سوره قدر، شناسنامه امامت و ولایت/باید با قرائت و حفظ، جامعه را به سمت فهم قرآن پیش برد

خبرگزاری شبستان: استاد خارج و سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان مطالبی راجع به تفسیر قرآن، انس با قرآن در فتنه ها، ارتباط با مصادیق لیلة القدر و... تأکید کرد: باید با قرائت و حفظ، جامعه را به سمت فهم قرآن پیش برد.

حجت الاسلام والمسلمین هادی عباسی خراسانی، از علما و فضلای حوزه علمیه قم که در ماه مبارک رمضان در جلسات مختلف قرآنی کرمان، مباحث تفسیری بیان می کند در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمان بیان داشت: قرآن کلام الهی است و نیازمند تفسیر و بیان و اولین مفسر قرآن، خود قرآن است.

 

 

وی با استناد به آیه "تبیان لکل شیء" قرآن را تبیان برای خودش نیز دانست و گفت: در یک تشبیه می توان آیات قرآن را به غنچه های نشکفته ای تشبیه کرد که باید باز شود و باز شدن آن به چینش آیه با آیات دیگر است و اگر قرار باشد تفسیر را بفهمیم باید به سراغ خود آیات و آورنده آن یعنی رسول اکرم برویم.

 

 

روش تفسیری "قرآن به قرآن" در میان اقشار مختلف جواب داده است

 

این مفسر قرآن با اشاره به روش های مختلف تفسیری اعم از قرآن به قرآن، مأثور، موضوعی و... افزود: اما روش حقیر که آن را نسبت به دیگر روش ها بهتر می دانم همان روش قرآن به قرآن است که در حوزه و دانشگاه و در میان مردم هم جواب داده است.

 

 

وی در همین رابطه افزود:  به نظرم مفسر پس از دانستن علوم مختلف باید خود را به قرآن عرضه و گرایش های ذهنی خود را تخلیه کند تا دچار تفسیر به رأی نشود و رأی خود را بر قرآن تحمیل نکند و اینگونه وارد آیات شود و با بررسی شأن، جو و فضای نزول، قرآن را با قرآن تفسیر کند و اینجاست که خود قرآن تبیین کننده و مفسر خود می شود.

 

نیازمندی به روایات در تفسیر قرآن به قرآن/تفسیر به ترتیب نزول راهگشاست

 

حجت الاسلام والمسلمین عباسی با تأکید بر اینکه در تفسیر قرآن به قرآن بی نیاز از احادیث و روایات نیستیم این نیازمندی را در بیان جزئیات احکام کلی که در قرآن آمده است دانست و افزود: قرآن کلیاتی دارد که جزئیات آن باید با حادیث معصومین مشخص شود.

 

وی تفاسیر قرآن به قرآن و قرآن به حدیث را از هم جدا ندانست و افزود: همانگونه که عقل از نقل جدا نیست و عقل در برابر شرع قرار ندارد؛ اینکه قرآن "افلا تعقلون، افلا یتدبرون و..." دارد پیش نیازها و شرایط ورودی در بیان آیات؛ تفکر و تدبر است.

 

این مفسر قرآن در خصوص اهمیت تفسیر به ترتیب نزول، این تفسیر را در بیان موضوعات قرآن راهگشا دانست و افزود: آیات، سلسله به هم پیوسته ای دارد که نباید با نظریات فصلی گسسته شود.

 

قرآن، مأدبه الهی است

 

 وی که خود با شیوه ترتیبی و موضوعی تفسیر قرآن می گوید؛ ضمن سفارش همگان به ورود به مباحث قرآنی، با استفاده از حدیثی که "قرآن مأدبه الهی است" بیان داشت: این تعبیر حضرت بسیار سنگین و زیبا است و به نظر من، مأدبه همان ادبستان یا دبستان الهی است که اطفال، ادب را در آن فرا می گیرند.

 

مدرس حوزه علمیه در تکمیل این بخش از سخنانش بر ضرورت پرورش در کنار آموزش و تزکیه در کنار تعلیم تأکید کرد و افزود: جامعه حوزوی و دانشگاهی را سفارش به ورود به مباحث قرآنی می کنم زیرا این مباحث همیشه به رزو است.

 

وی گفت: انسان با سه چیز انس دارد؛ اول انس با خودش که او را عارف می کند، انس با خدا که او را عابد و متهجد می کند و انس با دیگران که اور ا متخلق می کند و روایت داریم که هرگاه خواستید با خدا صحبت کنید نماز بخواند و هرگاه خواستید خدا با شما صحبت کند قرآن بخوانید و اگر جامعه ما به این دو عمل کند به توفیقات خاص می رسد.

 

مدرس حوزه علمیه در خصوص روایتی از پیامبر که "هرگاه آشوب ها و فتنه ها چون شب تار شما را در بر گرفت به قرآن روی آورید" با استفاده از آیات مرتبط با فتنه افزود: آنچه باعث لغزش انسان ها می شود محبت است و در قرآن "اموال و اولاد" به عنوان فتنه یاد شده است و البته فتنه به معنی امتحان و آزمایش نیز هست که در هر زمانی هر فتنه ای که پیش آمد باید با قرآن ارتباط و انس گرفت و اولین انس به قرائت است و حتی نگاه به آیات را نیز شامل می شود.

 

سوره قدر، شناسنامه امامت و ولایت است

 

وی در بخش پایانی این گفتگو با اشاره به درپیش بودن لیالی قدر افزود: سوره های توحید و قدر، سور شناسنامه ای قرآن هستند که اولی شناسنامه خدا و دومی شناسنامه امامت و ولایت است و بر اساس روایتی از امام صادق علیه السلام که در تفسیر کوفی آمده،  لیلة القدر حضرت زهرا سلام الله علیها است.

 

استاد خارج و سطح عالی حوزه علمیه قم، یکی از وظایف در شب های قدر را ارتباط با مصادیق لیلة القدر به ویژه امام عصر(عجل الله تعالی)دانست و تأکید کرد: باید به وسیله چیزهایی که مطلوب حضرت است با آن حضرت ارتباط برقرار کنیم و اگر قدر خود را شناختیم هر شب ما شب قدر می شود.

 

وی با بیان اینکه زبان قرآن، زبان فطرت و زبان خودمانی است که هم همه آن را می فهمند و هم نمی فهمند زیرا هر کس وارد شده اظهار عجز می کند و باید حریم آن حفظ  شود؛ تأکید کرد: باید طبق سفارش رهبر معظم انقلاب، جامعه را به طرف فهم قرآن ببریم و تلاوت و قرائت و حفظ همه برای فهم است و اگر عقل امیر بر هوا و هوس ها شود به ثروت قرآنی می رسیم.

 

گفتنی است، استاد هادی عباسی بیش از ۵۰ تألیف دارند که الهی نامه، شرح زیارت ناحیه مقدسه، شرح اسمای الهی، یک دوره لغت قرآن و... از جمله آنهاست.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 469602

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • احمد IR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
    0 0
    سلام.طاعات و عباداتتون قبول باشه. بسیار عالی بود.التماس دعا
  • علی IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
    0 0
    کتاب های آیت الله عباسی خراسانی فوق العادس. حاکی از ضمیر پاک ایشونه.بخصوص الهی نامه و صدکلمه ایشون