طلاق استراتژیک «ریاض-واشنگتن« همزمان با ماه عسل «ریاض-پاریس»

خبرگزاری شبستان: نزدیک شدن دیدگاههای سعودی ها و فرانسوی ها سبب شده است که برخی از آن به مثابه تحولی که روابط ریاض با واشنگتن را تحت الشعاع قرار می دهد، یاد کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان،محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان در حالی به فرانسه سفر کرد که منابع دیپلماتیک در پاریس روابط کنونی فرانسه و عربستان را در مرحله‌ای شبیه "ماه عسل" می‌دانند و معتقدند دو طرف در تمامی زمینه‌های سیاسی، دفاعی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی، تربیتی و بهداشتی دیدگاه‌های مشترک داشته و با هم همکاری می‌کنند.

به گفته این منابع دو طرف تمایل دارند تا سطح این روابط را به سطحی استراتژیک و ممتاز برسانند. اصول این روابط بر سفرهای متقابل در سطوح عالی متمرکز است و مهم‌ترین این سفرها، سفر ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان به پاریس در سپتامبر سال گذشته میلادی و سفر فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهوری فرانسه به ریاض در مه گذشته است. سفر محمد بن سلمان به پاریس نیز در همین راستا صورت می‌گیرد.

درخصوص پرونده هسته‌ای ایران، پاریس و ریاض دیدگاه نزدیکی دارند که بر رسیدن به توافق هسته‌ای نهایی میان تهران و کشورهای 1+5 و فراهم‌سازی ضمانت‌های بین‌المللی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای مبتنی است.

درخصوص پرونده سوریه، مواضع عربستان و فرانسه مطابق است؛ چراکه خواهان حل سیاسی بحران سوریه براساس تشکیل دولت انتقالی و عدم ایفای نقش بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه در آینده این کشور هستند. پاریس معتقد است که دولت انتقالی باید متشکل از مخالفان میانه‌رو و طرف‌هایی از نظام سوریه به جز اسد و نزدیکان وی باشد.

مواضع دو طرف درخصوص عراق، نیاز به مشارکت تمامی بخش‌های جامعه عراق در دولت و جنگ با داعش و حفظ وحدت عراق مطابق است.

اما در خصوص پرونده یمن، پاریس از آغاز عملیات ائتلاف «طوفان قاطعیت» از این ائتلاف حمایت به عمل آورده و آن را "مشروع و قانونی" دانست. پاریس همواره خواهان اجرای قطعنامه 2216 شورای امنیت درباره یمن است.

درخصوص پرونده فلسطین، پاریس بر اهمیت طرح صلح عربی تاکید دارد. حتی لوران فابیوس با حضور عادل الجبیر اخیراً با وزرای کمیته پیگیری طرح صلح عربی در قاهره دیدار و بر اهمیت این طرح تاکید کرد.

رای الیوم در مطلبی در این باره می نویسد: شواهد و قرائن از طلاق استراتژیک میان عربستان و آمریکا حکایت دارد و این از سفر محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان به پاریس برای حضور در نشست کمیته های مشترک میان عربستان و فرانسه که به ریاست لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و برای بررسی راههای همکاری اقتصادی و امنیتی میان دو کشور است مشخص می شود.

شاهزاده جوان سعودی که محافل دیپلماتیک عربی و غربی وی را شاه آینده عربستان می دانند زیرا از اختیارات فراوانی برخوردار است و به شکل گسترده ای حمایت های ملک سلمان را پشت سر خود دارد به پاریس رفت و این پس از دیدار دو هفته قبل خود از مسکو بود که بسیاری از آن به مثابه تحولی استراتژیک در روابط عربستان و روسیه یاد کردند و در زمینه های هسته ای و نظامی و نفتی توافقاتی صورت گرفت.

سیاست جدید سعودی ها در راستای شکستن انحصار آنگلوساکسونی و گشودن درب به سوی ائتلاف استراتژیک با گروهها و قطب های جدید مانند روسیه و فرانسه است.به نظر می رسد که محمد بن سلمان راس جنگ در اجرای این سیاست جدید است.

اولین دستاورد دیدار شاهزاده فرانسوی از عربستان امضای توافق در زمینه ساخت نیروگاههای هسته ای در عربستان و امضای توافقات دیگر شامل خرید 23 بالگرد به ارزش 500 میلیون دلار و امضای قرار دادهای دیگر به ارزش 12 میلیارد دلار و امضای بیست طرح زیر ساختی برای احداث راه آهن و استفاده از انرژی خورشیدی و نوسازی ناوگان هوایی مدنی عربستان با دهها هواپیمای ساخت فرانسه از نوع ایرباس است.

رای الیوم می نویسد: فرانسوا اولاند با موضعی که در پرونده های سوریه و ایران اتخاذ کرده، توانسته است که دل سعودی ها را برباید.فرانسه مصمم به براندازی نظام سوریه است موضوعی که خوشایند سعودی هاست و در پرونده هسته ای نیز بر ضرورت بازرسی از مراکز نظامی اصرار دارد که این نیز مورد خوشایند سعودی هاست.

اولاند قبلا در ماه مه در نشست ریاض حضور پیدا کرد و ائتلاف سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس را تقویت کرد و این حضور فروش جنگنده های رافائل به ارزش 15 میلیارد دلار را به دنبال داشت.

رای الیوم می افزاید: آمریکا این تحرکات را رصد می کند و پیام آن را درک می کند اما سئوال اصلی چگونگی واکنش به آن است؟ دو تفسیر اساسی در این زمینه وجود دارد نخست،اینکه عربستان از نزدیک شدن آمریکا و ایران خشمگین است و خشم خود را با حرکت به سوی فرانسه و روسیه و دست کشیدن از شراکت استراتژیک با واشنگتن نشان داده است.

دوم، این نظر که عربستان همچنان به ائتلاف با آمریکا پایبند است.ائتلافی که عمری 85 ساله دارد و عبدالعزیز بن عبدالرحمن آل سعود موسس عربستان در دیدار تاریخی خود را با روزولت در سال 1945 بنا نهاد و روی خوش نشان دادن به روسیه و فرانسه تنها اقدامی برای نشان دادن ناراحتی است.

رای الیوم در پایان نوشت: جستجوی سعودی ها به دنبال منابع دیگر سلاح جسارت می خواهد اما آکنده از خطر است و و در میان مدت و کوتاه مدت زمینه را برای جدا شدن از آمریکا فراهم می آورد.

انتهای پیام

کد خبر 468077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha