به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونین وزیر امور خارجه کشورمان بامداد امروز راهی وین شدند تا هشتمین دور مذاکرات هسته ای خود را باطرف مقابل کلید بزنند.
این در حالی است که کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در طول دو هفته گذشته همواره با یکدیگر نشست گذاشته اند.
در خصوص مذاکرات کارشناسی، حمید بعیدینژاد عضو تیم مذاکره کننده هستهای و رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکرات هستهای با اشاره به اینکه بیش از 10 روز است مذاکرات کارشناسی بدون وقفه در وین ادامه دارد، گفت: با وجود اینکه در دو مرحله معاونان سیاسی، وین را برای پارهای مشورتها ترک کردند، اما جلسات کارشناسی براساس تصمیمی که در سطح 1+5 و ایران گرفته شد، ادامه داشته است.
بعیدینژاد در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در وین افزود: براساس تصمیمی که هفته گذشته اتخاذ شد، الان فشردگی بحثها با افزایش قابل توجهی روبرو است و بحثهای کارشناسی تقربیا از اول صبح تا پایان شب به طور مرتب طی روزهای گذشته ادامه داشته و کارشناسان روی مسائل مختلف از جمله بحثهای هستهای و مباحث تحریمها متمرکز هستند.
وی گفت: در روزهای گذشته پیشرفتهایی در خصوص درک عمیقتر موضوعات به وجود آمده و امیدواریم با ادامه این مذاکرات فشرده در روزهای گذشته و اینکه معاونان سیاسی دوباره به مذاکرات برخواهند گشت، بتوانیم شاهد پیشرفتهای ملموسی باشیم.
در خصوص چند و چون مذاکرات هسته ای و میزان پیشرفت های معاونان و مدیران سیاسی ایران و ۶ قدرت جهانی در این روزهای پایانی، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران گفت: تحریمهای اقتصادی و مالی مرتبط با موضوع هسته ای علیه کشورمان از روز اجرای توافق لغو خواهد شد.
عراقچی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به نزدیک شدن به 10 تیر پایان ضرب الاجل هفت ماهه توافق ژنو افزود: ما امشب به محل مذاکرات میرویم تا 10 تیر در آنجا مستقر میشویم تا بتوانیم آخرین کارها را انجام دهیم و به قول معروف پرانتزهای داخل متن را که حاکی از اختلاف است، کاهش دهیم.
وی گفت: احتمالاً تعدادی از اختلافات که مقداری کلیدی و اساسیتر است، برای روزهای آخر میماند تا وزرا ملحق شوند و در سطح آنان تصمیم گیری شود.
عراقچی افزود: ما 10 تیر را برای پایان مذاکرات در نظر گرفتهایم، اما این طور نیست که توافقی خوب و مطلوب را فدای این تاریخ کنیم اگر لازم باشد ممکن است چند روزی فراتر برود یا زودتر تمام شود اینها به نظر ما اصل قضیه نیست.
وی تأکید کرد: ما به تاریخ مشخصی پایبند نیستیم و یک تاریخ مشخص برای ما مقدس نیست، آنچه برای ما ارزش دارد توافقی مطلوب است که حقوق ملت ایران در آن رعایت و خواستههای ما در آن تأمین شود اگر لازم باشد که بیشتر بمانیم این کار را حتماً خواهیم کرد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: در دور گذشته که در وین بودیم پیشرفت نسبتاً خوب اما آهسته داشتیم این مسیر ادامه دارد تا به سرانجام برسیم تا اگر بشود اختلافات را نهایتاً حل و فصل کنیم و به آنچه مطلوب ماست برسیم.
عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا تحریمهای اقتصادی علیه ما در روز توافق احتمالی لغو خواهد شد یا گام به گام خواهد بود؟ اظهار داشت: ما در روزی که توافق صورت گیرد فرض کنیم دهم، یازدهم یا دوازدهم تیر، آن روز توافق اجرایی هم نمیشود، یعنی توافق به دست میآید و ممکن است اعلام هم بشود که توافق شده است، اما همان روز اجرا نمیشود.
وی گفت: علت این است که برخی مراحل فنی و حقوقی باید طی شود و مجالس و پارلمانهای کشورهای طرف مذاکره اعم از کنگره آمریکا، سازمانهای اروپایی و مجلس شورای اسلامی ممکن است بخواهند مروری بر توافق داشته باشند.
عراقچی افزود: طبعاً این در اختیار نمایندگان مردم است و پس از اینکه این مرورها انجام شد باید مقدمات فنی از هر دو طرف صورت بگیرد و پس از طی این مقدمات به روزی برسیم که آماده اجرای توافق شویم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان گفت: در روز اجرای توافق تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ما همگی رفع خواهد شد یعنی روزی که توافق اجرا شود همان روز اعلام خواهد شد که همه تحریمهای اقتصادی و مالی در همه حوزههایی که در چارچوب هستهای علیه ما وضع شده است، لغو خواهد شد.
وی تحریمهای نفتی، گاز، پتروشیمی، بانکی، مالی، بیمه، کشتیرانی، طلا و ریال را بخشی از فهرستهای تحریمهای مرتبط با هستهای برشمرد که در روز اجرای توافق لغو خواهد شد.
عراقچی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا تا زمانی که تحریمها علیه ما لغو نشده است ما هم تعهداتمان را اجرا نخواهیم کرد؟ تأکید کرد: حتماً همین طور است، ما هم تعهداتمان را تا آن زمان اجرا نخواهیم کرد، مگر مقدماتی که از نظر فنی برای اجرا شدن لازم باشد.
وی گفت: اینجا مشکلی به نام همزمانی وجود دارد که کماکان در حال بررسی آن هستیم و یکی از پرانتزهای بسیار مهمی که هنوز باز مانده همین نکتهای است که آنچه از ترتیبات یا مقدمات فنی باید آماده سازی کنیم در مقایسه با مقدماتی که آنان باید فراهم کنند، مقداری زمان بیشتر میبرد.
عراقچی افزود: اینکه چگونه میتوان این دو را با هم همزمان کرد در حال بررسی است؛ پیشنهادها و ایدههایی وجود دارد و فکر میکنم که نهایتاً راهحلهایی که اطمینان بخش باشد برای هر دو طرف در این خصوص یافت شود تا اینگونه وقتی به روز اجرای توافق رسیدیم همه چیز در روالی معقول اجرا شود.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان تأکید کرد: در توافق نهایی مکتوب خواهد شد که کار تحقیق و توسعه روی سانتریفیوژهای پیشرفته به ویژه نسل هشت ادامه خواهد یافت.
عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره نتایج مذاکرات درخصوص تحقیق و توسعه به ویژه امکان ساخت، ایجاد زنجیره و گازدهی به سانتریفیوژهای نسل جدید گفت: این موضوع در لوزان حل و فصل شد و یکی از مهمترین بخشهای توافقات در لوزان است.
وی افزود: پس از ماهها مذاکره، طرفهای مقابل در نهایت پذیرفتند که تحقیق و توسعه روی ماشینهای پیشرفته ادامه یابد، ما طبعاً میدانیم که ماشینی که اکنون غنیسازی میکند IR1 است در حالی که اکنون روی ماشینهای نسلهای 4 ، 5 ، 6 و 8 که توان غنیسازی آن 20 برابر ماشینهای نسل یک است تحقیق و توسعه میکنیم تا وقتی که اینها را آماده کنیم و وارد خط تولید شوند.
عراقچی تأکید کرد: آنچه از روز نخست خط قرمز کلیدی بوده این است که کار روی این سانتریفیوژها نباید متوقف شود؛ زیرا صنعت غنیسازی ما در آینده به تحقیق و توسعه روی ماشینهای پیشرفته بستگی دارد، پس حتماً فعالیت در این باره باید ادامه یابد.
وی گفت: در توافق لوزان این موضوع تصریح شده است و در توافق نهایی خواهید دید که این موضوع مکتوب خواهد شد که تحقیق و توسعه روی ماشینهای IR4 ، IR5 ، IR6 و IR8 طبق برنامه ای که خود ما برای تکمیل و توسعه این ماشینها داریم ادامه خواهد یافت.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا این تفاهم شامل تشکیل زنجیره و گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته خواهد شد اظهار داشت: این توافق برای تشکیل زنجیره و گازدهی نیز صدق میکند و در باره هر یک از ماشینهایی که به مرحله گازدهی برسند این کار صورت خواهد گرفت.
عراقچی گفت: البته اکنون تا ماشینهای IR6 به مرحله گازدهی رسیدهایم اما ماشین IR8 مرحله آزمایش مکانیکیاش تمام شده یا در حال انجام شدن است و پس از این مرحله، تزریق گاز به آن صورت خواهد گرفت و به این طریق مسیر تحقیق و توسعه ادامه خواهد یافت.
وی افزود: باید توجه داشت که مسیر تحقیق و توسعه روی ماشینهای پیشرفته مسیری زمانبر است و این گونه نیست که در دورهای یک ساله یا دو ساله قابل انجام شدن باشد بلکه روال معقولی در این زمینه باید طی شود.
عراقچی اضافه کرد: فعالیت در عرصه تحقیق و توسعه روی ماشینهای پیشرفته پروسهای زمانبر است و باید به مرحلهای برسد که از نظر فنی تکامل لازم را پیدا کند و آماده ورود به خط تولید شود.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: اتریش به عنوان میزبان کنونی مذاکرات هستهای به ما اطمینان داده است که اصول ایمنی در مذاکرات را به شدت رعایت خواهد کرد.
عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره افشای جاسوسی رژیم صهیونیستی و اینکه آیا تضمینی برای پیشگیری از تکرار جاسوسیها وجود دارد؟ اظهار داشت: هیچ تضمینی وجود ندارد که جاسوسی تکرار نشود.
وی گفت: به هرحال فرض را بر این گذاشتهایم که جاسوسی وجود دارد یعنی در هر جا که رفتیم و در سالن مذاکره که بودیم همیشه فرض را بر این گذاشتهایم که گوشهای نامحرمی ممکن است به مذاکرات ما گوش دهند و لذا همیشه دقتهای لازم را کردهایم؛ به همین علت نگرانی نداریم.
عراقچی با تأکید بر لزوم ایفای وظایف دولتهای میزبان مذاکرات در تأمین فضای امن و مناسب برای گفتگوهای هستهای، افزود: این فرض که امکان جاسوسی وجود دارد نافی مسئولیتهای این کشورها نیست.
معاون وزیر امور خارجه گفت: به همین علت ما بلافاصله یادداشتهایی را به دولتهای اتریش و سوئیس به عنوان میزبان اخیر مذاکرات ارائه کردیم و از آنها خواستیم که توضیحات لازم را در خصوص این ادعا بدهند.
وی افزود: ما از کشورهای میزبان مذاکرات خواستهایم که امنیت فضای مذاکرات را تأمین و دقت کنند و به ما اطمینان دهند بهویژه از طرف اتریش که میزبان کنونی مذاکرات است؛ تحقیقات در این باره آغاز و پروندهای تشکیل شده و موضوع در دست بررسی است.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای همچنین گفت: در جلسه اخیر با 1+5 نیز به صراحت اعلام کردیم که این کار از طرف متحدان و دوستان شما انجام شده است و شما هم باید پاسخگو باشید که چرا چنین کاری صورت گرفته است.
عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان تغییر محل مذاکرات وجود دارد؟ اظهار داشت: ما منتظر بررسیهای دولت اتریش هستیم و اگر به این نتیجه برسیم که محل مذاکرات به هیچ وجه امنیت لازم را برای مذاکرات ندارد، تصمیم دیگری اتخاذ خواهیم کرد.
وی گفت: فعلاً مذاکرات ادامه دارد و ما از نظر کار خودمان و اطمینان به کار خودمان فرض را بر این گذاشتهایم که همیشه گوشها و چشمهای نامحرم همه جا هست و ما مراقبت میکنیم که سوء استفاده صورت نگیرد.
معاون وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ترکیب شرکت کنندگان در دور بعدی مذاکرات و امکان حضور محمدجواد ظریف در این مرحله اظهار داشت: اینها بستگی به مسیر مذاکرات دارد اگر مسیر مذاکرات به نحوی پیش برود که احتیاج به حضور وزرا باشد این کار صورت خواهد گرفت، به این معنی که آیا نیاز هست زودتر بیایند و زودتر مذاکرات را خاتمه دهند در روزهای آینده معلوم خواهد شد.
عراقچی گفت: بر اساس شنیدهها آقای کری تقریباً فعالیتهای خود را از سر گرفته است و ظاهراً برخی گفتگوهای راهبردی چین و آمریکا، در واشنگتن برگزار میشود و گفته شده است وزیر خارجه آمریکا در آن شرکت خواهد کرد که بر این اساس در مرحله بعد مذاکرات نیز حضور خواهد داشت.
وی افزود: آقای ظریف هم در روزهای آینده در زمانی که مقتضی و لازم باشد حتماً شرکت خواهد کرد.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: هیچ کس طالب تمدید مذاکرات نیست، نه ما و نه طرف مقابل.
عراقچی افزود: البته این به معنی آن نیست که به تاریخ مقدسی پایبند هستیم که حتماً در آن تاریخ به نتیجه برسیم، خیر آنچه برای ما اهمیت دارد این است که به توافق خوب و مطلوب برسیم که حقوق مردم ایران در آن رعایت شود.
وی گفت: ممکن است نیاز باشد چند روزی بیشتر مذاکره کنیم که بحث دیگری است، اما اینکه مذاکرات همانند دورههای گذشته تمدید شود مطلوب هیچ کس نیست و هیچ گزینهای برای هیچ یک از طرفها نیست و فکر هم نمیکنم که محقق شود.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چقدر توافق جامع هستهای را قابل تحقق میدانید؟ اظهار داشت: همه چیز در دست مشیت الهی است، اگر مشیت بر این باشد که توافق حاصل شود حتماً اینگونه خواهد شد و اگر صلاح و مصلحت در این نباشد نخواهد شد.
عراقچی گفت: ما مجریانی مأمور به وظیفه برای هدایت مذاکرات به سمت حقوق و منافع ملت ایران هستیم و این وظیفه خود را با توکل به خداوند تحت رهنمودهای مقام معظم رهبری و در چارچوب خط قرمزهایی که ایشان ترسیم فرمودهاند و با راهنماییهای رئیس جمهور انجام خواهیم داد.
وی افزود: نتیجه با ما نیست با خداوند است، آنچه خیر و صلاح مردم در آن باشد حتماً محقق خواهد شد چه در توافق باشد و چه در توافق نشدن؛ ما وظیفه خود را انجام خواهیم داد اما به عنوان دیپلمات امیدواریم زیرا دیپلمات برای ادای وظایف خود باید همیشه امیدوار باشد پس امیدواریم که این کار را بتوانیم به سرانجام برسانیم.
معاون وزیر امور خارجه در عین حال گفت: اگر هم توافق به انجام نرسد، بارها گفتهایم که هیچ فاجعهای رخ نمیدهد اگر مقدر الهی بر این باشد حتماً صلاح ما در همین است، فاجعهای نخواهد بود، آخر دنیا نیست و به مسیر خود ادامه خواهیم داد.
عراقچی تصریح کرد: سالهاست که با تحریمها زندگی کردهایم پس از این هم زندگی خواهیم کرد؛ عزت و شرف ملت ایران را به هیچ چیز نخواهیم فروخت، چه برسد به این تحریمهای جزئی و زودگذر که وجود دارد و حتماً وظیفه خود را در مسیر مورد رضای خداوند متعال، مقام معظم رهبری و ملت شریف ایران انجام خواهیم داد.
علاوه بر این، جان کری، وزیر خارجه آمریکا طی در یک کنفرانس ویدئویی در سالن برگزاری نشست خبری روزانه وزارت خارجه به اظهار نظر درباره موضوعات مختلف از جمله مذاکرات هستهای ایران پرداخت.
وزیر خارجه آمریکا در ابتدای این جلسه تصریح کرد طی روزهای آینده، بسته به چگونگی پیشرفت مذاکرات هستهای در وین راهی وین که میزبان این گفتوگوها است خواهد شد. کری گفت که هنوز تاریخ دقیق سفر به وین مشخص نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا ابراز امیدواری کرد که این سفر برای پایان بخشیدن به مذاکرات مربوط به برنامه هستهای ایران باشد.
«کری» که پس از حادثه شکستن استخوان ران در حادثه دوچرخهسواری در پاریس چند هفتهای را در بیمارستان سپری کرده بود، در ادامه با بیان اینکه «موضع ما تغییر نکرده است» به گزارشها برخی رسانهها که مدعی تفاهماتی جدید بین مذاکرهکنندگان در رایزنیهای هستهای ایران و 1+5 شده بودند، واکنش نشان داد.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «من متوجه برخی فراز و فرودها در روزهای گذشته شدهام اما موضع ما در مقایسه با آنچه در برنامه مشترک اقدام اعلام کردهایم و همچنین مصاحبهها و رایزنیهایم با افراد طی چند ماه گذشته، ذرهای تغییر نکرده است.»
او گفتوگوها را «دشوار» و «حساس» خواند و افزود: «همانطور که من همواره گفتهام، شتابزده توافق نخواهیم کرد که فقط توافق کرده باشیم و توافقی که ما را به مقصود نرساند را هم امضا نخواهیم کرد.»
وزیر خارجه آمریکا پس از بیان این مقدمه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
«مت لی»، خبرنگار آسوشیتدپرس از «کری» درباره بیاناتش مبنی بر عدم تغییر موضع آمریکا پرسید و گفت وقتی مذاکره عرصهای برای دادن امتیاز و گرفتن آن است چگونه میتوان عنوان کرد که هیچ امتیازی واگذار نشده و تحرکی در مواضع طرف آمریکایی به ویژه در موضوع تحریمها، ابعاد نظامی احتمالی (PMD) و غیره صورت نگرفته است.
وزیر خارجه آمریکا نظر خبرنگار آسوشیتدپرس درباره داد و ستدهایی که در بافت هر مذاکره انجام میشوند را تأیید کرد اما در اظهاراتی که اشاره به توافقات موقت حاصلشده بین ایران و 1+5 از زمان آغاز مذاکرات داشتند، گفت: «"لوزان"، راه حلهای بنیادین را تعیین کرد، ضمن آنکه "برنامه مشترک اقدام" آنچه باید حاصل شوند را مشخص کرد.»
اشاره کری از «لوزان» و «برنامه مشترک اقدام» به دو توافقنامه موقتی است که به ترتیب در 13 فرودین ماه سال 1394 در شهر «لوزان» سوئیس و سوم آذرماه سال 1392 در «ژنو» بین ایران و گروه 1+5 منعقد شدند.
بیانیه لوزان به مشخص کردن رئوس کلی راه حلهایی میپردازد که قرار است زیربنای ادامه رایزنیهای دو طرف تا رسیدن به توافق نهایی بر سر جزئیات در ضربالاجل 30 ژوئن (10 تیرماه) را فراهم آورد.
برنامه مشترک اقدام که به «توافقنامه موقت ژنو» نیز معروف است راهکارهایی کلی و اعتمادساز را مشخص کرد که برخی جنبههای برنامه هستهای ایران را در ازای تخفیفهای تحریمی محدود میکرد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه اظهاراتش گفت: «به عنوان مثال، "برنامه مشترک اقدام" به موضوعی مانند ابعاد نظامی احتمالی اشاره میکند و میگوید که باید در نتیجه نهایی، حل و فصل شود. و این حرف درستی است، چون باید چنین شود. و ما باید مسائل پیرامون آن را به طور جزئی حل و فصل کنیم.»
جان کری در ادامه به موضوع دسترسی به اماکن و اشخاص (دانشمندان هستهای) ایران که با مخالفت تهران رو به رو شده هم اشاره کرد و گفت: «دسترسی، خیلی خیلی حیاتی است. از روز اول حیاتی بوده و همچنان هم هست. ما آن را در لوزان تعیین کردیم، و آنها به نوعی، رئوس کلی اصلی زیربنایی ما را تشکیل میدهند.»
وزیر خارجه آمریکا البته تصریح کرد تمامی مسائل فیمابین به طور تمام و کمال تعیین نشدهاند و برای توافق بر سر پارهای از مسائل، میزانی از «آزادی عمل» وجود دارد.
او گفت: «در چنین چارچوبی، میزانی از آزادی عمل هم برای مشخصتر کردن برخی مسائل معین وجود دارد و البته، مسائلی هم هستند که همانطور که مشخصاً به آنها در کنفرانس خبری لوزان اشاره کردم، میدانیم هنوز حل نشدهاند. بنابراین، پر واضح است که این مسائل، انعطافپذیرتر از بقیهاند.»
وزیر خارجه آمریکا پاسخ به سوال خبرنگار آسوشیتدپرس را با بیان این اظهارات تکمیلی پایان برد: «اما برخی مسائل بنیادین هستند که پایبندی به آنها جهت یکسان ماندن تعریف ما از توافق خوبی که در لوزان درباره آن سخن گفتیم با توافقی که الان درباره آن حرف میزنیم ضروری است. و این چیزی است که تغییر نکرده و نخواهد کرد و قابلیت تغییر هم نخواهد داشت. آنها را باید در راستای خطوط تعریف شده در لوزان حل و فصل کرد.»
«مایکل گوردون»، از روزنامه نیویورکتایمز دیگر خبرنگاری بود که سوالش را به مسائل ایران، و موضوع جنجالی ابعاد نظامی احتمالی اختصاص داد. او این سوال را احتمالاً برای تبیین گزارشی مطرح کرد که چند روز پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر کرده بود.
آسوشیتدپرس پنج روز پیش از قول مقامات غربی مدعی شده بود گروه موسوم به 1+5 حاضر است با عدم حل مسئله ابعاد احتمالی نظامی، در آغاز توافق و موکول کردن آن به بعد موافقت کند. پیشتر مقامات غربی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی حل این موضوع را پیششرط توافق نهایی با ایران دانسته بودند.
«گوردون» از وزیر خارجه آمریکا پرسید که آیا حل تمام و کمال موضوع PMD بخشی از شروط توافق با ایران و اقدام برای تخفیف یا تعلیق تحریمها علیه این کشور است یا اینکه موضوعی محل مناقشه و قابل مذاکره است؟
«ابعاد نظامی احتمالی» به ادعاهای مربوط به تحقیقات در زمینه چاشنیهای انفجاری گفته میشود که بر پایه اسنادی غیرمستند علیه برنامه هستهای ایران مطرح شدهاند. مطابق این ادعاها، ایران پیش از سال 2003 دست به انجام این تحقیقات برای دستیابی به سلاحهای اتمی زده است. جمهوری اسلامی ایران هم همواره قویاً این ادعاها را رد کرده است.
«محمد البرادعی»، مدیر کل وقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در آن زمان در صحت این اسناد ادعایی که به «اسناد لپتاپ» معروفند تردید جدی ابراز کرده است.
جان کری در اظهاراتی آغشته به همین ادعاها به سوال خبرنگار روزنامه نیویورکتایمز اینطور پاسخ داد: «مایکل، ابعاد نظامی احتمالی، در بحثهای مربوط به این قضیه قدری تحریف میشود، به این خاطر که ما اصراری روی این نداریم که ایران درباره آنچه در یک مقطع زمانی، یا هر زمان دیگر انجام داده توضیح دهد. ما میدانیم آنها چه کاری انجام دادهاند. شکی نداریم. از فعالیتهای نظامی معینی که آنها مشغول انجام آن بودند، آگاهی کامل داریم. »
وزیر خارجه آمریکا در ادامه افزود: «چیزی که درباره آن نگران هستیم، زمانهای بعدتر است. برای ما حیاتی است بدانیم که این فعالیتها در زمانهای بعدتر، متوقف شدهاند و اینکه بتوانیم به روشی مشروع آن فعالیتها را از بین ببریم.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا تصریح کرد: «این مطمئناً یکی از شرایط ما برای قضاوت درباره آن چیزی است که باید در یک توافقنامه مشروع به دست آید. و ما برای داشتن توافقی که بتواند سرمنشأ هر گونه تخفیف تحریم عمده و اساسی شود، بایستی چنین پاسخهایی را در اختیار داشته باشیم.»
پایان پیام/
نظر شما