تحریم های هسته ای به چه معناست ؟

خبرگزاری شبستان: شورای امنیت سازمان ملل متحد رفع تحریم‌های هسته‌ای سازمان ملل علیه ایران را احتمالاً دست‌کم یک ماه و تا بعد از بررسی کنگره آمریکا معوق خواهد کرد.

خبرگزاری شبستان: در صورتی که ایران و گروه 1+5 به توافق هسته‌ای برسند، شورای امنیت سازمان ملل احتمال دارد اقدام در زمینه رفع تحریم‌های هسته‌ای علیه تهران را دست‌کم یک ماه به تعویق بیندازد تا کنگره بتواند توافقنامه احتمالی هسته‌ای را مطابق قانونی که به امضای باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا رسیده مورد بررسی قرار دهد.خبرگزاری رویترز بامداد سه‌شنبه با اعلام این خبر نوشت مقامات غربی، به شرط عدم افشای نام، این را «پیشامدی نامطلوب»، اما ضروری به لحاظ سیاسی می‌دانند و در توجیه این استدلال می‌گویند کنگره تحت سلطه جمهوری‌خواهان نمی‌خواهند شورای امنیت سازمان ملل زودتر از آنها اعمال نظر کند.

تحریم های هسته ای به چه معناست ؟

مفهوم تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای از توافق ژنو وارد شد. در این توافق و در بخش مربوط به توافق نهایی گفته شد که در گام نهایی تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای برداشته خواهد شد.آمریکا چون نمی خواهد تحریم ها را لغو کند ، عبارت تحریم های هسته ای را اختراع کرده است تا برخی از تحریم ها را به برنامه موشکی ایران ، برخی را به مسائل داخلی و حقوق بشری کشورمان و برخی را نیز به حمایت ایران از حزب الله و حماس ارتباط دهد.سپس آمریکایی ها استدلال می کنند که ایران در حال مذاکره بر روی توان هسته ای خود است ، پس دلیلی ندارد آمریکا تحریم های غیر هسته ای را لغو کند.

بعنوان مثال تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت با حساسیت نسبت به «عدم اشاعه» (non-proliferation) تصویب شده است که حداقل شامل دو موضوع برنامه هسته‌ای و فناوری‌های موشکی (تحقیق و توسعه، ساخت موشک‌های بالستیک، سکوهای پرتاب، آزمایش موشکی و…) می‌باشد. تحریم‌های شورای امنیت شامل مسائل مرتبط با هسته‌ای و موشکی است. و اساسا شامل تحریم‌های اصلی و مهمی که اثراتی بر اقتصاد داشته است از جمله تحریم‌های بخش انرژی (نفتی) و مالی (به ویژه بانک مرکزی و عدم تبادل مالی با دلار)، نمی‌شود. کارکرد اصلی قطعنامه‌های شورای امنیت که در واقع توسط ۵ کشور دارای حق وتوی آن اعمال نظر و جهت‌گیری می‌کند، فراهم کردن بستری برای پذیرش عام نسبت به تحریم‌های گسترده و خواست سیاسی آمریکا بوده است. نظارت و کنترل و محدود سازی برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران از آغاز مذاکرات هسته ای همواره یکی از اهداف کلیدی طرف مقابل بوده است. چنانچه "وندی شرمن" بارها تاکید کرده است برنامه موشکی ایران اهمیتی همسنگ برنامه هسته ای دارد و تحریم های غرب علیه ایران ، به چند بخش تقسیم می شوند که تنها یکی از آنها ، مساله هسته ای است. این موضوع نشان می دهد که توانمندی موشکی ایران به حد قابل اعتنا و دارای قدرت بازدارندگی رسیده است که عامل نگرانی مقامات غربی شده است.

در مورد ورود کنگره به ماجرای تحریم های ایران ، قبل از شورای امنیت ، نیز باید گفت آمریکا نمی خواهد قوانین بین المللی را به قوانین داخلی خود ارجحیت دهد.به عبارت دیگر در کنگره فعلی که جمهوری خواهان در آن اکثریت بالایی دارند ، رضایت و رای گیری کنگره به منظور تعلیق تحریم ها لازم است بدون رضایت کنگره تحریمی تعلیق نمی شود.حال اگر شورای امنیت زودتر از کنگره به لغو یا حتی تعلیق تحریم های هسته ای ایران ، رای مثبت دهد و کنگره مخالف آن باشد ، طبعا این اقدام وجهه آمریکا را تخریب خواهد کرد.

طبق طرح نظارت کنگره بر توافق هسته ای با ایران ، که اوباما هم آن را امضا کرده است ؛ پس از توافق هسته ای با ایران، کنگره سی روز زمان خواهد داشت تا تواقق هسته ای با ایران را بررسی و در صورت لزوم آن را لغو کند. پس از آن ، دوازده روز وقت خواهد داشت تا طرح کنگره را وتو کند و پس از آن در صورتی که مخالفان توافق هسته ای با ایران بتوانند موافقت ۶۷ نفر از اعضای سنا را به دست آور ند، ده روز فرصت خواهند داشت دستور رئیس جمهور را وتو کنند. در خلال این ۵۲ روز رئیس جمهور نمی تواند تحریم های مصوب کنگره را علیه ایران لغو یا تعلیق کند.به این ترتیب مهم ترین تحریم ها که در کنگره وضع شده اند ، عملا 52 روز (حداقل)لغو نخواهند شد.تحریم های هسته ای هم که باید در شورای امنیت بررسی شوند بر طبق گفته خبرگزاری رویترز ، بعد از ورود کنگره بررسی خواهند شد.

به این ترتیب کنگره ای که خود واضع تحریم ها علیه ایران است و در آن جمهوری خواهان و لابی ایپک بازیگران اصلی هستند ، باید در مورد لغو و تعلیق تحریم ها تصمیم بگیرد.

نویسنده : بهنام خسروی


پایان پیام/

کد خبر 465921

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha