به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری کردستان؛ جلسه ویژه رسیدگی به مشکلات استان کردستان صبح دوشنبه با حضور وزیر کشور، استاندار کردستان، نماینده ولی فقیه در کردستان، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار، معاون عمرانی استاندار، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان، مجمع نمایندگان استان کردستان و برخی از مدیران کل دستگاه های اجرایی و روسای بانکهای دولتی استان کردستان در محل دفتر وزیر کشور در تهران برگزار شد.
عبدالرضا رحمانی فضلی، در این جلسه اظهار داشت: بصورت جزء به جزء مسائل مربوط به توسعه کردستان را در دستور کار قرار خواهیم داد و کاملاً عملیاتی و بدور از حرف و شعار پیش خواهیم رفت.
وزیر کشور ادامه داد: ما نظام سلطه و استبداد را در کشور نابود کردیم و در عین اینکه در نظام های خدمات رسانی، آموزش و پرورش و بهداشت و درمان خوب کار شده است اما متاسفانه نظام های مالیاتی، برنامه ریزی، بودجه ریزی، نظام بانکداری و پولی و مالی ما همان عملکرد و فرایند ضعیف گذشته را دنبال می کنند و تغییری در آنها حاصل نشده و خروجی آنها عدم توازن و تعادل در شاخص های توسعه کشور است.
رحمانی فضلی گفت: این نظام ها باید با هم بتوانند پایداری توسعه مناطق را بدنبال داشته باشند و اگر توانستند در مناطقی همچون کردستان، ایلام، کرمانشاه و خوزستان تولید ثروت و سرمایه گذاری کنند توسعه متوازن شکل می گیرد.
وی با بیان اینکه این عدم توازن فقر و نابرابری اجتماعی را بدنبال دارد، گفت: همین عدم توازن باعث شده که مثلا شهری مانند تهران در عین اینکه سرمایه گذاری در آن زیاد است و گردش پولی و بانکی بالاست اما فقر، جرم و سایر معضلات اجتماعی نیز در آن زیاد است.
وزیر کشور افزود: توسعه مناطق شرق و غرب کشور نیازمند نگاه توسعه گرایانه دولت و مجلس است که امیدواریم همه برای آن تلاش کنند.
رحمانی فضلی گفت: رییس جمهور ارتباط امنیت و توسعه و اقتصاد را بخوبی می داند زیرا خود تحصیلکرده این حوزه است و بدنبال ایجاد موتورهای محرکه توسعه در استان های مرزی و محروم است.
وی تصریح کرد: منابع کم نفتی و درآمدی و تحریم ها باعث شده که توسعه اقتصادی کشور کند شود و زمان زیادی نیاز است تا به آن وضعیت مطلوب بازگردیم.
من شخصاً معین توسعه کردستان خواهم شد
رحمانی فضلی گفت: هر موضوعی را در مورد کردستان می خواهیم بررسی کنیم، وزیر مربوطه را دعوت و بصورت کارشناسی بر روی مسائل بحث خواهیم کرد.
وی افزود: حل عملیاتی مسائل کردستان بصورت ویژه در یک کارگروه محدود با عضویت استاندار کردستان، نماینده ولی فقیه، رییس سازمان مدیریت کردستان، نخبگان کردستان و احدی از نمایندگان با ریاست بنده و حضور معاونینم تشکیل خواهد شد.
رحمانی فضلی تصریح کرد: بر اساس آنچه که در این جلسه استماع کردم غالب امورات مربوط به توسعه نیافتگی کردستان در حوزه وزرای راه، نیرو، کار، صنعت و اقتصاد است و این موضوع نه بدلیل کم کاری این وزیران بلکه بدلیل وجود اشکال و نقص در نظام برنامه ریزی و تدبیر کشور در گذشته است که کماکان باقی مانده است.
وی خطاب به استاندار کردستان گفت: باید ساز و کار مناسب عملیاتی برای پیگیری مصوبات مرکز هم اندیشی توسعه در کردستان فراهم شود و من شخصاً معین توسعه کردستان خواهم شد.
وزیر کشورتاکید کرد: بنده شخصا یا آقای فروزانمهر معاون هماهنگی امور اقتصادی من در تمام مذاکرات و جلسات ویژه توسعه کردستان شرکت و ریاست این کارگروه ویژه را خود عهده دار خواهم شد.
پیوست توسعه کردستان برای برنامه ششم توسعه را تصویب و اجرایی می کنیم
وی گفت: پیوست توسعه کردستان برای برنامه ششم توسعه باید سریعاً آماده تا در دولت و شورای عالی مطرح و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال شود و سریعاً اجرایی گردد.
به گفته وی آمایش سرزمینی یکی دیگر از حلقه های پازل توسعه کردستان است که باید سریعاً آماده و به تهران ارسال شود.
رحمانی فضلی همچنین از استاندار کردستان و نمایندگان کردستان در مجلس شورای اسلامی خواست سفر رییس جمهور را به کردستان با جدیت پیگیری کنند که سفر سریعتر انجام شود و برخی پروژه های محرک توسعه برای کردستان از محل منابع مالی تا سقف حداقل هزار میلیارد ریال تعریف شود.
هر مدیر و یا کارمندی که مانع توسعه کردستان است سریعاً حذف شود
وی به آموزش و تمرکز بر روی فرهنگ آموزش تاکید کرد و گفت: هیچکدام از ما عقل کل نیستیم و همگی به آموزش نیاز داریم و می بایست همه مدیران و کارکنان در استان کردستان آموزش فرهنگ توسعه ببینند و استاندار کردستان از طرف بنده اختیار تام دارد هر مدیری را که خود و یا کارکنانش مانع توسعه هستند برکنار کند.
رحمانی فضلی گفت: هر کسی می خواهد برای مردم کردستان کار کند و توسعه ایجاد کند باید حرص آموزش داشته باشند نه اینکه پشت میز بنشینند و خود را مالک و ارباب و مردم را رعیت و نوکر خود بپندارند.
وی گفت: در بسیاری از کشورها که ما آنها را ناچیز و بی ارزش و یا متجاوز قلمداد می کنیم انجام وظیفه، وجدان کاری، خدمت به مردم و خدمت به توسعه وطن در وجود نیروها و کارکنانشان به بخشی از هویت آنان بدل شده است و همه باید بدانند که نظام کارمندی نظامی برای پایان عمر نیست و مانع های توسعه کردستان را شخصاً حذف خواهم کرد.
وزیر کشور بیان داشت: اگر از مبانی حرف میزنم دلیلش این است که توسعه کردستان بیش از هر چیزی به این مبانی گره خورده است و تا توسعه کردستان به بخشی از ضمیر وجودی همه کارکنان و کارمندان و مدیران کردستان بدل نشود توسعه اتفاق نمی افتد.
رحمانی فضلی افزود: نمایندگان نباید همه مردم را به شکل رای ببینند و بر اساس سوگندی که خورده و پیمانی که با مردم و با خدای خود بسته اند در راستای توسعه قدم بردارند.
شخصاً ارزیابی مدیران کردستان را رسیدگی خواهم کرد
وزیر کشور گفت: من انسان سختگیر و قاطعی هستم و استاندار کردستان سریعاً باید در عرض یکماه همه مدیران کردستان را ارزیابی و نتیجه ارزیابی را به من اعلام کند و شخصاً ارزیابی مدیران کردستان را رسیدگی خواهم کرد و هر مدیری که آموزش توسعه نمی بیند و مانع توسعه کردستان است استاندار بدون اطلاع وزیرش حق دارد از طرف من وی را از کار برکنار کند.
وی گفت: فرمانداران و معاونین استاندار نیز باید به این مساله واقف باشند و بدانند که هیچگونه کوتاهی نکنند.
باید فرهنگ کردستان را در سطح ملی رواج دهیم
رحمانی فضلی از کردستان بعنوان مهد نخبگان کشور یاد کرد و گفت: من در دانشگاه شهید بهشتی تدریس می کنم و بیش از 70 درصد از دانشجویان نخبه که با من کار می کنند کرد هستند و ایمان دارم روح مردمان کردستان یک روح فرهنگی و علمی توانمند است و هر چقدر بتوانیم فرهنگ کردستان را در سطح ملی رواج دهیم به توسعه کردستان کمک کرده ایم.
اجلاس سرمایه گذاری دولتی در کردستان به ریاست وزیر کشور تشکیل می شود
وی افزود: بخاطر توازن منطقه ای نباید دولت نگاه برابر به همه استان ها داشته باشد و هر چه سریعتر شرکت های بزرگ دولتی همچون شستا، ایدرو، ایمیدرو، بانک ها، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان و دیگر نهادهای سرمایه ای را با حضور وزرای مربوطه دعوت و یک اجلاس سرمایه گذاری دو روزه به ریاست بنده در کردستان برگزار و ظرفیت ها و پروژه هایی را که استان تشخیص می دهد به آنها پیشنهاد کنیم تا در توسعه کردستان مشارکت کنند و این سند مشارکت در توسعه کردستان به امضای وزرا برسد.
رحمانی فضلی افزود: اخذ همه مجوزهای مربوطه را بنده شخصاً انجام داده و هیچ کس حق مانع تراشی و کارشکنی ندارد و همه باید پای کار بیایند زیرا ایجاد امنیت پایدار در کردستان مستلزم توسعه اقتصادی کردستان است.
کردستان را بعنوان پایلوت جهت توسعه جهشی در کشور انتخاب می کنیم
وزیر کشور با بیان اینکه استان کردستان را بعنوان نمونه جهت توسعه جهشی در کشور انتخاب می کنیم، گفت: خوب بودن و بد بودن و پیشرفت و عقب ماندگی کردستان مسئولیتش پای مدیران است.
وی خاطر نشان کرد: برای پیگیری افزایش اعتبارات ملی و استانی تلاش می کنم و اگر احساس کنم حیف و میلی نمی شود و همه کارها برای خدمت به مردم کردستان است بدون منت از همه کارها حمایت می کنم.
رحمانی فضلی گفت: ما باید زمینه را فراهم کنیم و دولت ده تا دوازده پروژه کلان را در کردستان استارت بزند تا سرمایه گذاران بخش خصوصی تشویق و ترغیب شوند.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه توسعه مشاغل کوچک و خانگی و روستایی بخشی دیگر از زمینه های توسعه کردستان است، گفت: کارگروه توسعه مشاغل خانگی و روستایی در کردستان باید فعال شود و هر آنچه می تواند به ایجاد ثروت در درون خانوارهای کردستانی منجر شود با جدیت پیگیری شود.
نگاه به کردستان کنترلی و امنیتی نیست
وی گفت: بنده عضو شورای عالی امنیت ملی هستم و با صراحت می گویم نگاه به کردستان کنترلی و امنیتی نیست و هر مدیری این نگاه را دارد استاندار به من معرفی کند.
وی همچنین به سفر معاون اول رییس جمهور به کردستان اشاره کرد و گفت: آقای جهانگیری در جلسه هیئت دولت به تفصیل گزارشی در مورد کردستان ارائه کردند و از ضرورت توجه ویژه به کردستان گفتند و آقای رییس جمهور دستور دادند که همه وزرا به کردستان نگاه ویژه داشته باشند.
وزیر کشور همچنین استاندار کردستان را نماینده تام الاختیار دولت برای عزل و نصب های مدیریتی در کردستان معرفی کرد و گفت: همه وزرا باید به انتخاب های استاندار احترام بگذارند و احدی حق دخالت در کار استاندار را ندارد.
توسعه سرمایه گذاری در کردستان مستلزم نگاه ویژه دولت به این استان است
استاندار کردستان نیز در این جلسه با اشاره به عوامل توسعه نیافتگی کردستان و ضرورت ایجاد سرمایه گذاری های کلان دولتی برای توسعه کردستان و ترغیب بخش خصوصی، گفت: توسعه سرمایه گذاری در کردستان مستلزم نگاه ویژه دولت به این استان است و دولت باید اعتبارات جهشی برای توسعه کردستان در نظر بگیرد.
عبدالمحمد زاهدی با اشاره به شاخص های طبیعی، صنعتی، کشاورزی، معدنی، گردشگری و فرهنگی و هنری کردستان به تشریح وضعیت اقتصادی و توسعه ای استان پرداخت.
وی با اشاره به اینکه نرخ رشد جمعیت در کشور یک و 28 صدم درصد اما این نرخ در کردستان شصت و نه صدم درصد یعنی کمتر از هفت دهم درصد است، علت اصلی این قضیه را مهاجرت در اثر بیکاری و نبود اشتغال توصیف کرد.
استاندار کردستان افزود: متوسط بارندگی کردستان در سال های گذشته بیش از متوسط کشور بوده اما متاسفانه در سال های اخیر خشکسالی به شدت به اقتصاد کردستان ضربه زده است و برای مثال سد گاوشان که منابع آبی آن در استان های کردستان و کرمانشاه به مصرف می رسد در سال زراعی 93 و 94 نسبت به میانگین شش ساله 63 درصد و نسبت به درازمدت 85 درصد کاهش منابع نشان می دهد.
زاهدی با بیان این نکته که کردستان با متوسط سالیانه 750 هزار تن رتبه های دوم و یا سوم تولید گندم را در کشور داشت، گفت: متاسفانه امسال با سرمای زیر صفر درجه در پنجم اردیبهشت ماه این مقدار به نصف کاهش یافت و این برای ما و کشاورزان کردستان بسیار نگران کننده است.
وی افزود: علیرغم اینکه کردستان یکی از استان های معدنی است اما متاسفانه در برنامه جامع معدن که قرار است تا سال 1404 مقدار 55 میلیون تن فولاد تولید شود اصلا استان کردستان دیده نشده و از این وضعیت انتقاد کرد.
استاندار کردستان با تاکید بر اینکه در کردستان واحد تولیدی قابل توجه وجود ندارد، گفت: حدود 50 درصد از واحدهای تولیدی کردستان متاسفانه تعطیل و یا نیمه تعطیل بوده که ما کارگروه صیانت از واحدهای تولیدی را تشکیل شده و تا بحال حدود 60 واحد تولیدی مشکلاتشان حل شده و دوباره در چرخه منظم تولید قرار گرفته اند.
وی افزود: سیاست کوتاه مدت ما حفظ مشاغل موجود و توسعه مشاغل کوچک و خانگی و سیاست بلند مدت ما ایجاد صنایع بزرگ و متوسط و توسعه صنایع پایین دستی اشغالزا می باشد.
عبدالمحمد زاهدی به ظرفیت های مرزی، گردشگری و فرهنگی کردستان نیز اشاره کرد و گفت: استان کردستان در همه عرصه های هنری ظرفیت بالایی وجود دارد و می تواند منشا توسعه اقتصاد هنر باشد.
زاهدی از ایجاد مرکز هم اندیشی توسعه در کردستان خبر داد و گفت: این مرکز بخوبی و با جدیت در حال انجام ماموریت خود است و بخوبی توانسته است گفتمان توسعه را در میان مدیران و نخبگان استان به یک گفتمان مشترک تبدیل کند و خوشبختانه به لحاظ عملیاتی به مرحله ارائه پیشنهادات اجرایی رسیده است.
اشتغال، راه، آب، سرمایه گذاری و پروژه های نیمه تمام، پنج مشکل عمده کردستان
عبدالمحمد زاهدی تصریح کرد: سهم کردستان از تولید ناخالص ملی تنها یک درصد است، نرخ بیکاری در کردستان بیست و هشت و یک دهم درصد است، درآمد سرانه در کردستان نصف میانگین کشور است و کردستان از نظر بیکاری جایگاه بیست و پنجم کشور را دارد بنابرای شاخص های توسعه کردستان بسیار ضعیف است.
استاندار کردستان با اشاره به اینکه یکی از مشکلات جدی کردستان بحث زیرساخت های حمل و نقل است، گفت: استان کردستان علیرغم اینکه می تواند دروازه اتصال و مسیر ترانزیت پایتخت ایران به کشورهای عراق و سوریه و ترکیه باشد و علیرغم اینکه می تواند مدیترانه و ترکیه را به بندر امام خمینی و خلیج فارس متصل کند، حتی یک متر آزاد راه ندارد.
وی از کریدورهای میاندوآب، کرمانشاه و همدان، باشماق بعنوان دو شاهراه اصلی کردستان نام برد که اعتبارات قطره چکانی سالانه استانی و ملی جوابگوی آن نیست و باید یک فکر اساسی برای آن کرد و نیاز به کمک جدی دارد.
زاهدی مشکل جدی دیگر استان را بحران آب نام برد و گفت: وضعیت استان به لحاظ آبی وضعیت خوب و مناسبی نیست و نیاز به یک جهش و تحرک اعتباری هست که سدهای کردستان به بهره برداری برسد.
مشکل سوم کردستان از دیدگاه استاندار که برای وزیر کشور تشریح کرد نبود سرمایه گذاری های بزرگ دولتی است و گفت: تا سرمایه گذاران دولتی و شرکت های بزرگ تولیدی در کردستان سرمایه گذاری نکنند، سرمایه گذار خصوصی ترغیب نمی شود.
وی مجموع اعتبارات کردستان را از همه محل ها در سال 700 میلیارد تومان عنوان کرد در حالی که تنها پروژه های نیمه تمام کردستان 7 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارند و این یکی دیگر از مشکلات جدی کردستان است که مستلزم این است که در برنامه ششم توجه ویژه ای به کردستان بشود و اعتبارات جهشی و مسکنی برای کردستان تعریف شود.
زاهدی از این دیدگاه که باید اقتصاد ملی به کردستان کمک کند تا زندگی مردم کردستان بچرخد انتقاد کرد و گفت: کردستان خود ظرفیت های بالایی دارد بنابراین باید نقش کردستان در توسعه ملی تعریف شود و آنچنان به توسعه کردستان یاری رساند که اقتصاد ملی به اقتصاد کردستان وابسته شود.
صندوق توسعه ملی برای راه های کردستان اعتبار اختصاص دهد
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان نیز در ادامه گفت: ارتباطات و زیر ساخت ها از مقدمات مهم توسعه است و پیشنهاد می دهیم 900 میلیارد تومان اعتبار از صندوق توسعه ملی برای توسعه زیر ساخت های حمل و نقل کردستان اختصاص داده شود زیرا اعتبارات قطره چکانی استانی و ملی تاثیری در پیشرفت این پروژه ها ندارد.
بهرام نصرالهی زاده با اشاره به ضرورت نگاه و نوجه ویژه به توسعه کردستان گفت: توسعه کردستان با این وضعیت اعتیارات فقط درجا زدن است و مسئولان ملی باید تدبیری کلان برای این موضوع اتخاذ کنند.
وی افزود: کردستان در پنج حوزه کشاورزی، معدن، تجارت، گردشگری و شرکت های دانش بنیان پتانسیل های توسعه را دارد و ضرورت دارد در مراجع تصمیم گیری ملی یکبار بصورت جدی مناطق حاشیه ای مثل کردستان به توسعه ملی متصل شود.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان گفت: ارتباطات و زیر ساخت ها از مقدمات مهم توسعه است و پیشنهاد می دهیم نهصد میلیارد تومان اعتبار از صندوق توسعه ملی برای توسعه زیر ساخت های حمل و نقل کردستان اختصاص داده شود زیرا اعتبارات قطره چکانی استانی و ملی تاثیری در پیشرفت این پروژه ها ندارد.
وی گفت: در کردستان ظرفیت های اجرایی و فنی لازم برای اجرای این پروژه ها وجود دارد و اگر این اعتبار اختصاص داده شود و همگی برای انجام تعهدات هم پیمان شویم استان کردستان از بن بست توسعه خارج می شود.
نصرالهی زاده همچنین از ضرورت توجه ویژه و تخصیص اعتبار برای اجرای پروژه های سامانه های انتقال آب سدها در استان مرزی کردستان گفت و افزود: سرمایه گذاری های انجام شده در سدها بدون ایجاد این سامانه ها وارد چرخه زندگی اقتصادی مردم نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما