دو پیشنهاد حداد عادل درباره اقبال لاهوری

خبرگزاری شبستان: غلامعلی حداد عادل پیشنهاد كرد که انجمن ایرانی دوستداران علامه اقبال لاهوری تاسیس شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از  پایگاه خبری حوزه هنری، افتتاحیه همایش بین المللی علامه اقبال لاهوری عصر دیروز در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد. در این همایش كه ادیبان و نویسندگان سرشناس ایرانی و پاكستانی حضور داشتند، غلامعلی حداد عادل ضمن تشكر از موسسه اكو و حوزه هنری برای برگزاری این همایش اظهار كرد: بیش از نیم قرن از آغاز آشنایی ام با اقبال لاهوری میگذرد و روز به روز به شیفتگی، علاقه و ارادت من نسبت به اقبال افزوده می شود.

وی با بیان این كه اقبال لاهوری با دو چشم به جهان نگاه میكرد، افزود: در شخصیت اقبال چند نكته قابل توجه و تامل است؛ یكی این كه شخصیت فكری و فلسفی او تركیبی است از تفكر فلسفی اسلامی و فلسفه غربی. مراد من یك تفكر التقاطی بی سامان نیست بلكه منظورم این است كه اقبال با هر دو جهان بینی فلسفی آشناست. همچنین تعلق او به شرق و رشد او در شبه قاره سبب آشنایی او با جهان بینی و فلسفه اسلامی است و در عین حال او در آلمان فلسفه خوانده یعنی فلسفه غربی را از آبشخورهای بی واسطه دریافت كرده و با این حال او هیچگاه مقلد كور و پیرو بی قید و شرط هیچ فیلسوف غربی جدید نبوده است.

حداد عادل تاكید كرد: اقبال انسان را به آسمان می برد درست در نقطه مقابل فلسفه های جدید غربی كه انسان را از آسمان به زمین هبوط می دهند. با این كه بسیاری از مكاتب فلسفی غرب می خواهند انسان را زمینگیر كنند، اقبال یادآوری میكند كه تو از عالم بالا هستی و مسئولیت اجتماعی را نباید فراموش كنی.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ویژگی دیگر او تركیب دو توانایی عقلی و عاطفی است كه از او هم یك متفكر ساخته و هم یك شاعر. معمولا بین این دو عرصه، توازن و تعادل كمتر برقرار میشود و كسانی كه بیشتر متفكرند، كمتر شاعرند و آنها كه بیشتر شاعرند، كمتر متفكرند؛ اما او از هر دو حیث مقام بالایی داشت. شعر او یكسره شور و حال و احساس است و در دل و جان خواننده چنگ می اندازد آنچنان كه شان شعر است و اما این شعر درونمایه فكری و عقلانی دارد؛ درواقع تركیب دو جنبه تعقل و تغزل در اقبال بسیار قابل توجه است.
 
دكتر حداد عادل درباره ویژگی دیگر شخصیت اقبال لاهوری نیز بیان داشت: جنبه دیگر شخصیت او، تركیب دو جنبه فردی و اجتماعی انسان است. وقتی شعر اقبال را میخوانیم، این شعر، هم انسان را به عنوان یك فرد بسیار بالا میبرد و هم به عنوان یك قطره در دریای جامعه گم میكند. اقبال در یك دوران پرآشوب و پرحادثه از حیث مسائل اجتماعی و سیاسی زندگی به هیچ وجه نسبت به سرنوشت امت اسلامی و مسملمانان شبه قاره بی اعتنا نبوده است و این توجه هم جنبه فردی داشته و هم جنبه اجتماعی.

اقبال لاهوری، تركیب دینداری و روشنفكری است

به گفته این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، ویژگی دیگر علامه اقبال لاهوری، تركیب دینداری و روشنفكری است.

حداد عادل تاكید كرد: اگر روشنفكر را به این معنی بگیریم كه كسی است كه حرفهای نو در آستین دارد، اقبال به این معنا روشنفكر است و در عین حال به معنای حقیقی كلمه مومن و دیندار است. در آثار اقبال لاهوری عشق به پیامبر و اهل بیت موج میزند و سرشار از اعتقاد به قرآن است.

وی با بیان این كه مجموع این ویژگیها و بسیاری از خصوصیات دیگر، جایگاه بلندی به اقبال میبخشد، اظهار داشت: من با شاعران فارسی زبان ایران كه معاصر اقبال لاهوری بودند ناآشنا نیستم و به همه آنها ارادت و احترام دارم، اما معتقدم در زمان اقبال هیچ شاعری در ایران نداشته ایم كه از حیث بنیه فكری و جهان بینی مثل او صاحب اندیشه باشد و به پای اقبال برسد.

حداد عادل بعد از خواندن چهار شعر از شاعر بزرگ فارسی زبان، علامه اقبال لاهوری، دو پیشنهاد مطرح كرد و گفت: پیشنهاد اول من این است كه انجمن ایرانی دوستداران اقبال تاسیس شود. من بارها قصد كرده ام چنین انجمنی را تاسیس كنم اما مجال آن را پیدا نكرده ام، حالا امیدوارم بركت و حاصل این جلسه این باشد كه چنین انجمنی تاسیس شود و یاد كردن از اقبال در گرو اتفاق و تصادف نباشد.

این شخصیت فرهنگی همچنین با بیان این كه ما در دنیا سزاوارترین مردم برای تكریم و تقدیر از اقبال هستیم، گفت: باید به صورت مستمر چراغ اندیشه و شعر اقبال را در ایران اسلامی روشن نگه داریم. بنابراین پیشنهاد دوم من این است كه حوزه هنری همت كند و شعرهای اقبال لاهوری را با موسیقی اصیل ایرانی همراه كند، به این صورت هم به شعر اقبال جلوه داده میشود و هم به موسیقی ما آبروی بیشتر داده می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 465407

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha