حجت الاسلام جواد طوبایی، تولیت آستان مقدس امامزاده سیداسماعیل تهران در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: همه امور انسانی و اجتماعی در گذر زمان دستخوش تغییر و تحول می شوند و موضوع وقف نیز از این قاعده مستثی نیست.
موضوعات وقف در گذر زمان تغییر می کند
وی با بیان اینکه با گسترش دانش ها و تغییر در نیازها و ضروریات جامعه نیازمند تغییر در موضوعات وقف هستیم، خاطرنشان کرد: اخیرا در کشور پرتقال جزیره ای را در اختیار بازنشستگان علمی قرار داده اند تا بتوانند با فراغ بال مشغول به تحقیقات علمی شوند. همین اقدام را می توان با هدف گسترش دانش های نو و همچنین ترویج علوم دینی در ایران انجام داد.
این کارشناس فرهنگی اضافه کرد: با توجه به نیازها و کمبودهای جامعه در زمینه های درمان، فرهنگ، دانش های نوین و .. لازم است مردم را به سمت وقف های نو سوق دهیم؛ برای مثال با توجه به اینکه هزینه درمانِ بیماری های صعب العلاج مانند ایدز، سرطان و ... بسیار زیاد است ضروری است واقفین محترم در این زمینه نیز موقوفاتی داشته باشند.
تخصیص موقوفات نو برای ترویج دروس تخصصی حوزوی
وی ادامه داد: یکی دیگر از زمینه های وقف های نو تخصیص موقوفات برای گسترش دروس تخصصی در حوزه های علمیه است به ویژه که جامعه اسلامی در معرض انواع و اقسام شبهات قرار گرفته است.
حجت الاسلام طوبایی با اشاره به اینکه باید واقفین را با اهمیت و ضرورت وقف های نو آشنا کرد، اظهار داشت: زمانی آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به ضرورت اعزام مبلغین به اقصی نقاط کشور و جهان فرمودند: مبلغین مسیحی به صورت رایگان به دورترین نقاط جهان رفته و به تبلیغ مسیحیت می پردازند؛ لذا ضروری است ما نیز همین کار را با هدف ترویج آموزه های اسلامی داشته باشیم.
استفاده مبلغین از فرصت رمضان برای ترویج وقف
وی با بیان اینکه ساختِ بيمارستان فوق تخصصي سرطان از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه اقدامی جالب و نوین در زمینه ترویج وقف های نو است، خاطرنشان کرد: ماه مبارک رمضان فرصت خوبی برای ترویج تبلیغ وقف های نو است هرچند به نظر می رسد مبلغین توجه کمی به این موضوع دارند.
تولیت بقعه متبرکه امامزاده سیداسماعیل تهران افزود: موضوع وقف های نو باید به صورت گفتمان و فرهنگ عمومی درآید که بی شک مهمترین رسالت در این زمینه بر عهده رسانه هاست. با توجه به اینکه مردم استقبال بسیار زیادی از سریال ها و مستندهای رسانه ملی دارند می توان با ساخت سریال هایی در این زمینه مردم را با احکام و ضرورت وقف آشنا ساخت.
حبس، مسئله ای مغفول در زمینه وقف
وی اضافه کرد: یکی از احکام وقف موضوع حبس کردن اموال است به این معنا که فردی که تمایل ندارد ملکش را از دست بدهد می تواند ملک یا درایی را در مدت زمان مشخصی حبس کند و عواید و درآمد آن را وقف امور خیریه نماید. در وقف، دایم بودن شرط است اما حبس به صورت موقّت نیز صحیح است. حال باید پرسید آیا مردم از این موضوع که بسیار راهگشاست آشنا هستند؟
حجت الاسلام طوبایی با تاکید بر اینکه به برکت انقلاب اسلامی و تاکیدات امام (ره) و مقام معظم رهبری بر فقه نو و پویا شاهد گسترش دروس تخصصی حوزه در زمینه های تخصصی هستیم، تصریح کرد: لازم است مدیران و مسئولان ارشد حوزه در دروس حوزوی توجه جدی به احکام و مسایل وقف داشته باشند.
معطل ماندنِ برنامه های فرهنگی به علتِ کمبود بودجه
وی با تاکید بر اینکه اسلام دین پویایی است که برای همه مسایل، پاسخ های لازم را دارد، اظهار داشت: با توجه به این واقعیت جای تاسف است که بسیاری از برنامه های فرهنگی و مذهبی به دلیل کمبود بودجه معطل مانده اند در حالی که اگر مردم، واقفین و خیرین با احکام وقف آشنا شوند مطمئنا موقفاتی در این زمینه ها خواهند داشت.
واقفین اطعام عمدتا برای ایام شهادت وقف می کنند
تولیت آستان مقدس امامزاده اسماعیل با تاکید بر اینکه بقاع متبرکه، مساجد، هیئات و سایر مراکز فرهنگی مذهبی می توانند به پشتوانه وقف های نو استقلال مالی خود را از حکومت ها و دولت ها حفظ کنند، گفت: مردم و واقفین برای اموری مانند اطعام وقف های بسیاری می کنند اما به دلیل ناآشنایی با احکام وقف موقوفات کمتری در زمینه انجام برنامه ها و اقدامات فرهنگی اختصاص می دهند.
کارشناس فرهنگی در پایان ابراز داشت: جالب اینکه مردم برای اطعام نیز عموما مردم برای شهادت ها و رحلت ها وقف می کنند و کمتر برای ایام ولادت و اعیاد، موقافاتی اختصاص دهند. البته این روند به مرور زمان تعدیل شده است اما اصلاح اسای آن نیازمندان کار تبلیغی و رسانه های گسترده ای است.
پایان پیام/
نظر شما