به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، امروز (۲ تیر) در نشست خبری گفت: هم اکنون مدیریت زیست محیطی مواد شیمیایی خطرناک شامل صنعتی، آفت کش ها و کودهای شیمیایی در چارچوب قوانین و مقررات موجود ملی و همچنین بر اساس کنوانسیون ها، برنامه ها و تعهدات بین المللی و منطقه ای انجام می شود.
وی افزود: در قالب کنوانسیون های استکهلم، روتردام و بازل اقدامات مفیدی در راستای نظارت و کنترل بر ساخت، تولید، واردات، توزیع و مصرف مواد شیمیایی صنعتی و نهاده های کشاورزی صورت گرفته است.
متصدی خاطرنشان کرد: اجرای مفاد کنوانسیون روتردام در خصوص تجارت مواد شیمیایی، اجرای مفاد کنوانسیون استکهلم در خصوص مدیریت زیست محیطی آلاینده های آلی پایدار اجرای برنامه جهانی مدیریت مواد شیمیایی در کشور (استراتژی سایکم) کنوانسیون میناماتا در خصوص جیوه، اجرای مفاد کنوانسیون بازل در خصوص حمل و نقل فرامرزی پسماندهای خطرناک و همچنین برنامه جهانی یونپ در خصوص سرب و کادمیم از آن جمله است.
معاون محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست اذعان داشت: این سازوکارهای حقوقی الزام آور و برنامه های بین المللی زیست محیطی داوطلبانه و همکاری های زیست محیطی با سایر کشورها به ما کمک می کند تا با دستیابی به تجربه های موفق سایر کشورها و مطلع شدن از آخرین فناوری های زیست محیطی دنیا و دریافت کمک های فنی و مالی برای کنترل و جلوگیری از ورود مواد شیمیایی خطرناک به عرصه های تولید و مصرف و در نهایت انتشار در محیط زیست اقدام کنیم.
متصدی ادامه داد: با کاهش یا حذف و مصرف تحت کنترل مواد شیمیایی به ناچار لازمه زندگی کنونی است و بعضا هم بسیار خطرناک هستند ضمن کاهش در تولید فاضلاب ها و پسماندهای شیمیایی خطرناک که تصفیه و امحای آنها به لحاظ کمی و کیفی اغلب هزینه بر و نیازمند دانش و تکنولوژی های گرانقیمت هستند از انتشار ناخواسته آنها در محیط زیست نیز جلوگیری می شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 47 ماده شیمیایی خطرناک شامل مواد شیمیایی صنعتی و آفت کش ها در چهارچوب مفاد کنوانسیون روتردام 26 آلاینده آلی پایدار در چهارچوب مفاد کنوانسیون استکهلم، جیوه و ترکیبات آن در کنوانسیون جدید مینی ماتا همچنین نقل و انتقال پسماندهای خطرناک و مدیریت صحیح زیست محیطی آنها در چهارچوب مفاد کنوانسیون بازل و با مرجعیت دفتر آب و خاک و همکاری دستگاه های ذیربط در ایران تحت مدیریت زیست محیطی هستند.
متصدی با بیان اینکه پسماندهای شیمیایی شامل پسماندهای عادی و پسماندهای ویژه و خطرناک می باشد، اذعان داشت: پسماندهای عادی را می توان با شیوه های مختلف جمع آوری و امحا کرد و خطرات زیادی ایجاد نمی کند اما پسماندهای ویژه و خطرناک علیرغم حجم کم اثر بالقوه ای در تخریب محیط زیست و زندگی انسان دارند.
کمتر از 20 درصد پسماندهای عادی در ایران بازیافت می شود
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به حجم تولید زباله و پسماند در کشور اشاره کرد و افزود: روزانه 48 هزار تن زباله عادی شهری و روستایی، 400 تن پسماند بیمارستانی، 80 تن پسماند ویژه بیمارستانی، بیش از 90 هزار تن صنعتی و 380 تن پسماند لجن اسیدی و خاک رنگ بر در کشور تولید می شود.
وی ادامه داد: سالانه 170 میلیون تن پسماند عادی کشاورزی و 200 تن پسماند ویژه و سموم کشاورزی در کشور تولید می شود.
متصدی با بیان اینکه کمتر از 20 درصد پسماندهای عادی در ایران بازیافت می شود، تاکید کرد: این در حالی است که درصد بازیافت پسماندهای عادی در دنیا بین 40 تا 55 درصد متغیر است.
وی در ادامه با بیان اینکه به روز رسانی برخی گزارش ها مانند مواد شیمیایی و پسماندهای خطرناک بسیار مهم است، اذعان داشت: تاکنون یک گزارش از موجودی مواد شیمیایی و پسماندهای خطرناک در کشور تهیه شده که آن را به سازمان ملل ارسال کرده ایم.
تحریم ها مانع تهیه گزارش دوم مواد شیمیایی و پسماندهای خطرناک شد
متصدی با بیان اینکه این گزارش ها با همکاری صندوق تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF) تهیه می شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه تحریم ها مانع همکاری صندوق تسهیلات جهانی محیط زیست با محیط زیست جمهوری اسلامی ایران شده است.
وی تصریح کرد: تحریم ها نه تنها مشکلاتی را برای داخل کشور ایجاد کرده است حتی باعث شده تا نتوانیم از حقوق بین المللی خود نیز استفاده کنیم.
متصدی با بیان اینکه ایران به دلیل عدم همکاری صندوق تسهیلات جهانی محیط زیست نتوانسته است گزارش دوم خود را در زمینه مواد شیمیایی و پسماندها تهیه نماید، تاکید کرد: این در حالی است که افغانستان دومین گزارش خود را با همکاری این صندوق تهیه کرده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اذعان داشت: تلاش می کنیم تا بتوانیم تکنولوژی و انتقال تکنولوژی به ایران را به نحوی انجام دهیم که کمترین میزان آلودگی و کمترین میزان تعهد را برای کشور ایجاد کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه کشورهای توسعه یافته موظف هستند در راستای توسعه پایدار تکنولوژی و دانش فنی خود را در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار دهند، خاطرنشان کرد: در بسیاری موارد کشورهای توسعه یافته به تعهدات خود عمل نمی کنند که این موضوع کشورهای در حال توسعه را با مشکل مواجه می کند.
متصدی خطاب به صنعتگران و فعالان این عرصه توصیه کرد: در خرید مواد و تکنولوژی های ارزان قیمت دقت کنند چرا که بسیاری از این محموله ها از ممنوعیت و محدودیت استفاده در کشور را دارند.
وی با بیان اینکه کشورهای توسعه یافته برخی مواد و تکنولوژی غیر قابل استفاده در کشور خود را در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار می دهند، ادامه داد: در ارتباط با انتقال تکنولوژی های پاک باید تکنولوژی هایی را وارد کشور کنیم که به روز بوده و کمترین اثر زیست محیطی را داشته باشند، بنابراین صنعتگران باید این شاخصه را مدنظر قرار دهند.
این مسئول تاکید کرد: نوع مصرف و اطلاع رسانی مردمی و آگاهی های مردم نقش کلیدی در کاهش استفاده از مواد شیمیایی ایفا می کند.
ضایعات محصولات کشاورزی در ایران بین 15 تا 25 درصد متغیر است
وی با بیان اینکه پرورش و تولید محصولات سالم کشاورزی، باغی، دامی و لبنی باید در اولویت قرار گیرد، اذعان داشت: یکی از موارد کنترل تولیدات این است که سعی کنیم میزان ضایعات محصولات کشاورزی را کاهش دهیم اما در ایران به میزان و مقدار محصولات توجه داریم و سلامت آنها اولویت ندارد.
متصدی با بیان اینکه ضایعات محصولات کشاورزی در ایران بین 15 تا 25 درصد متغیر است، تاکید کرد: این موضوع در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست که میزان ضایعات محصولات کشاورزی آنها اینقدر بالا باشد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درخصوص نظارت سازمان بر واحدهای آلاینده، یادآور شد: سازمان محیط زیست با واحدهای آلاینده که از مواد خطرناک استفاده می کنند برخورد می کند.
وی با بیان اینکه بیش از ۴هزار واحد صنعتی در کسور عوارض آلایندگی پرداخت می کنند، خاطرنشان کرد: عوارض آلایندگی صنایع شامل یک درصد میزان فروش سالیانه آنهاست که این عوارض به شهرداری ها پرداخت می شود و این نهاد موظف است این درآمد را در زمینه مسائل زیست محیطی هزینه کند.
گفتنی است، جمهوری اسلامی ایران عضو کنوانسیون استکهلم درخصوص آلاینده های آلی پایدار، کنوانسیون روتردام مبنی بر اعلام رضایت قبلی جهت تجارت بین المللی مواد شیمایی خطرناک صنعتی و آفتکش های کشاورزی، کنوانسیون بازل درخصوص کنترل نقل و انتقالات فرامرزی پسماندهای خطرناک و نظارت بر دفع زیست محیطی آنها است و طی یک سال آینده نیز به کنوانسیون مینی ماتا ملحق می شود.
پایان پیام/
نظر شما