پیامبراکرم(ص) با مسائل خرافی به شدت مقابله می کرد/ سیزده به در یک سنت خرافی ست

خبرگزاری شبستان: مرجع تقلید جهان تشیّع گفت: شایعه سازی و خرافات یکی از سلاح های دشمنان پیامبر(ص) بود، نبی اکرم(ص) به دستور خداوند متعال به شدت با خرافات و سنت های غیر معقول مقابله می کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله جعفر سبحانی، عصر امروز(31 خرداد) در سومین روز از درس تفسیر قرآن(سوره احزاب) که در مدرسه عالی حجتیه قم برگزار شد، اظهار داشت: خداوند متعال در آیه اول این سوره چهار مرتبه به نبی اکرم(ص) خطاب کرده است که اولین آن "اتق الله" است، این یا مربوط به آینده یا برای فهم دیگران بیان شده است.

وی بیان داشت: "لاتُطِعِ الْكَافِرِینَ" خطاب دیگری است که سوالی در ذهن ایجاد می کند، پیامبر(ص) که چنین زمینه ای برای اطاعت از کافران و منافقان ندارد، پس این خطاب چه مفهومی دارد؟ در این قسمت مفسران به بحث تاریخی اشاره دارند که بحث امان دادن نبی اکرم(ص) به ابوسفیان پیش از فتح مکه است، زمانی که ابوسفیان قصد فریب ایشان را داشت.

آیت الله سبحانی تصریح کرد: البته بحث تاریخی فوق با مشکل عدم تطابق تاریخی مواجه است، در واقع "لاتطع الکافرین" یعنی خداوند می خواهد بگوید به هیچ وجه در مقابل کافران و منافقان کوتاه نیایید و در مقابل آن ها تسلیم نشوید.

مفسر قرآن کریم عنوان داشت: یکی از مسائلی که در این سوره مورد توجه قرار گرفته مبارزه و مقابله نبی اکرم(ص) با مسائل خرافی است، در این سوره یکی از موارد خرافی جاهلیت مطرح و نحوه مبارزه پیامبر(ص) با آن بیان شده است؛ در آن زمان می گفتند فرزند خوانده، فرزند واقعی انسان است و این امر را به عنوان سلاحی برای مواجهه با رسول اکرم(ص) استفاده می کردند، حضرت هم با این خرافات به مقابله پرداخت.

وی خاطرنشان کرد: در پایان همین آیه " لا تطع الکافرین" خداوند متعال " علیما حکیما" را آورده است، منافقان و کافران شایعه سازی و خرافات درست می کردند تا پیامبر(ص) را بکوبند، اما خداوند با آوردن این عبارت علیما حکیما روحیه نبی اکرم(ص) را تقویت می کند و می گوید به آنچه کافران می گویند عالم هستم و آنچه اتفاق می افتد با حکمت ماست.

آیت الله سبحانی ابراز داشت: خطاب سوم نیز پیروی کردن از وحی الهی است، در اینجا خداوند بیان می کند و نبی اکرم(ص) پیروی می کند و کافران شکست می خورند، چون کافران و منافقان مطرح می کردن فرزند خوانده، فرزند خود ادم است و زن او نیز عروس واقعی، پیامبر هم به دستور خدا با این خرافات مبارزه کرد و پیروز شد.

استاد برجسته حوزه علمیه یادآور شد: یکی از اشکالاتی که به مسلمانان می گیرند این است که می گویند مسلمانان همه کارها را به خدا واگذار می کنند، در حالی که این طور نیست و این سوره پاسخ این اشکال را می دهد، خداوند در این سوره پیامبر(ص) را به توکل به سمت حضرت حق سوق می دهد، این نشانه تبعیت کامل از خداوند است، یعنی ما انسان ها موکل نیستیم، متوکل هستیم.

وی تصریح کرد: متوکل به این معنی ست که کارها را انجام می دهیم، اما از خداوند کمک می گیریم و به این اعتقاد داریم که اگر خدا بخواهد امور به سر انجام می رسد، ما کارها را انجام می دهیم وقتی به مشکلی برخورد می کنیم از خداوند کمک می گیریم.

آیت الله سبحانی گفت: عید نوروز یک عید مذهبی نیست، اما چون با عقل مخالفتی ندارد اشکالی ندارد، اما سیزده به در یک قصه خرافی است، که به خاطر نحس بودن سیزده نباید در منزل ماند، این سنت درست نیست، اگر سنتی خلاف عقل و فطرت باشد مورد قبول دین نیست.

وی افزود: در زمان جاهلیت هم سنت های این چنین زیاد بود، مثلا اگر کسی به زن خود می گفت "ظهر" این زن بر او حرام می شد، پیامبر با این مسائل خرافی مبارزه می کردند، خداوند متعال هم در این سوره به صراحت بیان فرموده است که همسران تو مادران تو نیستند، فرزند خوانده های شما هم فرزندان شما نیستند.

کد خبر 467116

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha