به گزارش خبرگزاری شبستان، به مناسبت تشییع پیکر شهدای تازه تفحص شده در آستانه ماه مبارک رمضان با دو تن از کارشناسان درباره آثار اجتماعی و فرهنگی پیوند جامعه با فرهنگ شهادت به گفتگو پرداخته ایم که از نظرتان می گذرد:
آیت الله روح الله قرهی، مدیر حوزه علمیه امام مهدی (عج) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ضرورت احیای فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه، گفت: اولا این فرهنگ، فرهنگ اتصال به پروردگار عالم و انقطاع از دنیاست.
وی ادامه داد: یکی از خصوصیات ایثار آن است که برای جامعه نفع همیشگی دارد و یکی از آن نفع ها این است که عدالت در جامعه گسترش پیدا می کند. به دلیل آنکه وقتی این جامعه به سمت ایثار حرکت کرد، دیگر در پی جمع مال فراوان یا اختلاس و ... نخواهد بود و مهم تر اینکه جامعه ای که توفیق ایثار را پیدا کرد، به راحتی از نظام و مملکت خویش دفاع می کند که حتی دشمن نتواند یک وجب از خاک وطن را بگیرد؛ مصداق بارز این مساله جنگ هشت ساله بود که همه دنیا با ما جنگیدند و وقتی جوانان ما ایثار را در عمل نشان دادند، مملکت در امنیت قرار گرفت.
این استاد اخلاق با تاکید بر اینکه یکی از مسائل ایثار امنیت است، بیان کرد: ایثار در روایات شریفه رسیدن به اوج مقام انسانیت و پشت پا زدن به مطامع دنیا و مافیهای آن است. به دلیل اینکه اگر انسان به دنیا و ما فیهای آن عُلقه داشته باشد و حب دنیا در وجود او باشد، به گفته پیامبر(ص) دچار خطا می شود که فرمود: حب الدنیا رأس کل الخطیئه؛ حب دنیا منشا همه خطاهاست و البته نفرمودند منشا همه گناهان و ذنوب و سیئات بلکه همه خطاها همچون خطای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، نظامی و ... .
آیت الله قرهی در ادامه تصریح کرد: خصوصیت ایثار آن است که اجازه نمی دهد این حب در درون دل و قلب فرد قرار گیرد. لذا یکی از خصوصیات ایثار آن است که جامعه امن را به وجود می آورد و نفع آن برای همه خواهد بود.
این گزارش می افزاید: همچنین حجت الاسلام و المسلمین سعید بهمنی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درخصوص ضرورت احیای فرهگ ایثار و شهادت در جامعه به شبستان، گفت: کلید رمز این احیای فرهنگ، پیوند با خداوند متعال است و درصورتی می توان آخرت را طلب کرد که خالص و لله (برای خدا) شد و الی الله (به سوی خدا ) حرکت کرد.
وی ادامه داد: در این مسیر نباید جز از خدا کمک گرفت. جامعه ای موحد می شود که خالص و لله شود، آن زمان آن جامعه در حقیقت ایثارگر شده و این خصلت به اوج خود می رسد که البته اصل ایثار نیاز به دین ندارد، بلکه مساله ای انسانی است و اوج فداکاری آن زمانی است که انسان به مبدا متعالی پیوند می خورد، ضمن آن که کسی که متذکر به آخرت است، خالص می شود.
وی افزود: بنابراین وقتی افراد با ذکر آخرت خالص شدند، دیگر تمایلات دنیایی در نظر آنها کوچک بوده و دست و پا گیر آنها نیست و آزاد می شوند. این وجودها اگر شهید هم نشوند، وجود گرامی آنها شاهد است، به دلیل اینکه انسان وابسته ای نیستند و پیش از اینکه به دنیای آخرت کوچ کنند، پر کشیده اند.
مدیر گروه علوم قرآنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تقویت ایمان به خدا را سرمایه اسلامی و انسانی بدنه اجتماعی دانست و تصریح کرد: رهایی از دنیا و وابسته نبودن با عقل و تعقل صورت می گیرد و انسان با تعقل می تواند خود را از بندهای دنیا رها کند و این قانون است که هر زمان انسان امر مهم تری دریافت کرد، در مقایسه با امر کمتر، آن امر پایین را رها کرده و به مساله بزرگتر و مهم تر و قیمتی تر می اندیشد. این انتخاب عقل است، در حقیقت عقل است که انتخاب می کند. امر برتر چیست؟ آیا خدا بهتر است یا ارباب متفرق؟ آخرت بهتر است یا دنیای مادی؟ اینها در قیاس به دست می آید و کار عقل است.
وی با تاکید بر اینکه انسانی می تواند آخرت را انتخاب کند که عاقل باشد، بیان کرد: در حقیقت انسان عاقل همیشه قلیل را رها می کند و کثیر را به دست می آورد و این امری است قهری.
حجت الاسلام بهمنی خاظرنشان کرد: امام خمینی (ره) چنان روح قدسی در این ملت دمید که آنها با معنای بلند ایثار و شهادت پیوند خوردند و حوادثی شگفت انگیز به بار آوردند و عاشق و دلباخته خدا شده و از همه چیز بریدند و ره صد ساله را یک شبه پیمودند.
پایان پیام/
نظر شما