آرمان نهایی اقبال وحدت مسلمانان بود

خبرگزاری شبستان: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پیام خود به همایش بین المللی اقبال لاهوری گفت: بی‌تردید آرمان نهایی علامه اقبال لاهوری متاثر از علایق دینی او، دستیابی به وحدت و یكپارچگی ملل مسلمان بوده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از  پایگاه خبری حوزه هنری مشروح پیام محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است: 


بسم الله الرحمن الرحیم 


اقدام ارزنده موسسه فرهنگی اكو در برپایی همایش بین‌المللی بزرگداشت علامه اقبال لاهوری فرصت مغتنمی است تا اندیشمندان و اقبال شناسان ایران و دیگر كشورهای منطقه باردیگر از افكار و آثار این مصلح معاصر الهام گیرند و به مدد روح وحدت گرای اقبال چشم انداز نوینی در مسیر اعتلای همگرایی ملل مسلمان ترسیم نمایند.


بی‌تردید آرمان نهایی علامه اقبال متاثر از علایق دینی او، دستیابی به وحدت و یكپارچگی ملل مسلمان بوده است و از قضا در شرایط كنونی بین‌المللی و با ملاحظه اوضاع و احوال حاكم بر جوامع خاورمیانه، شرق اسلامی برای دستیابی به جایگاه واقعی خویش، بیش از گذشته نیازمند رجوع به افكار و دیدگاه‌های اقبال می‌باشد.


علامه اقبال یك شخصیت چند وجهی است كه در عین دین مداری و اعتقاد راسخ به ظرفیت‌های غنی فرهنگ خودی، به دنبال نوگرایی و تعامل دوسویه با مدنیت جهانی بوده است. آثار ارزشمند اقبال پل اتصالی است بین قلمرو معنوی شبه قاره هند و اندیشه‌های فلسفی غرب كه سال ها پس از حیات این اندیشمند جامع نگر، كماكان می‌توان از آن‌ها برای حل معضلات بشری مدد جست.


عشق خالصانه اقبال به فرهنگ و مردم ایران زمین كه در همه آثار او متجلی است، این انسان بزرگ را محبوب دل‌های ملت ایران ساخته است. تجلیل شایسته از مقام شامخ این اسطوره فرهنگی و تاریخی كه جزو مواریث مشترك ایران و همسایگان می باشد، مایه بسی فخر و مباهات است.


مشخصه اصلی كه منطقه ما را از دیگر نقاط دنیا متمایز می‌سازد، آن است كه طی قرون و اعصار متمادی انسان‌های فرهیخته نظیر اقبال در دامن این تمدن اصیل پرورش یافته و به شكوفایی رسیده‌اند و امروزه نه تنها در شمار مشاهیر ملی وطن خود جای دارند، بلكه همچنین روح سترگ آن‌ها مرزهای جغرافیایی را در نوردیده و شعاع وجودی آن‌ها در اطراف و اكناف عالم پرتو افشانی می‌كند.


به مدد همین تاریخ و تمدن  مشترك امروزه شاهد آنیم كه فرآیند همگرایی منطقه‌ای در قالب سازمان اكو روند رو به رشدی را تجربه می‌كند. هر چند نقطه ثقل این همكاری‌ها بر محور تقویت مناسبات اقتصادی شكل گرفته است، ولی خوشبختانه سایر ابعاد همكاری منطقه‌ای بویژه جنبه معنوی و فرهنگی روابط نیز با استقبال و همراهی كشورهای عضو اكو سیر تكاملی یافته است. پشتوانه تمدنی منطقه ما نیز همین ایده را تقویت می‌كند كه همكاری سازمان یافته در سطح كشورهایمان صرفا جهت گیری اقتصادی و فنی نداشته بلكه به موازات گسترش و تعمیق آن‌ها، اهتمام به روابط انسانی و معنوی نیز در دستور كار این همكاری ها قرار گیرند.


بدیهی است همكاری منطقه‌ای زمانی به نتایج اصلی خواهد رسید كه توسعه پایدار و همه جانبه در كانون توجه تصمیم سازان قرار داشته باشد و طبعاً مقوله فرهنگ و هنر محور اساسی این فعالیت جمعی محسوب می‌گردد. در این صورت است كه روحیه خودباوری در نسل فعلی تا حد عالی ارتقاء می‌یابد و نسل های آتی نیز به یمن آشنایی با مفاخر مشترك، راه پرافتخار مشاهیر خود را با تعهد و پایداری فزون تر دنبال خواهند نمود.


در همین راستا موسسه فرهنگی به عنوان بازوی مهم سازمان اكو تحت مدیریت جناب آقای پروفسور افتخار حسین عارف كه خود از مفاخر ادبی و فرهنگی می‌باشند، با استفاده از شیوه‌های بدیع و خلاقانه نقش خطیر و تاثیرگذار خود را به شایستگی ایفاء نموده است. ارزیابی كلی فعالیت‌های موسسه طی سالیان گذشته این جمع‌بندی را به دست می‌دهد كه در مسیر تحقق اهداف و آرمان‌های صادقانه و خیرخواهانه بنیان گذاران این مجموعه اقدامات موثری انجام شده است.


ضمن تقدیر و تشكر از ریاست محترم موسسه فرهنگی اكو و همكاران ایشان و دیگر دست اندركاران برگزاری این نشست مایلم تاكید نمایم جمهوری اسلامی ایران به عنوان میزبان مقر این موسسه مهم منطقه‌ای همچون گذشته از گسترش تعاملات فرهنگی و تقویت روح همگرایی بین كشورهای منطقه حمایت كامل می‌نماید و از هیچ كوششی فروگذار نخواهد كرد. انتظار می‌رود كه در آینده نیز دولت های منطقه كماكان حامی و مشوق فعالیت‌های ارزشمند این بخش باشند و در طرح ها و برنامه‌های حوزه ادب و هنر مشاركت فعال داشته باشند.


سخن را با شعری از اقبال به پایان می برم و از توجه و حوصله شما سپاسگزارم:
رشته وحدت چو قدم از دست داد        صد گره بر روی كار ما فتاد 
ما پریشان در جهان چون اختریم         همدم و بیگانه از یكدیگریم
باز این اوراق را شیرازه كن             باز ایین محبت تازه كن 

 

 

پایان پیام/

کد خبر 465408

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha