حجتالاسلام سعید بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به حضور جوانان در برنامه ها و فعالیت های مساجد گفت: آمار عینی از میزان اقبال جوانان نسبت به مساجد ندارم، باما رخی مساجد را میبینم که آکنده از جوانان است اما برخی دیگر از افراد میانسال مملو است.
وی ادامه داد: البته من در قم هستم و شاید محیط اینجا قابل تعمیم به کل کشور نباشد، چرا که گرایش مذهبی اینجا زیاد است هرچند که در همین شهر قم هم برخی مساجد را می بینیم که شکوفایی لازم را ندارند، منتها در مواردی که گرایش جوانان به مساجد به شکل زیاد دیده میشود عواملی باعث این امر شده است، یک دسته عوامل بیرون از مسجد هستند، یعنی مثلاً در یک محله و شهری روحیه مذهبی جوانان زیاد است اینها اگر مجموعه مساجد هم کمکار یا متوسط باشند خودکار از مساجد استقبال میکنند و به مساجد میآیند.
حجتالاسلام بهمنی با بیان برخی مسائل درونی درباره استقبال از مساجد گفت: این عوامل مهم و قابل مطالعه هستند به طور مثال برخی مساجد بسیار تمیز و خوشفضا هستند، خادم مسجد آنجا هم آمادگی لازم را برای پذیرایی از مهمانان خدا دارد، همینطور اینکه بسیار خوش رو و مهربان است امام جماعت و هیئت امنای مسجد ظرفیتهای درونی زیادی برای حضور جوانان دارند و با مدارا با جوانان برخورد میکنند.
وی با تأکید بر اینکه عوامل ادارهکننده مسجد و مدارای خادمان با جوانان مشخص است، گفت: جوانان تا اندازهای نظمگریز هستند لذا مدارا از سوی اهل مسجد به ویژه امام جماعت مسجد را نیاز دارند تا مهارتهای تعاملی و اجتماعی و صفای درونی زیاد شود، ضمن اینکه در این مجال چند نکته را باید مطرح کنم، نخست اینکه نمازهای جماعت نباید خیلی طولانی شوند، امام جماعت با ضعیفترین فرد مسجد خود را تطبیق دهد و نمازش را با او هماهنگ کند، هر چه قدر میتواند در عین رعایت طمأنینه نماز را با اقتضای حال ضعیفترین فرد مسجد بخواند.
این کارشناس مسائل قرآنی افزود: نکته بعدی تکلفات در نماز را باید کم کرد، برنامههای میان دو نماز همچون سخنرانی و دعای مفصل و امثالهم باید کاهش یابد، چرا که اینها با کرامت مؤمنین سازگار نیست، ممکن است کسی مریض باشد یا کار داشته باشد، بنابران نماز باید کریمانه با اختصار باشد.
وی افزود: برخی مساجد شکوفا دارای حیات و زندگی است که ناشی از ساماندهی شکل گرفته ذرون مسجد است و اینکه عوامل مسجد ببا یکدگر همیاری دارند، مثلا در یکی از مساجد شاهد بودم که ممتازین بچههای پیشدبستانی، دانشجویان و طلاب در هر نوبت معرفی میشدند و اهل محل به اقتضای سن، هدایایی اهدا می کردند، یا اینکه اگر کسی پسر جوانی داشت به دیگران معرفی میکرد تا دختر مناسب او برای ازدواج معرفی کنند. بنابراین زمانی که به این مسجد میرفتم، گویی به خانه خودم مراجعه میکردم، فضای این مسجد واقعا جانفزا است.
حجتالاسلام بهمنی اظهار کرد: مسئولان امور مساجد میتوانند الگوهای موفق را در کشور شناسایی و به آنها برای فعالیتهای مساجد حتی آموزش بدهند، معتقدم کادر مسجد نیاز به آموزش دارند حتی خادم مسجد باید اموزش دیده باشد چرا که مساجد خانههای خدا هستند و مسجد مهمترین خانهای است که روی زمین بنا شده است، کسانی هم که به مساجد میآیند مهمانان خدا هستند و هدف از وجود مساجد نیز عبادت دستهجمعی برای خداوند است. باید الگوهای موفق برا جوانان را در این محیط شکوفا کرده و جوانان موفق را شناسایی و به آنها برای حضور در مساجد تعلیم دهیم.
پایان پیام/
نظر شما