به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام محسنی اژهای معاون اول و رییس ستاد بزرگداشت هفته قوه قضاییه در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به برگزاری برنامههای هفته قوه قضاییه گفت: 7 تیر در نظام جمهوری نقطه عطفی است برای انقلاب و نظام اسلامی در این روز 72 نفر از مسئولان دلسوز و سرمایه های بزرگ ملت و نظام به دست افراد شقیقه و عامل بیگانه به خاک و خون کشیده شدند که بسیار مایه تاسف است. اما از طرفی این خونها نظام ما را بیمه کرد و دشمنان را ناامید.
وی با اشاره به خدمات بزرگ شهید بهشتی به عنوان معمار دستگاه قضایی با اشاره به برنامه های هفته قضا تصریح کرد: هفته قوه قضاییه فرصت مناسبی برای مردم و دستگاه قضا در جهت آشنایی بیشتر با دستگاه قضاست و فرصتی است تا دستگاه قضا بتواند سال گذشته خود را ارزیابی و میزان قوت و ضعف خود را در تنگناها عملکرد خود را برای مردم در میان بگذارد تا از ناحیه فرهیختگان این عملکرد مورد ارزیابی قرار گیرد.
وی درخصوص برنامه های ریاست قوه قضاییه در این هفته اظهار کرد: در روز اول تیرماه رییس دستگاه قضا از طریق رسانه ملی با مردم سخن خواهد گفت.
وی گفت: همچنین دستگاه قضا در همایشی که روسای دو قوه دیگر حضور دارند حاضر خواهد شد و سخنان و انتقادات آنها را می شنود. در حقیقت در این همایش روسای قوه مقننه و مجریه نقطه نظرات خود را در مورد دستگاه قضا ارایه خواهند داد. همچنین عملکرد یکساله دستگاه قضا در حوزه های مختلف جمع بندی شده و در گزارشی به محضر مقام معظم رهبری ارایه میشود و در ادامه از رهنمودهای ایشان استفاده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: حضور سرزده رییس قوه قضاییه در یکی از بخشهای قضا از دیگر برنامه های رییس دستگاه قضا در هفته قضاست که ممکن است در تهران یا شهرستانها و یا هر جای دیگر باشد. مسئولان دادگستری نیز برنامه های متنوعی را از طریق شبکه های مجازی مکتوب با مردم در میان خواهند گذاشت. همچنین معاون اول قضا نیز در صداوسیما حضور یافته و با مردم سخن میگوید.
وی از حضور روسای دادگستری و معاون اول در نمازجمعه این هفته خبر داد و افزود: حضور در مرقد مطهر امام (ره) و تجدیدمیثاق با آرمانهای امام و انقلاب از دیگر برنامه های هفته قضاست.
حجت الاسلام اژه ای اظهار کرد: امسال اولین سالگرد رحلت محمدی گیلانی را در پیش رو داریم که جایگاه این فقیه وارسته به عنوان قاضی شجاع در طول سالیان دراز خدمت در قوه قضاییه بسیار پررنگ است به همین جهت مراسم بزرگداشتی برگزار می شود.
وی با اشاره به برنامههایی که با خانواده شهدا و ایثارگران در هفته قضا برگزار میشود. اظهار کرد: اهتمام ویژه به استفاده از ظرفیت مدعی العموم یکی دیگر از برنامه های هفته قضاست که با استفاده از این ظرفیت ما می توانیم در پیشگیری و برخورد با جرایم و احیای حقوق عامه و حقوق شهروندی و حقوق دولت در سال 93 اقداماتی انجام شده است.
وی گفت: از جمله این اقدامات حمایت بیشتر از سرمایه گذاری و فعالان اقتصادی در سنوات گذشته بوده است.
محسنی اژه ای با اشاره به معوقات بانکی به عنوان یکی از معضلهای مالی و قضایی و تاثیرگذار در چرخه اقتصاد کشور اظهار کرد: اینکه پولهایی در یک جهت و در دست عده ای خاص رسوخ کرده است جهتی است که مسایل و منافع مردم را در پی دارد و در این جهت از آن استفاده نشده است در این مورد نیز دستگاه قضا به همراه قوه مجریه و بانکها وارد عمل شده اند و از 575 لیست که قوه قضاییه ارایه داده بود بانک مرکزی در نامه ای رسماً 217 نفر را اعلام کرد این افراد از معوقات بالا تا چند هزار میلیارد تومان را شامل میشود.
معاون اول قوه قضاییه اظهار کرد: قریب به 4 هزار میلیارد تومان در سال 93 از طریق سازمان ثبت از مطالبات بانکها وصول شد.
وی افزود: تاکنون 31 بانک خصوصی و دولتی شناسایی شده اند و 9 موسسه پولی و اعتباری نیز شناسایی شده که از آمار موسسات سه مورد مجوز دارند سه مورد در حال گرفتن مجوز هستند و سه مورد نیز هیچگونه مجوزی ندارند که در سالهای اخیر با تعدادی که مجوز نداشته است برخورد شده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر 145 شرکت تعاونی اعتباری داریم که مجوز دارند و یک مورد نیز در مسیر اقدام به مجوز هستند همچنین 590 شرکت تعاونی اعتباری که شناسایی شدهاند و یا باید تطبیق دهند و یا تفویض اختیار کنند.
وی در مورد شرکت های واسپاری (لیزینگ) گفت: 33 مورد از شرکتهای واسپاری مجوز دارند 74 مورد در حال گرفتن مجوز هستند و 300 مورد از شرکتهای واگذاری نیز هیچگونه مجوزی ندارند.
وی در مورد صرافی ها اظهار کرد: 428 صرافی دارای مجوز هستند 300 صرافی در حال گرفتن مجوز و 1000 صرافی در امور صرافی دخالت می کنند و مجوز ندارند. قوه قضاییه با کمک دولت قدمهای موثری را در سال 93 برداشته است و در سال 94 ادامه خواهد داد تا بتواند شرکت اعتباری و واسپاری را زیر بلیط قانون قرار داده و گام موثری را در جهت تقویت اقتصاد مقاومتی بردارد.
وی گفت: در سال 93، 43 هزار هکتار از زمینهایی که غیرقانونی تصرف شده بودند رفع تصرف شدند در سال 93 سازمان ثبت قریب به 44 هزار سند مالکیت را برای دولت صادر کرد که گام موثری در این جهت برداشته شده است همچنین از بسیاری از تصرفات غیرقانونی جلوگیری شد.
وی در مورد تغییر کاربری غیراصولی اظهار کرد: کار مشترکی بین دولت و دستگاه قضا در سال 93 انجام شده جلوگیری از تغییر کاربری غیراصولی و ساماندهی این امر بود تا تغییر کاربری به گونه ای باشد که تمام زمینهای قابل استفاده به برج و ویلا تبدیل نشود.
وی با اشاره به توسعه فناوری های نوین و الکترونیک و جلوگیری از اتلاف وقت با تاکید بر تسهیل دسترسی مردم اظهار کرد: سامانه جدیدی برای آمار در دستگاه قضایی تهیه شده است آمار دقیق از انواع جرم اما در این میان جرایمی که بیشتر برای مردم و نظام ضرر دارد با توجه به منطقه و محل موردنظر موردبررسی قرار گرفته این سامانه به عنوان سجا آمار را هر ماهه به ما ارایه میدهند و براساس آمار به دست آمده تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی انجام میشود.
وی در مورد سامانه نظارت الکترونیکی و فیزیکی در قوه قضاییه گفت: واحد ارزشیابی از قضات معاون ارزیابی از دادستانی، معاون ارزیابی دیوان عالی کشور که مسئول نظارت بر محاکم است و همچنین حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه که می تواند در تمام بخش ها نظارت کند از جمله بخش های نظارتی دستگاه قضایی هستند.
محسنی اژه ای اظهار کرد: با توجه به اهمیت نظارت الکترونیک اما هنوز از نظارت فیزیکی بی نیاز نیستیم اما نظارت الکترونیک می تواند در سال سالم سازی محیط و اشراف همه جانبه به ما بیشتر کمک کند.
وی گفت: در سال 93، 57 میلیون ارایه خدمت در دستگاه قضا انجام شده است که 85 درصد به صورت الکترونیکی بوده است.
همچنین در سال 93 بیش از 16 میلیون سند صادر شده که 76 درصد در طول یک روز یا کمتر از یک روز صادر شده است اگر استفاده از فناوریهای نوین نبود این امکانات فراهم نمی شد.
وی در مورد امر آموزش اظهار کرد: برای اجرایی شدن آیین دادرسی از اول تیرماه و همچنین قانون مجازات اسلامی معاونت منابع نیروی انسانی قوه قضاییه 47 هزار 160 ساعت آموزش را برگزار کرده است که این آموزشها از سال 92 آغاز شده و در سال 93 بیشترین حجم خود را نشان می دهد.
وی تاکید کرد: در قانون جدید نحوه ضابطین و کار ضابطین و آموزش ضابطین در نظر گرفته شده است و در سال 93 بیش از 2 برابر سال 92 و 4 برابر سال قبل برای ضابطین توسط منابع انسانی آموزش برگزار شده است که در این میان 4 میلیون و 350 هزار و 701 نفر آموزش برای کل کارکنان از کارمند و قاضی و همچنین شورای حل اختلاف برگزار شده است.
وی با اشاره به سالم سازی محیط قضا با اشاره به فعال شدن واحد ارزشیابی قضات اظهار کرد: تا سال 93، 40 واحد ستاد خبری برای دریافت گزارشات مردمی در این مورد تشریح شده است و از تمام اداره های نظارتی استفاده شده تا متخلفین کارمند و قاضی که دارای تخلف هستند برخورد شود و برخی از قضات در این تخلفات سلب صلاحیت شدهاند و تعدادی هم تخلفات انتظامی داشته اند و در دادگاه عالی قضایی به آنها رسیدگی شد و در این میان از تخلفات کارمندان دستگاه قضایی نیز کوچکترین گذشتی نشد.
وی با اشاره به توسعه مرکز ارتباطات مردمی اظهار کرد: با توسعه و تقویت این مرکز از لحاظ نیرو و سامانه و آموزشهای لازم برای راهنمایی و پاسخگویی به مردم در سال 93، 2 میلیون و 88 هزار و 664 مورد خدمت از این طریق ارایه شده است. و همچنین یک میلیون و 364 هزار و 148 مورد از طریق وب سایت ارایه خدمت شد.
وی در مورد معاونت فرهنگی گفت: به لحاظ اهمیت این بخش از بودجه سایر بخشها کاسته شده و به این بخش افزوده شده است. همچنین در کل دادگستری های استان این معاونت دیده شده است.
وی در مورد معاونت پیشگیری از جرم اظهار کرد: پیشگیری چیزی نیست که به تنهایی از عهده قوه قضایی برآید و حتما دولت و مردم باید در این زمینه کمک کنند تا این امر با موفقیت انجام شود به همین منظور یک مدیر پرانرژی و فعال و دارای تجربه در این معاونت گمارده شده است.
وی در مورد نمره ای که به دستگاه قضایی می دهد دادن نمره به خود سخت است زیرا حب تشکیلات و حب نفس در این میان وجود دارد اما حقیقتاً قوه قضاییه جهاد می کند کار جهاد کار سختی است و ابزار و امکانات لازم در این زمینه را ندارد اما من نمره خوبی می دهم این نمره خوب را هر نمره ای که شما می توانید تعبیر کنید.
وی در پاسخ به سئوالی درخصوص اینکه قوه قضاییه به مواردی که در فضای مجازی نسبت به عملکرد این دستگاه نسبت داده میشود از جمله راجع به مرخصی رحیمی و حکم مهدی هاشمی مطرح میشود افزود: اینکه قوه قضاییه در مساله رسانه و اطلاع رسانی باید اهتمام بیشتری داشته باشد را میپذیریم. اما همچنین باید قبول کنیم اگر چنانچه گوش و چشم دستگاهی فقط به این چیزها باشد از کار اصلی خودش عقب میماند. و افرادی که این مسایل را مطرح می کنند می خواهند ما را به این موضوع مشغول کنند تا از کار اصلی خود عقب بمانیم.
وی با بیان اینکه به طور مثال من اصلا اهل وبگردی نیستم و شاید این یک اشکال هم باشد، اما اهل آن نیستم اظهار کرد: شاید برخی افراد میخواهند ما را درگیر این کارها کنند و یا حداقل چیزی هم اتفاق میافتد این است که وقت ما را میگیرد.
معاون اول قوه قضاییه درخصوص مرخصی محمدرضا رحیمی و سایر زندانیانی که اقوام درجه یک خود را از دست می دهند افزود: از محکومینی که احتمال فرارشان نیست یا این احتمال بسیار پایین است تا زندانیان دیگر، اگر پدر، مادر، یا همسرشان فوت کرده به مرخصی آمدهاند، حتی کسانی که احتمال فرارشان بوده تحتالحفظ از این مرخصی استفاده کردهاند.
سخنگوی دستگاه قضایی با بیان این که کسانی که این مسائل را مطرح میکنند بیاطلاع هستند یا توقعات بیش از حد دارند تاکید کرد: زندانی در داخل زندان و بیرون از آن حقوقی دارد. اگر کسی همسرش فوت کرد برای ختم همسرش نباید به او مرخصی داده شود؟
محسنیاژهای درخصوص حکم مهدی هاشمی و نوع برداشت برخی در مورد حکم قطعی این فرد افزود: در قانون قبلی این طور پیش بینی شده بود که در صورت تعدد جرم، مرتکب جرم برای هر جرم باید یک مجازات متحمل شود. در قانون فعلی که از اردیبهشت 92 اجرایی شد پیش بینی شده که اگر کسی دارای جرایم مختلف بود، در مقام اجرا، مجازات اشد اجرا میشود.
محسنی اژه ای در مورد اینکه آیا مهدی هاشمی بازداشت شده است گفت: خیر. پرونده هنوز در مرحله اجرای احکام و دادسرا است.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام محسنی اژه ای درخصوص حکم مهدی هاشمی و نوع برداشت برخی در مورد حکم قطعی این فرد افزود: در قانون قبلی این طور پیش بینی شده بود که در صورت تعدد جرم، مرتکب جرم برای هر جرم باید یک مجازات متحمل شود.
کد خبر 466776
نظر شما