عدل، در بیان امام علی (ع)

خبرگزاری شبستان: استاد حوزه علمیه قم گفت: شاید هیچ بیانی مانند بیان امیرالمومنین (علیه السلام) هم در باب تعریف و هم در مقام عمل، عدالت را تعریف و شناسانده نکرده باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، حجت الاسلام احمد ابراهیمی، استاد حوزه علمیه قم، امروز(7 تیر) در مراسم گرامی داشت شهید بهشتی و 72 تن از یاران باوفای ایشان که در مسجد صاحب الزمان(عجل الله تعالی فرجه شریف) یاسوج برگزار شد، گفت: ماه رمضان، ماه امام علی(علیه السلام) و مظهر عدالت است.

 

وی افزود: همان طور که روزه وسیله و راهی برای تقوا و انسان شدن است، طبق گفته قرآن عدالت، وسیله انسان شدن است.

 

ابراهیمی اظهار داشت: هر چند شخصیت آیت الله شهید بهشتی محدود به دستگاه قضا نبود؛ اما در هنگام شهادتش مسئولیت دستگاه قضائی را در نظام جمهوری اسلامی به عهده داشت.

 

این استاد حوزه علمیه قم، عدالت را با جهان بینی و بینش یک فرد مرتبط دانست و گفت: عدالت که همه از آن سخن می گویند در اسلام به جهان بینی و بینش یک مسلمان مرتبط است.

 

وی عنوان کرد: نگاه مسلمان، نگاه قرآن به خدا خدای عادل است، همه جهان از اوست و آنچه از خدا برمی خیزد عین عدالت بوده و لذا نظام تکوین بر اساس عدالت پدید آمده است.

 

ابراهیمی، یادآور شد: بیان امیرالمومنین(علیه السلام) از عدل این است که هر چیزی در جای خود قرار گیرد و کاری که خدا در نظام تکوین قرار داده یکسره عدل است؛ یعنی هر موجود به اندازه و در جای خودش قرار گرفته است.

 

این استاد دانشگاه، خاطر نشان کرد: در نظام تشریح حق تعالی آنچه را تشریح کرده عدالت محض است و برای این که هر کس به حق خود برسد، تمام تشکیلاتی که به نام وحی و نبوت خدای متعال راه انداخت، به این منظور بوده است. پس هم نظام تکوین بر اساس عدل است و هم نظام تشریح برای ایجاد عدالت است.

 

وی مطلب قابل عرض را گستره عدالت عنوان و افزود: شاید هیچ بیانی مانند بیان امیرالمومنین(علیه السلام) هم در باب تعریف و هم در مقام عمل، عدالت را تعریف و شناسانده نکرده باشد.

 

ابراهیمی، ادامه داد: امام علی (علیه السلام) در خطبه 86 نهج البلاغه می فرماید: «راه های اصلی برای ایجاد عدالت از این جا شروع می شود زیرا که سنگ بنای نخست را عدالت می داند».  

 

این استاد حوزه و دانشگاه، تصریح کرد: نخستین خشت عدالت این است که انسان در تنازع هوی و خدا بداند باید چکار کند و حق را به حقدار دهد؛ اگر این کار را کرد عین عدالت است.

 

وی عدالت را تنها در مسائل مالی، اقتصادی و یا در بعد برخورد با جرائم ندانست و اظهار داشت: اگر قرار است عدالت فرهنگ سازی شود، باید هر کس از خود شروع کند.

 

ابراهیمی، افزود: انسان در درون خود باید عدالت، اعتدال و تعادل را پیدا کند و ببیند آیا کارهایش براساس آن چه خدا یا آنچه خودش می خواهد، هست.

 

این استاد دانشگاه، با اشاره به این که شهید بهشتی شخصیتی بود که دغدغه اسلام را داشت، خاطرنشان کرد: این بزرگوار زیربنای همه عدل ها را عدل اخلاقی دانسته و می فرماید: «محور جامعه عدل است و جامعه اسلامی به نص قرآن کریم، جامعه ای است که مردم باید بر اساس تعالیم اسلام سراپرده قسط و عدل را در آن برپا کنند و این عدل نه تنها سیاسی، اجتماعی و یا اقتصادی بوده؛ بلکه تمامی عدل ها بر پایه اعتدال، ایمنی و اخلاق است».

 

وی با اشاره به این که باید به اساس و پایه پرداخته شود، گفت: هر کس در درون خود فرعونی دارد. باید در این ماه که ماه تقواست خود را ساخته، اهل تقوا کرده و درون خود را بسازیم که اگر درون اصلاح شد، بیرون اصلاح می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 468902

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha