به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، حسن نوروزی، مسئول سازمان بسیج فرهنگیان استان همدان، عصر گذشته (28 خرداد) در همایش تغذیه از دیدگاه اسلام و طب سنتی در سالن اجتماعات خانه معلمان همدان گفت: خداوند کریم در قرآن مجید برای بهتر و سالم ماندن جسم انسان ها دستوراتی فرموده که بوسیله پیامبر گرامی اش محمد مصطفی (ص) به بشریت ارزانی شده است.
وی با اشاره به تاکیدات آیات قرآنی مبنی بر استفاده از غذاهای پاک و پاکیزه و حلال ها و به جای آوردن شکر نعمت های خدا اضافه کرد: آیات قرآنی، انسان را از خراب کردن مواد غذایی مردم و آلوده کردن آنها، مواد خوب و بد را مخلوط کردن برای سودجویی شخصی، گران فروشی و ظلم و ستم بر مردم بازداشته و نهی فرموده و آن را از زشتی ها و پلیدی ها می داند .
وی با تاکید بر آداب غذاخوردن در اسلام تصریح کرد: این آداب شامل تدبّر در انواع خوراکی های مورد نیاز انسان، آغاز کردن خوردن غذا با نام و یاد آفریدگار مهربان، آغاز کردن غذا با نمک، نخوردن غذای داغ و خوردن غذای نیم گرم، خوردن با دست راست، کوچک گرفتن لقمه، خوب جویدن غذا، طولانی کردن نشستن بر سر سفره و گرامی داشتن نان و نگذاشتن آن زیر ظرف غذا است.
مسئول سازمان بسیج فرهنگیان استان گفت: اسلام، میل کردن غذا در حالات غیر بهداشتی یا به شیوه غیر اخلاقی همچون غذا خوردن به شیوه متکبران را نکوهیده دانسته است.
نوروزی، حلال بودن غذا را یکی از دستورات اکید دین اسلام دانست و اضافه کرد: زیاده روی در خوردن مثل اسراف است و این اسراف در خوردن نباید مومن را از عبادات باز دارد، بلکه باید منظور و مقصود فرد از خوردن و آشامیدن کسب نیرو برای عبادت باشد.
وی طعام حلالی را که وارد بدن ما می شود را مایه پاکی و قوت برای قدم برداشتن در راه خدا عنوان و تصریح کرد: طعام حرام و ناشایست و ناپاک موجب تأثیر بدی در بدن، روح و روان انسان ها می شود.
وی با بیان اینکه اسراف در غذا و پرخورى، منشأ بسیارى از بیمارىهاى جسمى و روحى و مایه سنگدلى و محروم شدن ازچشیدن مزه عبادت می شود، اظهار داشت: گرچه استفاده از زینت و طعام، امرى فطرى و طبیعى است، ولى در شرایط خاص مانند وجود نیازمندان ومحرومان باید با آنان همدردى نمود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان در ادامه گفت: تغذیه نقش مهمی بر رشد حواس انسان، در فرایند هوش و حافظه انسان دارد و در تعقل و تفکراتش اثری منفی یا مثبت میگذارد.
رضا صفی آریان با اشاره به تاثیر تغذیه بر رفتارهای فردی و تربیت اجتماعی در دوره های مختلف زندگی اضافه کرد: تغذیه در دورههای مختلف زندگی قبل از بسته شدن نطفه جنین و دوره جنینی و شیرخوارگی و بعد از آن، هر کدام نقش مهمی در رفتارهای فرد دارند و تغذیه پدر و مادر و شیر مادر نقش مهمی در خصوصیات رفتاری و اخلاقی فرزند دارد.
وی با تاکید بر نقش تغذیه در تربیت اخلاقی و معنوی تصریح کرد: چنانچه غذای خانواده ای ازعواملی همچون ربا، اسراف، کمفروشی و احتکار تهیه و مصرف شوند، اثرات بدی در رفتارها و در کل زندگی فردی و اجتماعی فرد ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه تغذیه بر تعلیم و تربیت تأثیرگذار است، اظهار داشت: تغذیه از دیدگاه اسلام، مقدم بر هر عمل تربیتی است و اهمیت و جایگاه مهمی در نظام تربیتی اسلام دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن، از رهنمودهای اسلام است و خداوند متعال در قرآن کریم با بیان آیاتی روشن به رعایت تغذیه به عنوان ضامن سلامت روح و جسم افراد جامعه میپردازد.
صفی آریان، رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن را یکی از مهمترین عوامل سلامت روح و جسم، شادابی و طول عمر از دیدگاه اسلام دانست و اضافه کرد: دین مقدس اسلام، دین کامل در تمام ادیان می باشد و حاوی نکات غنی و ظریف از بهداشت خوردن و آشامیدن است.
وی با اشاره به رهنمودهای اسلام تصریح کرد: حلال بودن، رعایت وعدههای مناسب غذایی، توصیه به کم خوری، پرهیز از پرخوری، زمان مناسب غذاخوردن از نظر میزان اشتها و زمان دست کشیدن از غذا، رعایت آداب سفره، رعایت آداب خوردن و آشامیدن، آداب پایان غذا و برچیدن سفره، رعایت آداب عرفانی، اجتماعی و بهداشتی از رهنمودهای اسلام است.
وی شیوه زندگی را مهم ترین ابزار برای حفظ و ارتقاء سلامت دانست و اظهار داشت: ازمیان 12 عامل مؤثر در شیوه زندگی سالم، 4 عامل ایمان به خداوند، فعالیت فیزیکی منظم، تغذیه خوب و مدیریت استرس ها و هیجان های زندگی از اهمیت بیشتری برخوردار هستنند.
پایان پیام/
نظر شما