی را در جلسات و نشست های خبری می بینیم و قلم تعداد معدودی را در رسانه های مکتوب می خوانیم اما در جشن روز خبرنگار با افرادی مواجه می شویم که هیچ یک از همکاران آنها را نمی شناسند. نبود فیلتری برای شناسایی افراد اهل قلم و دعوت بر اساس معرفی مدیران مسئول و سرپرست ها یکی از مشکلاتی است که هیچ گاه فرهنگ و ارشاد زحمت حل آن را به خود نداده است.
این فعال رسانه ای تصریح کرد: وجود افراد غیر متخصص در مطبوعات و ندانستن جایگاه و منزلت این حرفه از سوی همین افراد، باعث شده تا روند برخورد دستگاه های اجرایی با خبرنگاران به حاشیه برود تا جایی که این قشر فرهیخته را راضی به اندک مبلغی کارت هدیه و ارائه ناهار یا شامی راضی ببینند. این در حالیست که با توجه به شرایط اقتصادی کشور بسیاری از همکاران ما شاید توقع برگزاری جشن هم از ادارات نداشته باشند حتی از دستگاهی مانند ارشاد که پدر معنوی ما به شمار می رود، اما دانستن این نکته که خبرنگار از چه جایگاه و منزلتی برخوردار است یکی از تاکیدات ماست که تاکنون دیده نشده است. بنابراین از اداره فرهنگ و ارشاد انتظار می رود بر جایگاه و شان خبرنگاران صحه گذاشته به سایر دستگاه های اجرایی نیز این توصیه را داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما