خبرگزاری شبستان: بعد از شکست حزب عدالت و توسعه و رهبر آن رجب طیب اردوغان در انتخابات پارلمانی ترکیه و عدم تشکیل دولت قاطع و ابهام در تشکیل دولت ائتلافی و رسوایی اردوغان در حمایت از داعش و گروههای مخالف سوریه، ابهامات در مورد آینده روابط خارجی ترکیه افزایش پیدا کرده است.
با پایان یافتن انتخابات پارلمانی ترکیه و شمارش آرا ، نتایج نهایی شمارش آرا اعلام شد. بر این اساس حزب عدالت و توسعه: 40.86 درصد، حزب جمهوریخواه خلق: 24.96 درصد، حزب دموکراتیک خلق: 13.12 درصد و حزب حرکت ملی: 16.29 درصد آرا را به خود اختصاص دادند. این آرا نشانگر آن است که حزب اردوغان نتوانست اکثریت پارلمان را در اختیار گیرد.ترکیه از آغاز بحران در سوریه ، تقریبا در محور غربی – عربی – عبری قرار گرفت و علیه جریان مقاومت وارد عمل شد و حتی از کردهای محاصره شده در کوبانی نیز حمایت جدی به عمل نیاورد.
در این انتخابات نیز کردهای ترکیه رای قاطعی علیه دولت اردوغان دادند و یک « نه » بزرگ به سیاست خارجی اردوغان دادند. انتخابات ترکیه بازتاب صدای «به حاشیه رانده شدگان» در سیاست خارجی بود.کردهای ترکیه و منتقدان سیاست خارجی اردوغان علیه سوریه ، عراق و ایران این بار متحد شدند و شکست قاطعی به وی تحمیل کردند.نتیجه کلی انتخابات، کاهش اقتدار حزب عدالت و توسعه و همچنین افزایش تمایلات قومی و ملی در جامعه ترکیه (آنچه که در این انتخابات شاهد آن بودیم)است. در واقع این انتخابات توانست رای های خاکستری جامعه ترکیه را تعیین تکلیف کند و با مشارکت 86 درصدی مردم در انتخابات، می توان به این نکته اذعان کرد که مرز بندی های هویتی و سیاسی جامعه فعلی ترکیه به نحوی به تصویر کشیده شد.
سیاست خارجی اردوغان و به عنوان مثال درگیری ترکیه در سوریه و لمس پیامدهای جنگ داخلی سوریه بر پیکره ترکیهه آنچنان مشهود شد که تاثیرات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی منفی خود نسبت حزب آک پارتی را در انتخابات برجای گذاشت . مهاجرت آوارگان سوری به ترکیه، تحمیل هزینه های بسیار بر دولت، سرریز مسائل امنیتی نظیر مسئله کوبانی به داخل محیط سیاسی ترکیه و.... از مواردی هستند که می توان به آنها اشاره کرد.ترکیه هرچقدر از غرب و آمریکا دورتر شود ، به ایران نزدیک تر خواهد شد.ترکیه قوی و مستقل و حامی اتحاد مسلمانان علیه دشمن مشترک صهیونیستی، قطعا برای ایران متحدی مناسب خواهد بود.
نویسنده: بهنام خسروی
پایان پیام/
نظر شما